Potovanje, na katerega se nihče ne pripravi

Ponedeljek, 12. november 2018, 17:13
Image
Kdo bo zalival rože, ko vas ne bo? Kdo lahko ta čas poskrbi za hišnega ljubljenčka? Koga lahko prosite, da prevzame pošto? Samo pomislite, koliko stvari morate urediti, preden se odpravite na dopust. Pa vas ne bo le nekaj dni. Kako pripravljeni pa ste na možnost, da se vam kaj pripeti in se ne vrnete več? Sliši se kruto, a kaj bo takrat, ne s pošto, rožami in hišnim ljubljenčkom, temveč z vašimi najbližjimi? Kako se lahko pripravite na to potovanje?

Pripravite oporoko

Svoje smrti ne pričakujete, še manj se je veselite, a tako kot želite stvari urediti, ko vas ne bo le nekaj dni, je še bolj pomembno, da zadeve uredite tudi za primer, če vas ne bo nikoli več. Tako bo lažje vašim bližnjim in jim bo prihranjena marsikatera skrb.

Prvi korak je priprava oporoke, kjer podate svoje želje glede delitve vašega premoženja. Odvetnik dr. Franci Ježek pravi, da Slovenci to pogosto žal storimo šele, ko že intenzivno razmišljamo o smrti, čeprav bi z oporoko lahko dedičem prihranili morebitne spore, denimo v primeru nenadne smrti.

Premislite, ali bodo vaši bližnji zmogli brez vas

Ali boste s premoženjem, ki bi ga zapustili, ustrezno poskrbeli za svoje bližnje, ali bi v primeru vaše smrti morali celo odplačevati vaše dolgove? S spletnim kalkulatorjem lahko ugotovite, koliko sredstev bi potrebovali vaši bližnji, da jih smrt ne bi še finančno ogrozila.

Rešitev je lahko življenjsko zavarovanje za primer smrti. »Osnovni namen sklenitve življenjskega zavarovanja  je poskrbeti za finančno varnost bližnjih v primeru naše smrti. Upravičenca, lahko jih je tudi več, se določi ob sklenitvi zavarovanja, med trajanjem zavarovanja pa se ga lahko spremeni. Določi se lahko tudi, da izplačilo prejmejo zakoniti dediči in ne konkretna oseba. Pomembno pa je, da o sklenitvi zavarovanja obvestite osebe, ki ste jih določili za upravičence,« svetuje Andreja Pelc iz Zavarovalnice Triglav.

Lahko vaši bližnji računajo na dodatna sredstva?

Če vi ali vaš delodajalec vplačujete v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav, bo zavarovalnica v primeru vaše smrti izplačala odkupno vrednost sredstev, zbranih na računu, zmanjšano za izstopne stroške in akontacijo dohodnine. Pogovor o smrti in njenih posledicah se sprva morda zdi težak, a bo svojcem nedvomno olajšal odločitve takrat, ko jih bodo morali sprejemati v vašem imenu.

Upravičenec za izplačilo je oseba, ki ste jo navedli na polici, izplačilo pa se izvede na podlagi zahtevka zavarovalnici. Poleg tega ima upravičenec do dodatne družinske pokojnine pravico do izplačila doživljenjske mesečne rente od zavarovalnine, ki znaša 20 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu. Če gre za nezgodno smrt, bo zavarovalnica dodatno izplačala zavarovalnino v višini 100 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu.

Da pa bi vaši bližnji lahko uveljavljali pravice iz vašega zavarovanja, morajo predvsem vedeti, kje imate shranjene police in katera zavarovanja vse imate sklenjena. Zato poskrbite za to, da imate vso dokumentacijo shranjeno in urejeno, svojce pa seznanite s tem.

Izrazite svoje želje

Ob zapisu oporoke je smiseln tudi pogovor o zadnjih željah, tudi če ste še povsem zdravi. Svojcem boste tako olajšali šok ob morebitni smrti in sprejemanje številnih odločitev, saj bodo vedeli, kaj si želite: kakšen naj bo pogreb, naj vas oživljajo ali ne, ste pripravljeni darovati organe, ipd.

Za darovalca organov oziroma tkiv se lahko opredelite kadarkoli na enem od določenih mest; ta želja je nato zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja, a zdravnikom ta podatek ni dostopen. Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete.

Zadnje želje mnogi izrazijo le ustno, a jih je v izogib zapletom koristno zapisati skupaj z oporoko. To lahko naredite sami ali z notarjem. 

Kaj pa vaš partner?

Ko razmišljate, kaj lahko čaka vaše bližnje, če se vam kaj pripeti, je smiselno premisliti tudi o možnosti, da smrt doleti vašega partnerja. Predlagajte mu, da se na to pripravi prav tako kot vi.

Predvsem pa se o vsem zapisanem s svojci pogovorite. Pogovor o smrti in njenih posledicah se sprva morda zdi težak, a bo svojcem nedvomno olajšal odločitve takrat, ko jih bodo morali sprejemati v vašem imenu.

Kaj pa otroci? Kako jim pojasniti minljivost, kdaj je smiselno z njimi spregovoriti o smrti in izgubi in kako jim pomagati, da jo sprejmejo? Preberite v članku.

 

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

52%

13.224€
Akcija se zaključi:
30.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.