Papež Frančišek odločno proti zlu zlorab oblasti, vesti in spolnih zlorab

Sreda, 26. december 2018, 16:47
Image
»Noč se je pomaknila naprej in dan se je približal. Odvrzimo torej dela teme in nadenimo si orožje luči« (Rim 13,12). S tem odlomkom iz pisma apostola Pavla Rimljanom je papež Frančišek začel svoj predbožični nagovor rimske kurije. V njem je papež odločno spregovoril proti zlu in ranam, ki že dolgo bremenijo Cerkev, med katerimi je izpostavil te, ki jih delajo posvečeni in služabniki cerkve: rane zlorab in nezvestobe.

"Posvečeni služaniki trgajo telo Cerkve"

»Cerkev si že več let prizadeva izkoreniniti zlo zlorab, ki vpije po maščevanju h Gospodu, k Bogu, ki nikoli ne pozabi preživetega trpljenja svojih najmanjših zaradi klerikov in posvečenih oseb, torej zlorab oblasti, vesti in spolnih zlorab,« je dejal papež, je dal jasen signal, da bo Cerkev v boju proti tem gnusobam naredila vse, kar lahko bodo vsi, ki so izvršili te zločine izročeni roki pravice.

Frančišek je dejal, da se zlorabe dogajajo še danes in jih odločno obsodil: »Tudi danes so mnogi »Gospodovi maziljenci«, posvečeni možje, ki zlorabljajo slabotne tako, da izkoristijo svojo moralno moč in prepričljivost. Počenjajo gnusobe in nadaljujejo z izvajanjem svojega poslanstva, kot da ni nič. Ne bojijo se Boga ali njegove sodbe, bojijo pa se le tega, da bi jih odkrili in razkrinkali. Ti posvečeni služabniki trgajo telo Cerkve tako, da povzročajo škandale in spravljajo na slab glas zveličavno poslanstvo Cerkve ter požrtvovalnost številnih svojih sobratov.«

Cerkev ne bo pometala pod preprogo

Kot je dejal, je izbira in odločitev Cerkve, da se Cerkev pred takšnimi gnusnostmi ne bo obotavljala narediti vse potrebno, da izroči roki pravice vsakega, ki je storil takšne zločine in ne bo skušala pomesti stvari pod preprogo ali kakega primera podcenjevati, kot se je to dogajalo v preteklosti.

Cerkev zahteva, da se ne molči /.../, saj je največje pohujšanje v tej materiji, da se prikriva resnica.Cerkev tako pot očiščevanja namerava nadaljevati z ukrepi zaščite otrok, zdravljenja in vključevanja žrtev v bodoče korake boja proti spolnim zlorabam in okrepljeni formaciji v semeniščih. Cerkev se ne bo omejila le na zdravljenje same sebe, ampak se bo skušala soočiti s tem zlom, ki povzroča počasno smrt številnih oseb tako na moralnem, duševnem in človeškem nivoju v vsej družbi.

Ne molčite!

Papež se je zahvalil tudi novinarjem, »ki so skušali razkrinkati te volkove ter dati glas žrtvam«. »Tudi če bi šlo za en sam primer zlorabe, – ki že sam po sebi predstavlja pošastnost – Cerkev zahteva, da se ne molči in da se ga da objektivno na dan, saj je največje pohujšanje v tej materiji, da se prikriva resnica,« je bil jasen Frančišek.

Vsem, ki zlorabljajo mladoletne je dejal: »Spreobrnite se in izročite se človeški roki pravice ter se pripravite na božjo roko pravice tako, da se spomnite na Kristusove besede: "Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da se mu obesi mlinski kamen na vrat in se potopi v globino morja. Gorje svetu zaradi pohujšanj! Pohujšanja sicer morajo priti, toda gorje človeku, po katerem pride pohujšanje!"« (Mt 18,6-7).

 

Vir: vaticannews.va

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

17.872€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.