Oglas, ki je razburil: S čim se brije pravi moški?

Sreda, 16. januar 2019, 18:54
Image
»Je to najboljše, kar lahko moški dobi?« moške sprašuje nova reklama podjetja Procter & Gamble Co., ki je tudi lastnik znamke Gillette. Gre za eno najbolj znanih znamk izdelkov za britje, ki pa je svoje družbeno delovanje iz skrbi za moško urejenost v svoji zadnji kampanji razširila na podporo gibanju #MeToo.

P&G sodi med podjetja, ki oglaševanje v zadnjih letih uporabljajo kot platformo za izražanje svojega stališča o temah, kot so enakost spolov, priseljevanje in nadzor nad orožjem. A podjetja, ki izražajo svoja družbena in politična stališča, s tem tvegajo tudi, da bodo s tem izgubila stranke, ki njihovih stališč ne delijo.

Moški na dveh polih

Svoj slogan #TheBestAManCanGet (najboljše, kar moški lahko dobi), ki ga Gillette uporablja že zadnjih 30 let, tokrat moške spodbuja, da bi se otresli seksizma, prenehali s spolnimi zlorabami, nadlegovanjem in nasiljem ter postali boljši. Kampanja naj bi bila usmerjena proti »strupeni moškosti«.

Oglas je moške razdelil na dva pola. Prvi kampanjo podpirajo in oglas delijo pod heštegom, ki je geslo kampanje - #TheBestAManCanGet. V oglasu vidijo podporo ženskam v boju proti spolnim zlorabam, nadlegovanju, žaljivim komentarjem … Kot pravijo v podjetju, ki je oglas pripravilo, naj bi oglas ljudi prisil, da se ustavijo in razmislijo, kako biti najboljša različica sebe.

Drugi na oglas gledajo bolj kritično, saj menijo, da napada, obtožuje, dela krive in slabe vse moške. Na tisoče moških se v svojih odzivih čuti napadene kot moški. Verjamejo, da bi oglas moral obsoditi napačna dejanja, ne pa moških nasploh. Mnogi ga vidijo kot »feministično propagando« in še enega od poizkusov napada na moške v družbi. Ti menijo, da oglas jasno kaže, da si Gillette ne želi moških strank in kot odgovor na oglas v smeti mečejo izdelke Gillette ter se zbirajo pod heštegom #BoycottGillette. Do sedaj je oglas prejel več negativnih kot pozitivnih odzivov.

Kaj nam sporoča dogajanje okrog oglasa?

Oglas lahko razumemo kot spodbudo, da se moški borijo proti nasilju, zlorabam, žalitvam v odnosu do žensk in med seboj. Sporoča, da ni »pravi« moški tisti, ki ponižuje, grabi za zadnjice, se spravlja nad vrstnike itd. Sporoča, da bi morali moški drug od drugega zahtevati več odgovornosti za napačno ravnanje.

A hkrati nas bi moralo dogajanje učiti tudi tega, da je posploševanje škodljivo, ker so med nami tudi nadvse plemeniti moški, na katere zaradi »nekaj gnilih jabolk« preradi pozabljamo. In končno, da živimo v družbi, kjer se moški čutijo napadene, zatirane in vedno znova nečesa krive.

Smo torej zmožni odločno obsoditi napačna dejanja in hkrati dopustiti moškim, da so moški v vsej svoji moči in bojevitosti, brez da bi se ob tem (predvsem) ženske čutile ogrožene? Nenazadnje bi prav lahko naredili podoben oglas na naš račun.

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.