Ne le plastiki, odpovedati se bomo morali tudi vložkom in plenicam za enkratno uporabo (1. april)

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 1. april 2019, 16:54
Image
Po prepovedi slamic, vatiranih palčk in pribora za enkratno uporabo, bo Evropski parlament na aprilski seji odločal o direktivi za prepoved ženskih vložkov in otroških plenic za enkratno uporabo.

Nova direktiva, ki deli

Evropsko javnost je pobuda razdelila. Medtem, ko podporniki direktive trdijo, da so ženski vložki in plenice za enkratno uporabo škodljivi okolju in zdravju žensk in otrok ter poudarjajo, da je uporaba pralnih plenic in vložkov prijaznejša uporabnikom, bolj zdrava in ekološka, pa nasprotniki direktive opozarjajo, da gre za škodljivo zatiranje ženskih in otrokovih pravic.

Čeprav se tudi nasprotniki direktive strinjajo, da vložki in plenice za enkratno uporabo pomenijo veliko obremenitev za okolje, pa predvsem ženske opozarjajo, da so menstrualni vložki civilizacijski dosežek, njihova široka dostopnost pa družbena vrednota. Verjamejo, da bi glede na dejstvo, da je EU veliko govorila o odstranitvi plastike za enkratno uporabo, morala vsaj toliko javne pozornosti prejeti tudi prepoved vložkov in plenic za enkratno uporabo, hkrati pa pozivajo, da bi morali delovati v smer razvoja biološko razgradljivih vložkov in plenic, ne pa prepovedi nujnih higienskih pripomočkov, ki jih uporablja skoraj ves razviti svet, saj je "novo krčenje ženskih pravic nedopustno in pomeni vračanje v srednji vek".

Škodljivost prav tako argument za prepoved

Direktivo podpirajo tudi raziskave francoske agencije za javno zdravje Anses, ki je v vložkih za menstrualno zaščito in otroških plenicah odkrila izjemno škodljive kemikalije, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Njihove raziskave, opravljene med leti 2016 in 2018 so odkrile številne nevarne kemikalije v menstrualni zaščiti za enkratno uporabo, ki bi lahko prehajale  v telo preko vaginalne sluznice oz. bile v dolgotrajnejšem stiku s kožo prek menstrualne krvi ali urina. Nekatere so dodane namenoma - na primer dišave, ki lahko povzročajo kožno preobčutljivost in alergije. Spet druge sporne snovi, ki so jih zasledili v tovrstnih izdelkih, najverjetneje izvirajo iz oporečnih osnovnih surovin ali iz postopkov procesa izdelave (PCB-DL, furani in dioksini, PAH oz. policiklični aromatski ogljikovodiki).

Sporne plenice že umaknili iz prodaje

Več kot 60 različnih kemikalij, med katerimi so mnoge presegale dovoljene vrednosti, je Anses našla tudi v otroških plenicah, tudi tistih, ki so bile ekoloških blagovnih znamk. Med najdenimi kemikalijami je bil tudi rakotvorni glifosfat, aromatski ogljikovodiki, dioksini in furani.

V Franciji so sporne plenice že umaknili iz prodaje, na umik menstrualnih izdelkov za enkratno uporabo pa računajo ob predvidenem sprejemu direktive Evropskega parlamenta.

Ker so bile v plenicah in vložkih za enkratno uporabo z raziskavami najdene naštete škodljive snovi, vam priporočamo uporabo pralnih vložkov in plenic, ki jih najdete tudi v naši spletni trgovini, sicer pa vam želimo prijeten prvi april! ;)

Obvestilo uredništva

Dragi bralci,

želeli smo zabavno povezati s koristnim in tako resnično in dokazano škodljivost plenic in vložkov za enkratno uporabo povezali s 1. aprilom, a si nismo predstavljali, da vas bo naša prvoaprilska potegavščina tako navdušila. Če torej kdo še vedno dvomi - plenice in vložki za enkratno uporabo niso prepovedani. A zato seveda nič manj zdravju in okolju škodljivi.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid