Naše skupne vrednote želimo ponesti čez prag čisto vsakega doma

Mojca Koren Lapajne
Sreda, 6. maj 2020, 5:00
Image
"V običajnih časih imamo veliko obveznosti in skrbi, ukvarjamo se s tisoč stvarmi. Ko pride kriza, nenadoma ugotovimo, da vse to ni zares pomembno. Kariera? Hobiji? Množica prijateljev? Trening? Novo opremljena kuhinja? Načrti za počitnice? Ne, tisto, kar šteje, so dobri odnosi v družini."

To so besede, ki jih je v uvodu v odmeven članek z naslovom Bomo končno spoznali, kaj v življenju največ šteje? Dober odnos med možem in ženo! zapisala žena in mama treh otrok, Eva Markovič.

Ne morem se bolj strinjati. Ukrepi se sicer rahljajo, a še vedno smo bolj ali manj le drug z drugim. Marsikatera "velika in pomembna" stvar, ki je bila še pred meseci del našega vsakdana, je izpuhtela kot lanski sneg.

Veliko nas je, ki sami sebi zagotavljamo, kako visoko mesto na lestvici naših prioritet zaseda družina. In veliko nas je, ki šele v teh dneh lahko ponižno priznamo, da so nam odnosi šli veliko bolje od rok takrat, ko smo skupaj preživeli le 3 ure na dan (spanja pač ne moremo šteti v kakovostno interakcijo).

Neizmerno se imamo radi in neizmerno radi smo skupaj. A zatakne se, ko skupno preživeti čas preseže kritično mejo. In zatakne se, ko se prikradejo skrbi, negotovost, ko se rutina obrne na glavo.

O spremembah, tistih zunanjih in tistih v odnosih, sem nekaj misli povzela v spodnjem video nagovoru.

Dve stvari sta na tem mestu pomembni.

Prva je ta, da si kljub vsemu želimo ohraniti družino kot eno izmed naših vrednot in prioritet.

Druga je ta, da si priznamo, da je še veliko prostora za rast. Da nismo popolni, a da smo pripravljeni v naše odnose vlagati – se vsak dan znova učiti sprejemati se, biti potrpežljivi, biti najboljša verzija sebe za drugega.

Da se znamo kot družina nasmejati, se zabavati, da znamo kot družina moliti, da imamo kot družina čisto svoje obrede.

Da smo se pripravljeni učiti in uriti v tem, da postajamo boljši starši. In boljši zakonci.

Da nismo zgolj skupaj, ampak da je ta čas kakovostno preživet.

Z vsem tem naša nepopolna družina postaja takšna, v kateri smo lahko srečni. Takšna, v kateri osrečujemo tudi druge.

Naše poslanstvo je bogatiti odnose v družinah

Kljub vsemu, kar se zvito prikrade v naše družine in načenja njihovo trdnost, mi močno verjamemo v vsako posebej. Zato smo tudi neutrudni v tem, da vam vsak dan sproti postrežemo z vsebino, ki gradi vas in odnose. Z vsebino, ki utrjuje vrednote, ki jih svet želi poteptati.

Če tako močno kot mi tudi vi verjamete v družino, vas vabim, da nas tudi letos podprete v našem poslanstvu. Da bomo lahko naše skupne vrednote ponesli čez prag čisto vsakega doma!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.