Najbolj pereči problemi mladih, na katere bodo na sinodi odgovarjali škofje

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 3. oktober 2018, 20:45
Image
Isaac Withers je eden izmed 300 mladih, ki so se udeležili predsinodalnega srečanja mladih, v pripravi na sinodo o mladih, ki se je začela danes.V svojih zapisih z naslovom Generacija brez orientacije spregovori o glavnih izzivih sodobnih mladih in nagovarja vsa tista področja, ki so najbolj ključna za razumevanje izziva, ki ga imajo škofje na tej sinodi. Takšna je realnost generacije, ki se ji poskuša približati Cerkev ...

Generacija, ki še nikoli ni bila tako povezana, a hkrati tako sama

Withers se najprej dotakne tehnologije in ob vse večji priklopljenosti mladih na tehnologijo razlaga paradoks generacije Z – ki je najbolj povezana generacija v zgodovini človeštva, a hkrati tudi najbolj osamljena, depresivna in ranjena.

Povsem spremenjen odnos do spolnosti

Tehnologija močno spreminja pogled na spolnost in načine spoznavanja, hkrati pa tudi odnose, še posebej spolne. Ko so v raziskavi inštituta Austin l. 2014 mlade spraševali, kdaj so v razmerju prvič imeli spolne odnose, so dobili presenetljive rezultate. Najpogostejši odgovor, ki ga je dalo 32% moških pod 40 letom je bil, da se je to zgodilo, še preden se je razmerje sploh začelo.

Če je bilo pred 50 leti med mladimi neobičano skupno življenje pred poroko, je to danes povsem normalno, spolnost pred poroko pa je tako pogosta, da je za odločitev za vzdržnost pred poroko že z vidika družbe potrebnega več poguma kot ga je bilo potrebnega pred leti.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da sta bili besedi »sex« in »porn« največkrat iskani besedi med mladimi do 18. Že leta 2009 je bila beseda »porn« četrta najbolj iskana beseda med otroci do 7. leta in mlajšimi.

Tinder, seks za zabavo, prijateljstva z ugodnostmi in druge "normalnosti" sodobnega sveta so posledica sprememb, ki so močno zaznamovale tudi odločitve za zakon. Dr. Paula England, profesorica sociologije na New Yorški univerzi, verjame, da se je obrat zgodil po izumu kontracepcije, okrog l. 1970. Takrat je bilo 80% 25-43-letnikov v Ameriki poročenih. Leta 2015 je bilo poročenih le 40% mladih v tej starostni skupini.

Družina je žal marsikaj

To močno vpliva tudi na družine. Ni več tipične (starši + otroci) družine, ampak so se tipi družin močno spremenili, prav tako potrebe vsakega tipa družine. Mladi so tako dezorientirani tudi zaradi dejstva, da se njihovi starši ločujejo, nato živijo samo z enim od staršev ali se selijo, kasneje pa morajo sprejemati nove vloge in pravila novih partnerjev svojih staršev, piše Withers.  

Zato ni nenavadno, da je v raziskavi, ki so jo škofje izvedli v pripravi na sinodo, največ mladih dejalo, da si najbolj želijo – svojih staršev. Ta zmedena generacija – otrok in staršev – nato trči še ob toge cerkvene nauke »življenja v grehu« in Cerkev zanje kaj hitro lahko postane kraj nesprejemanja in zavrnitev, ne pa ljubezni in odrešenja.

Vse je relativno

Zaradi odraščanja v svetu, kjer ni pravil, praktične modrosti in kjer posameznik sam ustvarja svet okrog sebe, mladi iščejo nekaj, na kar bi se oprli. Kot ugotavlja ameriška študija le 34% generacije Z verjame, da je lagati moralno sporno.

Naša kultura ni zmedena le glede moralnih in duhovnih resnic, spola in seksualnosti – prihajamo do točke, kjer ljudje ne bodo več poslušali argumentov drugega, če se z njim ne bodo popolnoma strinjali.

Problem pa je širši. Človek, ki želi iti v življenju v pravo smer, mora namreč najprej verjeti, da obstaja prava in napačna smer. In še globlje – brez tega zavedanja je, kot pravi kanadski psiholog Jordan Peterson, v življenju nemogoče najti pomen.

Mladim je relativizem predan tako, da se tega ne zavedajo – z nagovarjanjem k uživanju in udobnemu življenju. Za Cerkev pa ima to pomemben stranski učinek. Družba, kjer je vse relativno, ne verjame v greh. Če pa se ne zaveda greha, tudi nima zavedanja pomena odrešenja.

Nezaupanje v institucije je tudi dobra stvar

Katoliška mladina je obkrožena s sekularno mladino in se dobro zaveda, kakšen je pogled nevernih na Cerkev: zanje je ne-intelektualna, polna spolnih škandalov, obsojajoča in sploh daleč od Jezusovega nauka. Nezaupanje v institucije države, medijev in religije močno raste.

Kar pa ni nujno slabo, saj kaže na nujnost čiščenja Cerkve tudi od znotraj in hkrati spodbujanja in vključevanja ljudi, da znotraj Cerkve prevzamejo več odgovornosti in s tem tudi inštitucijo kot celoto pomagajo voditi v pravo smer, meni Withers.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.