»Maše za mamice«: Si želite, da bi bile skupaj z otroki kdaj čisto sproščene?

Eva Markovič
Sreda, 27. november 2019, 16:00
Image
Čeprav si želimo priti k Jezusu in preživeti čas z njim, je odhod k maši za marsikatero družino stresen. Ponavadi smo pozni (zakaj je treba vedno v zadnjem trenutku na stranišče?), otroci se upirajo, starši izgubljamo živce. Ko pridemo v cerkev, ni nič bolje. Dojenček je zaspan in bi se dojil, malčku se zdi, da so cerkvene klopi odlično plezalo in starejši otroci sprašujejo, kdaj bo konec. Po možnosti za nami sedi stroga gospa, ki neodobravajoče zmajuje z glavo: »Kakšna vzgoja! Kaj otroci sploh iščejo v cerkvi?«

Včasih se ob koncu takšne maše počutimo bolj izpraznjene kot napolnjene. Evangelija nismo slišali, ker smo peljali otroka lulat, med pridigo smo sikali: »Tiho!« in »Saj bo kmalu konec, no,« in po obhajilu se nismo utegnili pošteno zahvaliti, ker smo morali preprečiti pretep. Dobra novica? Jezus je z nami tudi v naši nepopolni starševski realnosti!

Sproščene maše posebej za mamice z otroki

Ker pa mame hrepenimo tudi po maši, pri kateri bi bile sproščene kljub otroški dinamiki, v Ljubljani že od leta 2012 potekajo maše posebej za mamice, zadnjih nekaj let pa se je Ljubljani pridružila tudi Škofja Loka. Maše so namenjene mamam na porodniškem dopustu in mamam doma, torej vsem, ki imajo med tednom dopoldne čas.

Maša za mamice v Ljubljani

Za kaj gre? Mame se enkrat mesečno zberejo pri posebni maši, namenjeni prav njim. To je maša, kjer se lahko napolnijo z evharističnim kruhom, slavljenjem in spodbudnimi besedami, ne da bi jih skrbelo, ali bo njihov otrok koga motil. V miru ga lahko podojijo ali se z njim sprehajajo, nihče jih ne gleda grdo, če otrok čeblja, zajoka ali raziskuje. Pri mašah za mamice je pač tako, kot v vsakem domu z majhnimi otroki – živahno. In hkrati veselo!

Po srečanju z Jezusom sledi srečanje mamic. Klepet, kavica, bratsko (pravzaprav sestrsko) druženje in izmenjava novic. Skupnost mamic je prav posebno občestvo!

Druženje mamic ob kavi in čaju.

Adoracija z otroki »v tišini«

V Ljubljani, Mariboru in na Vrhniki poteka tudi adoracija za mamice, kjer se lahko »posončimo« pred Jezusom, mu prinesemo skrbi in prošnje ter se napolnimo z Njegovim mirom. Adoracija poteka v »tišini«, ki jo prekinja otroško čebljanje in odmevanje drobnih nog po cerkvenem tlaku. Za mame so ti trenutki neprecenljivi, saj z otroki težko vstopimo v kapelo, kjer vlada popolna zbranost in odmeva že rahel šepet. Na adoraciji za mamice pa lahko pred Jezusa pridemo takšne, kot smo.

Imajo kaj od tega tudi otroci? Običajno gredo zelo radi zraven, saj tudi oni čutijo našo sproščenost in mir. Z obiskom adoracije in maše jim pokažemo, koliko nam to pomeni in na kakšen način lahko pozdravimo Jezusa tudi med tednom.

Na koncu otroci dobijo čaj in slane krekerje, kar je seveda pika na i. Ob pogledu na mame z dojenčki, malčki in otroki, ki se skupaj veselijo, da so prišli k Jezusu, si lahko samo predstavljamo, kako vesel nas mora biti On sam!

Maše za mamice potekajo:

  • V župniji Ljubljana-Bežigrad vsak drugi torek v mesecu ob 10h. Ob 9.30 je adoracija, po maši sledi druženje ob kavi in čaju. Priložnost je tudi za sv. spoved in pogovor. Mašuje p. Andraž Arko. Več info na spletni strani župnije Lj.-Bežigrad.
  • V Škofji Loki pri kapucinih (v kapeli patra Pija) vsak prvi torek v mesecu ob 10h.

Adoracija za mamice:

  • V župniji Ljubljana-Bežigrad pol ure pred mašo za mamice, ob 9.30 (vsak drugi torek v mesecu).

  • V Mariboru v Stolni cerkvi (kapela Frančiška Ksaverija, desno spredaj) vsak drugi torek v mesecu od 10h do 11h. Mamice lahko pridejo kadarkoli vmes. Več info na tel. 031 680 213 (s. Štefka).

  • Na Vrhniki v cerkvi sv. Pavla vsak četrtek od 8.30 do 10h, razen vsak prvi četrtek v mesecu od 8.30 do 9.45. Mamice lahko pridejo kadarkoli vmes.

Foto: bustedhalo.com, osebni arhiv

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid