Lahko letos z denarjem, ki bi ga namenili zapravljanju, storimo nekaj boljšega?

Eva Markovič
Sreda, 29. april 2020, 5:00
Image
Epidemija je vplivala na vse pore življenja, tudi na naše družinske finance. Ker oba z možem delava v zasebnem sektorju, še kako občutiva trenutno krizo. A kljub nižjim dohodkom opažava zanimiv paradoks: v resnici nam ostaja več denarja. Ki ga lahko po premisleku uporabimo precej bolje, kot smo ga prek krizo!

Ker nikamor ne gremo, pač manj zapravimo. Odpadli so stroški za hobije, kavo in sladoled v slaščičarni, kosilo v planinski koči, nove čevlje. Razen hrane, sadik in najbolj nujnih stvari, ki smo jih naročili prek spleta, ne kupujemo ničesar. In ob tem zapravljanja sploh ne pogrešamo!

Kupovanje v resnici ne osrečuje

Ne pogrešamo kave v lokalu, ampak kavo s prijatelji, pa čeprav iz domače kafetiere. Veselimo se časa, ko bomo šli spet na daljši izlet, ob čemer nas stari gojzarji in sendviči iz nahrbtnika ne bodo prav nič motili. Nihče se ne pritožuje, da nosimo iste majice kot lansko sezono in da so otrokom hlače že malo prekratke. Kritična točka so otroški čevlji, a k sreči obstajajo spletne trgovine in zavedanje, da otroku za običajno rabo zadostuje par superg in par sandalov. Vse ostalo je luksuz.

Vsak dan ugotavljamo, kako malo potrebujemo. Ker marsičesa ne moremo kupiti, smo postali bolj iznajdljivi. Namesto obiska trgovine se vprašamo: ali lahko uporabimo kaj podobnega? Izdelamo sami? Si sposodimo od sosedov? Sešijemo? Naredimo drugače? Vedno se najde rešitev.

Več od materialnih dobrin štejejo dobre medijske vsebine

Kupovanje nepotrebnih oblek, kupov igrač in razne šare, ki jo pogosto prinašamo iz trgovin, ne vpliva na kakovost življenja. V zadnjih tednih ugotavljamo, da poleg dobrih odnosov največ štejejo dobre knjige in dostop do kvalitetnih medijskih vsebin. Kaj bi brez njih?

Sama sem neznansko hvaležna za ogromno zbirko odličnih knjig, ki se mi je tekom let nabrala doma. Zaradi nje sem imela včasih skoraj slabo vest, danes pa se zavedam, kakšen dar so dobre knjige na dosegu roke – za vsakega družinskega člana posebej.

Poleg knjig sem neskončno hvaležna za vse dobre spletne strani, s katerimi se lahko kljub izolaciji podam v svet. Šele v zadnjih tednih sem zares ozavestila, koliko mi vsak dan dajo. Pa tudi to, da kvalitetni »alternativni« mediji ne živijo od zraka in da so odvisni od podpore svojih bralcev.

Poleg knjig sem neskončno hvaležna za vse dobre spletne strani, s katerimi se lahko kljub izolaciji podam v svet. Šele v zadnjih tednih sem zares ozavestila, koliko mi vsak dan dajo.

Letos ne kupujemo, a zato lahko podpremo več odličnih projektov

Stvari, ki jih v običajnih časih kupimo mimogrede, ker so prikupne, ugodne ali se nam v tistem hipu zdijo nujno potrebne, nam poberejo ogromno denarja. Majhen znesek vsak teden na koncu leta pomeni zajetno vsoto. Od katere nimamo nobene koristi.

Letos smo resetirali vrednote in ozavestili, kaj zares šteje. Pri nas doma bomo denar, ki bi nam odtekel neznano kam, namenili tja, kjer bo imel od njega vse leto nekdo korist – mi ali naši bližnji. Kupili bomo kakšno dobro knjigo. Dali bomo dar za mašo. Pomagali bomo tistim, ki so se znašli v stiski. In vsekakor bomo podprli medije, ki jih redno beremo in si jih želimo brati tudi v bodoče.

Med njimi sta tudi portala Iskreni in Domovina. Sama si brez njiju ne predstavljam svojega vsakdana. Le s podporo vas, bralcev, ju bomo lahko ustvarjali tudi naslednje leto. Si jih želite brati tudi vi?

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.