Kobe Bryant – kako mu je vera v Kristusa rešila zakon

Eva Strajnar
Ponedeljek, 27. januar 2020, 15:14
Image
Vsi smo samo ljudje. Imamo težave in izzive. Včasih celo hude preizkušnje in padce. Znani niso izjema. Tudi Kobe Bryant ni bil. Ob njegovi tragični smrti objavljamo zgodbo njegovega zakona, ki je bila vse prej kot lahka, a jo je z vero v Boga prehodil skupaj z ženo.

V nedeljo se je zgodila tragična nesreča, ko je strmoglavil helikopter, v katerem je bil zvezdnik skupaj s svojo 13-letno hčerko Ginno in devetimi drugimi ljudmi. Preživelih ni bilo. Bryant je bil oče štirih otrok in eden najslavnejših igralcev košarke in NBA lige. V letu 2016 se je po dvajsetih letih kariere upokojil.

Poleg košarke je bil Bryant mož in oče, ki mu je vera v Jezusa Kristusa tako pomagala, da je leta 2015 prav zaradi nje uspešno prehodil zahtevno obdobje v svojem zakonu in življenju svoje družine.

V preizkušnji se je obrnil na Boga

Kobe, ki je večino svoje mladosti preživel v Italiji, je bil vzgojen v katoliški družini. Leta 2001 se je poročil, vendar pa njegov zakon ni šel po pričakovanih poteh.

Leta 2003 so ga aretirali, ker je bil obtožen posilstva. Bryant je priznal, da je imel spolno razmerje z žensko, ki ga je napada obdolžila, vendar je sam dejanje smatral za obojestransko privolitev. V tistem času je zaradi škandala izgubil vse sponzorje in se soočil z obtožbami kaznivega dejanja.

Po obupni odločitvi, ki jo je storil, je vseeno postal boljši človek.

Bryant se je svoji tožnici opravičil, s čimer je tudi dosegel poravnavo v civilni tožbi. »Čeprav resnično verjamem, da je bilo to srečanje med nama sporazumno, zdaj priznavam, da ona gleda na ta incident drugače kot jaz. Po mesecih poslušanja njenega odvetnika in njenega osebnega pričanja zdaj razumem, kako vse skupaj dojema ona,« je v svojem opravičilu iz leta 2004 dejal Bryant.

Bryant je povedal, da mu je prav duhovnik pomagal doseči nekaj pomembnih osebnih spoznanj med sodbo. »Bilo je pravzaprav nekako komično pripoveduje Kobe. Duhovnik ga je pogledal in ga kar neposredno vprašal: »Si storil to dejanje?« Jaz sem mu odgovoril: »Seveda ne.« Potem me je vprašal: »Imaš dobrega odvetnika?« Ko sem pritrdil in povedal, da je odvetnik odličen, me je spodbudil: »Torej moraš to izpustiti iz rok. Živi naprej. Bog ti ne bi poslal preizkušnje, ki je ne bi mogel nesti. Zdaj je vse skupaj v Njegovih rokah. Ti tega ne moreš več kontrolirati. Zato prepusti Njemu.«

Vera še ni zagotovilo, da bo zmeraj vse v redu, je pa gotovo upanje, da boš iz težav našel rešitev

Čeprav se je Kobe od incidenta dalje odločil slediti Kristusu in živeti drugače kot prej, z novo vero in zaupanjem, to še ni pomenilo, da je bilo njegovo življenje brez težav.

Leta 2011 se je njegova žena Vanessa odločila, da želi ločitev zaradi nepremostljivih razlik med njima. A Bryant ni vrgel puške v koruzo, ampak se je odločil, da se bo za svoj zakon in ženo boril. V dveh letih je žena umaknila zahtevo po ločitvi in njun zakon je počasi ponovno zaživel.

»Ne bom trdil, da je moj zakon popoln«, pravi Kobe, »še vedno se skregava kot vsak drug zakonski par. Ampak veste, moja značilnost je, da sem izredno odločen. Kako bi to lahko storil v svojem poklicnem življenju, če nisem takšen tudi v svojem zasebnem življenju, sploh ker to vpliva na moje otroke? To ne bi imelo nobenega smisla.«

Sprememba življenja je posledica vere

Bryant in njegova žena naj bi bila redna župljana v župniji Orange County v Kaliforniji. Po njegovi smrti so nekateri na družbenih omrežjih povedali, da so ga pri maši videli še tik pred vožnjo s helikopterjem, v katerem je končal življenje. Bryant je večkrat obiskoval maše tudi med tednom.

»Njegova najbolj navdihujoča lastnost je bila njegova odločitev, da se je obrnil na vero v Boga in prejel božje usmiljenje ter po obupni odločitvi, ki jo je storil, vseeno postal boljši človek,« je o njem povedala pevka Cristina Ballestero.

Bryant je svojo katoliško vero povezal z družinsko zavezo, da pomagajo revnim. S pomočjo družinske fundacije Kobe & Vanessa Bryant sta z ženo pomagala financirati zavetišča za brezdomce mladih in druge projekte, namenjene oskrbi revnih.

»Moramo storiti nekaj, kar ima nekoliko večjo težo, malo več pomena, nekoliko več namena,« je dejal leta 2012. »V življenju vsi delamo napake, ampak ne moremo se samo umikati stran od njih in si zgolj umiti roke. To ni prav,« še nadaljuje.

Naj počiva v miru.

Povzeto po: www.catholicnewsagency.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Primož Cankar
Torek, 4. februar 2020, 9:09

Hm, dajmo še mi malo pristaviti lonček ob odmevni nesreči. Google trenutno drobro prijemlje na to ime, zakaj ne bi malce popravili SEO našega portalal. Žalostno, ker članek deluje kot zasilna vsebina za opravičilo naslova.