Ko branje Svetega pisma seže do srca

Eva Strajnar
Sobota, 25. januar 2020, 5:00
Image
»Blaženo! Ob branju Božje besede se v notranjosti naseli čudoviti občutek – mir,« tako branje na Svetopisemskem maratonu opisuje Romana. Prvič se je pridružila branju lani in je navdušeno odtekla svoj prvi svetopisemski maraton.

Vztrajanje v branju in molitvi

Od nedelje, 26. januarja 2020 do petka, 1. februarja 2020, se bo v kapeli Antonovega doma na Viču v Ljubljani odvijal dvanajsti Svetopisemski maraton. Svetopisemski maraton je izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma, 24 ur na dan. Tu ne gre za tekmovanje v hitrem branju Svetega pisma, pač pa je prebiranje Božje besede hkrati tudi molitev za bralca in poslušalce.

Mini svetopisemski maratoni pa se odvijajo v več kot 70 krajih po Sloveniji. Boštjan, ki se je v eni izmed župnij po Sloveniji priključil branju, svoje doživetje opisuje takole: »Svetopisemski maraton. Tokrat že šestič sodelujem pri branju v naši župniji. Lepo mi je, ker je konkretno sodelovanje vsega župnijskega občestva. Začutil sem družino, povezano z Božjo besedo. Prepričan sem, da si Bog, ki je ljubezen, to želi. Hvala za ljudi in skupino, ki je to omogočila.«

Lahko pa si svoj družinski maraton organizirate kar doma.

Ker se bere daljše odlomke, načeloma je to dvourno branje, bralec dobi vpogled v širšo sliko knjige, ki se bere. To omogoča posebno doživetje in okušanje Božje besede v drugačni luči, kot smo jo vajeni.

Bralka Alenka pravi: »Branje Svetega pisma je res pomirjujoče in gre do srca. Vesela sem, da sem sodelovala pri branju.« 

Živite kot otroci luči

Svetopisemski maraton nas letos z izbranim geslom Živite kot otroci luči skupaj z apostolom Pavlom spominja in opominja, da smo kristjani »otroci luči«.  

»Nasprotje med lučjo in temo je podoba, ki nas postavi pred ločnico, ko gre za temeljno življenjsko usmeritev. Tako kot je velika razlika med temo in lučjo, mora biti velika razlika v tem, kako živimo svoje življenje kristjani in kako živijo nekristjani«, pravi Rok Banko, član ekipe za pripravo maratona.

Ter nadaljuje: »Tema smo bili nekoč, zdaj pa smo luč« (Ef 5,8), zato moramo s svojim življenjem in dejanji pričevati za Jezusa in odsevati luč Njega, ki je rekel: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja« (Jn 8,12). 

Podarimo si luč, ki nas poživlja

Podarite si nekaj Njegove luči in se pridružite branju. Naj vas napolni in vas spomni, da smo poklicani živeti kot otroci luči.  Branje vas bo napolnilo in v vas pustilo mir in veselje.

V Ljubljani bodo vsak dan bodo poleg branja potekali tudi zanimivi dogodki.

Niste iz Ljubljane, pa bi se radi pridružili? Brez skrbi. Lahko si svoj družinski maraton organizirate kar doma. Na spletni strani so zbrani predlogi, kako mini družinski maraton pripraviti z otroki. Ekipa organizatorjev je pripravila predloge tako za najmlajše, kot za najstnike in osnovnošolske otroke.

Naj bo to priložnost, da se kot družina zberete ob Svetem pismu in odkrivate njegove modrosti in oporo, ki ji daje Beseda za življenje.

foto: www.svetopisemskimaraton.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.