Kaj ste ponudili meni kot mami, ženi, ženski?

Eva Markovič
Četrtek, 21. maj 2020, 5:00
Image
Čeprav pišem za portal Iskreni, ga ne doživljam le kot soustvarjalka. Doživljam ga tudi kot mama in bralka. Živo se spomnim časa po prvem porodu, ko sem na spletu iskala verodostojne informacije, ki bi odgovorile na moje starševske dileme in me hkrati dvignile.

Na portalu Iskreni, ki sem ga takrat začela odkrivati, sem dobila več kot to. Ne le suhoparnih informacij, ampak navdihujoča razmišljanja slovenskih mam in očetov, osebne izkušnje, zabavne anekdote, širši pogled na zakon in starševstvo. Še posebej dragoceno mi je bilo brati o soočanju z lastno šibkostjo in nemočjo, ob čemer sem začutila, da še zdaleč nisem edina. Vse to, povezano s krščanskim pogledom na svet in veseljem nad življenjem, ki zaokrožita celoto.

Kaj me je letos kot bralko navdihnilo?

Čeprav je od mojega prvega poroda preteklo že kar nekaj let, na portalu Iskreni še vedno najdem navdihujoče vsebine, intervjuje in pričevanja.

Krasna letošnja novost se mi zdi Svetovalnica Iskreni, v kateri strokovnjaki odgovarjajo na zakonske, starševske in zdravstvene dileme. Kje drugje lahko zastavimo anonimno vprašanje o težavah v spalnici ali spolni vzgoji otrok ter dobimo pronicljiv odgovor, ki se sklada s krščansko etiko?

Kljub starševski kilometrini na portalu še vedno najdem koristne napotke, ki mi olajšajo vsakdan. Letošnjo pomlad smo pripravili kar nekaj prvovrstnih sladic po Tadejinih receptih, ki so tako enostavni, da jih zmorejo tudi otroci. Ko je v kino prišel drugi del Ledenega kraljestva, mi ni bilo treba brati množice ocen, ampak sem prebrala eno samo – kompetentno – in se odločila glede ogleda. Ob članku o spodbujanju otroške samostojnosti sem se spomnila svojih dobrih sklepov.

Osebna pričevanja, ki spreminjajo življenje

Portal Iskreni niso le nasveti in novice. So predvsem ljudje, ki vsak dan z vso predanostjo živijo svoje poslanstvo in nas navdihujejo.

V zadnjem letu sta me ganili zgodba zakoncev Ban, ki sta z vso ljubeznijo sprejela peto hčerko, čeprav so ji zdravniki napovedali smrt v prvem letu življenja, in zgodba zakoncev Rus, ki kljub dvema otrokoma s posebnimi potrebami verjameta v srečne konce. Navdihnila me je Natašina čudovita porodna zgodba iz časa epidemije. Vesela sem komentarjev strokovnjakov, kakršen je dr. Matjaž Zwitter, ki nam v zgodbi o prisilni evtanaziji na Nizozemskem odpirajo čisto nov pogled.

Članki o svetu, ki ga želimo spreminjati na boljše

Neskončno dragoceni se mi zdijo članki o temah, ki se jih večina medijev v velikem loku ogne. Člankov, ki na spoštljiv in utemeljen način zavračajo teorijo spola, indoktrinacijo otrok ter tiste vrste »možnost izbire«, pri kateri vedno nastradajo najšibkejši.

Na portalu Iskreni smo v zadnjem letu pisali o spornih knjigah, ki so jih od države dobili slovenski osnovnošolci, vse bolj ideološkem Disneyu, otroških predstavah, ki otroke uvajajo v teorijo spola, in LGBT šolskih delavnicah. O aktualnem dogajanju v Sloveniji, ki se nas družin še kako tiče.

Navdihujoče zgodbe o zakonu in družini

Temelj portala Iskreni sta izpolnjujoč zakon in dobri družinski odnosi. Ste prebrali zapis žene, ki se o možu trudi govoriti samo najlepše? Ganljivo opravičilo moža ženi? In članek o tem, kako mame kvarimo svoje sinove? Vam je odleglo ob zapisu, da ni konec sveta, če otrok noče brati?

Ste brali pronicljivo razmišljanje mame, ki je odraščala v ločeni družini in provokativno zapiše: »Starša sta se ločila. Zdaj sem otrok kre*ena in pra**ce.«

Ste se nasmejali ob dnevu, ko mama ni skuhala kosila? In se zamislili ob zapisu mame, ki je izračunala, na kako preprost način je med poletnimi počitnicami zaslužila 4.000 evrov?

Navdihujočih člankov je dovolj za vsak dan v letu. Upamo, da jih bomo z vašo pomočjo lahko brali in ustvarjali tudi letos. Kot smo ugotovili med letošnjo karanteno, so dobri odnosi v zakonu in družini namreč tisto, kar v življenju zares šteje.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.