Kaj smo pri programih doživeli v letu 2019?

Petra Lukan
Torek, 10. december 2019, 14:00
Image
December je kot vedno čas, ko se ozremo na prehojeno pot in ovrednotimo zastavljene cilje.

Leto 2019 je bilo iz programskega vidika uspešno. Čeprav smo bili tekom leta kdaj razočarani, ker se vse ni izšlo tako, kot smo si želeli ali upali, lahko sedaj ob koncu leta rečem, da smo lahko zadovoljni in mirni. Pripravili smo kar nekaj novosti, izvajali redne programe, nudili možnost sofinanciranja iz socialnega sklada, izdali prvo lastno knjigo, vezano tudi na programe … 

Preko 1100 udeležencev!

Največja »uspešnica« v letu 2019 je bila zagotovo delavnica za mame in hčere Čudovita princesa. V tem letu smo namreč izvedli kar 13 delavnic po celi Sloveniji, katerih se je skupaj udeležilo več kot 270 mam s hčerkami. Navdušenje udeleženk nas prav navdihuje; nasmehi in zahvale udeleženk ob koncu delavnice pa potrjujejo, kako pomembna je povezanost med mamo in hčerko ter kako zelo dekleta (pa tudi mame) potrebujejo tudi znanja o tem, kaj se dogaja v telesu tekom pubertete. 

Delavnica Čudovita princesa

V nizkem startu smo bili tudi z delavnico Divji bojevnik, ki je namenjena fantom v starosti od 13 do 15 let in njihovim očetom. V tem letu smo izvedli štiri izvedbe delavnice – dve v Ljubljani in dve na terenu. Veseli smo, da se tudi na tem področju dogajajo premiki – da tudi očetje z veseljem pridejo na delavnico ter da po delavnici z veseljem povedo, kako jim je to pomagali pri odnosu s sinom. Več o Divjih bojevnikih pa v nadaljevanju Iskrenka. 

Tudi na področju FertilityCare in NaPro tehnologije je bilo leto uspešno. Najbolj veseli smo
bili srečanja »NaPro družin«, ki smo ga izvedli v februarju. Srečanja so se udeležile družine, katerih otroci so bili rojeni s pomočjo NaPro zdravljenja. Srečali in poveselili smo se v Laškem; prisluhnili smo besedam o uspehu NaPro zdravljenja v Sloveniji, si podelili osebne zgodbe in na koncu skupaj tudi zaplesali in se okrepčali. 

Srečanje »NaPro družin« v februarju

Vseh udeležencev naših programov v tem letu je bilo tako okoli 1100. Lepa številka :) . Voditeljev, ki so letos aktivno sodelovali, pa je bilo 35. Prav tako lepa številka :). 

Pri izvedbah programov pogosto prosimo udeležence, da nam povedo, kaj so se naučili, kaj so pridobili, s čim odhajajo domov. Letos pa sem to povprašala naše voditelje – ne samo o tem, kaj vse so se tudi oni naučili tekom leta, ampak tudi o zabavnih in zanimivih dogodivščinah. Nabralo se jih je kar nekaj. Upam, da bodo tudi vam ob branju teh narisali nasmeh na obraz! :)

Najbolj priljubljen del Divjih bojevnikov je petelinji boj, ki služi kot iztočnica za pogovor. A preden je pogovor, je boj – silen boj med očetom in sinom. Enkrat se je celo tako razplamtel, da so se strgale hlače. Žrtev ni bilo, poškodb tudi ne, bilo pa je dosti smeha. Edina nesrečna okoliščina je bila, da so bile očetove poslovne, ne sinove za »vsakdan«. Tako da od takrat svetujemo, da pridejo udeleženci v »udobnih oblačilih«.

Miha Rutar, vodja programov za očete in sinove  

 

Uvodno predstavitveno srečanje metode FertilityCare večinoma poteka v skupini, v naših prostorih na Nazorjevi, v drugem nadstropju. Glavna vrata pa seveda zaradi prehodnosti glavne ulice zaklepamo … Na dogodku sva ponavadi dve svetovalki ali pa svetovalka in sodelavka iz pisarne. Vendar se mi je letos zgodilo, da sem bila na enem takšnem srečanju sama. Ob uri so manjkali samo še trije pari in ker smo že nekaj minut zamujali, sem s predstavitvijo kar začela. Povedala sem le nekaj stavkov, ko zazvoni. Seveda se opravičim, tečem nadstropje niže, odprem in šibam nazaj. Malce zadihana nadaljujem in povem celo cel naslednji stavek. Takrat spet zazvoni (seveda sem po prvem sprintu ozrla po ulici, če še kdo prihaja, ampak nikogar ni bilo videti …). Ponovim vajo – že malce zaskrbljena, saj ni ravno najbolj optimalno, da ima voditeljica v času predstavitve telovadbo. Seveda se spet opravičim, se malce pošalim, odprem usta, da bom nadaljevala s predstavitvijo … In spet zazvoni. Takrat pa cela skupina udeležencev pade v res glasen smeh :) . Še dobro, saj sem po tretjem šibanju v spodnje nadstropje in nazaj potrebovala nekaj trenutkov, da sem se nadihala nazaj. 

Petra Lukan, FertilityCare svetovalka 

Mama, ki je prišla na Čudovito princeso s svojo drugo hčerko, nam je povedala, da je bila njena starejša hči po delavnici Čudovita princesa tako navdušena nad odraščanjem, da je komaj čakala, da dobi menstruacijo. In ko se je pokazal prvi znak, je vsa navdušena o tem takoj obvestila vse sorodnike :) . In to je tisto, kar želimo doseči z delavnicami. Ne obveščanje sorodnikov, da ne bo pomote, pač pa navdušenje in veselje nad tem, kar smo in kar se dogaja v nas.

Tudi na zadnji delavnici Skrivnostna lepotica sva se voditeljici skupaj z dekleti zelo nasmejale. Dekleta so se na ločenem delu zelo razgovorile. Vmes pa ni manjkalo smeha in zanimivih pripomb, kot recimo, da se punce pač ne morejo oblačiti kot stare mame ali pa kot bi šle na folkloro.

Maja Vovk, vodja programov za mame in hčere

 Zabavno fotografiranje v Tivoliju

Z Emo, Veroniko in njeno dojenčico smo imele "fotošuting" z nosilkami in trakovi. Izbrale smo sončen dan in prelep travnik v Tivoliju, s prekrasnim ozadjem v jesenskih barvah. Fotografiranje smo izvedle nadvse zavzeto in profesionalno (zahvaljujoč Emi, midve z Veroniko nimava prav veliko pozerskih izkušenj) ... V nekem trenutku pa smo ugotovile, kako prikupno pravzaprav izgleda naše profesionalno fotografiranje od daleč: dve nosečki, mamica s povitim prstom, razkuštrana dojenčica in za nameček nedaleč stran še kolo s prikolico, naloženo s celim kupom oblek in drugih pripomočkov ter jazbečarko, ki nas je razigrano čakala. To je to - družina je naš navdih!    

Valentina Pavlič, svetovalka za nošenje

Srečanje voditeljev, na katerem so se učili (tudi) nastopanja pred kamero 

E-priprava na zakon je program, ki poteka na spletu. Še dobro leto nazaj se je odvijala na forumu, ki pa je seveda v 15-ih letih, odkar jo izvajamo, postal že malce zastarel. Zato smo se odločili, da jo v letošnjem letu prenovimo, jo postavimo na nov portal in vanjo vključimo vloge oz. video nagovore, ki jih snemajo voditeljski pari. Vse to nas je v začetku precej obremenjevalo in v nas zbujalo strahove, občutke, da tega ne zmoremo, da je to pretežka naloga za nas. Prav težko je bilo sezuti stare čevlje in obuti nove... Po prvih nekaj snemanjih pa zadovoljni spoznavamo, da nas ravno ta snemanja povezujejo, nas spodbujajo, da se večkrat srečamo, prinašajo ekipi e-priprave nove energije in novega zagona. 

Iz teh snemanj imamo vrsto zabavnih prigod … Od v kader skakajočih otrok, ki povsem padejo ven, ker snemaš in ne tekaš z njim naokrog; ali pa sitnarijo, da bi radi oni bili tudi v kadru in potem pogledali posnetek; do starih mam, ki gredo slučajno mimo, seveda direkt pred kamero, gledajo vanjo in se čudijo, kaj neki počnemo; do tega, da sredi snemanja crkne fotoaparat, ker ima prazno baterijo. Ko to za silo napolniš in nadaljuješ snemanje, pa se fotoaparat ustavi, ker ima polno SD kartico. Ko vse to urediš in se ponovno lotiš snemanja, pa se ti v joku zbudijo otroci, tako da spet ne moreš dokončati dela. In potem so tu še centrifuga pralnega stroja, ki se sliši v ozadju; povsem preglasen pogovor v drugem prostoru … Do popolnih blokad v naših glavah (včasih se ne spomnimo niti tega, koliko let smo poročeni, ali kako je ime drugemu voditeljskemu paru ...).

Res je, da ti video nagovori niso profesionalni, pa vendar so pripravljeni s srcem in ljubeznijo, predvsem pa z mislijo na vse te pare, ki jih spremljamo v pripravi na zakon. 

Urška Petač, vodja E-priprave na zakon

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.