Kaj bo vstalo iz pepela?

Torek, 16. april 2019, 19:36
Image
Včeraj je svet z grozo spremljal, kako gori pariška katedrala Notre Dame. Parižani, zbrani na ulicah, so začutili nemoč, občutek praznine in izgube, žalosti in razočaranja.

Ogenj je zdramil vse

Francozi niso veliko v cerkvah. Mnogi vero zavračajo, a vendar so požar doživeli kot izgubo za vse, ne le verne. Niti ne le za Francoze, uničena Notre Dame je izguba za vso Evropo in svet. Nov šok po tem, ko se je Pariz lani soočil s poplavami, leta 2015 pa s terorističnim napadom.

Katedrala, njeni cerkveni zidovi bodo obnovljeni, a pravi izziv krščanstva je obnova Cerkve, ki stoji dve tisočletji, da bodo tudi čez 800 let moški in ženske zunaj cerkvenih zidov peli »Salve Regina«, kot so to včeraj pričevanjsko storili Parižani, medtem, ko so zrli v gorečo »Našo Gospo«.

Bo vstala iz pepela?

Ali bo uspelo iz pepela vstati tudi Cerkvi, pa je je drugo, težje vprašanje. Ni v njenem interesu, da se obnovi veličastno zunanjost zidov, ki v sebi skrivajo praznino, kot prazne cerkve župnij, ki so ostale brez vernikov in duhovnikov. Do danes je bila skrivnost cerkvenega uspeha tudi v tem, da je tako mojstrsko združevala, kot so bili združeni slogi v pogoreli katedrali.

A Cerkev vsaj na Zahodu ne zmore ustvarjati umetnin. Predvsem obnavlja, česar Ogenj ni že popolnoma uničil … Bo uspela preseči delitev na konservativne in liberalne, ki delijo celotno Zahodno družbo, in pokazati alternativo? Bo uspela dvigniti glavo, priznati svoje lastne napake in iti dalje, ali bo pustila, da tlenje škandalov, zlorab in delitev počasi nažira njene zidove? Se bo uspela obnoviti, ali se bo počasi uničevala dalje?

Naj je ob mnogih napadih na francoske cerkve katedrala zagorela namerno ali ne, je Notre Dame simbolno zagorela v velikem tednu.

Prišla bo voda, ki bo umila noge, nato smrt. In ko se nam bo, kot danes zdelo, da so bila leta truda in vere uničena, bo smrt premagala večni ogenj. Kljub ugibanjem, da bo uničeno vse, je pariška Notre Dame ohranila ogrodje, oltar in oltarni križ sta ohranjena. Gotovo bo tudi Božja nevesta tretji dan vstala iz groba.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.