Imate družino? Žal vam sporočamo, da ste kreditno nesposobni!

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 24. oktober 2019, 5:00
Image
Banka Slovenije je v preteklih dneh predstavnike bank brez ustreznega dialoga soočila s spremembami na področju odobritev kreditov državljanom. S 1. novembrom naj bi bile tako sprejete nekatere spremembe, zaradi katerih si večina družin v Sloveniji ne bo mogla več privoščiti, da bi ji banke odobrile kredit.

Do sedaj je bila stvar odvisna od posamezne banke. Potrošnik je zaprosil za kredit in vsaka od npr. petih bank, kjer se je oglasil, je prošnjo pregledala po svojih pogojih ter odobrila, če je ocenila, da bo komitent finančno zmožen obroke pravočasno poplačevati.

Od 1. novembra dalje pa bo odobritev za marsikatero družino postala misija nemogoče. Vse banke se bodo morale namreč držati naslednjega sklepa: znesek, ki mora posamezniku ostati po poplačilu mesečnega obroka, mora biti večji ali kvečjemu enak minimalni plači (ki bo v začetku prihodnjega leta znašala 700 eur neto).

Nič novega? Razen če imate družino ...

Nič novega, bi rekli, toda zatakne se, če imate slučajno družino. Kajti v tem primeru vam mora na računu ostati znesek minimalne plače po tem, ko se odšteje obrok kredita ter zneski, ki bodo preračunano veljali za vsakega vzdrževanega člana. Ti zneski se bodo gibali med 220 eur ter 350 eur. 

Za preprost izračun vzemimo petčlansko družino ter povprečni znesek (t.j. 280 eur), ki naj bi obveljal za vzdrževanega člana (3 otroci). Za obrok kredita (80.000, 20 let, Sparkasse, informativni izračun) pa vzemimo znesek 460 eur. Minimalni plači, ki mora ostati, torej prištejmo trikratno vrednost 280 eur ter obrok kredita in dobimo 2.000 eur. Slednja vrednost mora biti vaša neto plača (brez dodatkov, delovne in poslovne uspešnosti!), sicer se lahko pri treh otrocih za kredit obrišete pod nosom (če jih imate več, se lahko pod nosom obrišete dvakrat). Roko na srce, tudi če imate manjšo plačo in dva otroka, niste veliko na boljšem.

Pri tem je verjetno odveč dodati, da se posojilna sposobnost vedno določa na ravni posameznika in da se dohodki zakoncev ne seštevajo.

Res zgolj dobronamernost?

Na prvo žogo se sliši to dejanje kot dobronamerna poteza. Banka Slovenije želi kot nadzorni organ slovenskega bančnega sistema zavarovati svoje državljane (in njihove družine) pred plačilno nesposobnostjo v času krize, ki se po Odslej bodo posojila dostopna le tistim, ki jih ne potrebujejo.napovedih bliža. Strah, da slovensko ljudstvo v prihodnosti ne bi moglo več odplačevati svojih dolgov, jim pač moramo šteti v plus. Kot dober in preudaren gospodar je tako Banka Slovenije sprejela odločitev, da enostavno ne bo več dovolila, da bi banke kredite odobravale kar po tekočem traku.

A za tem "dobronamernim" dejanjem se skrivajo neizbežne posledice, od katerih se odgovorni obračajo stran. 
In glede na to, da so odgovorni izobraženi ljudje, lahko sklepamo, da se zavedajo, da bodo odslej posojila dostopna le tistim, ki imajo ob visokih plačah običajno osnovno stanovanjsko problematiko že urejeno. Kaj pa ostali? Želja po "živeti v boljših in sprejemljivejših stanovanjskih pogojih" (pa tu ne govorimo o nekem visokem nadstandardu) s tem sklepom v družinah ne bo zamrla. Zato se bodo znašle drugače. 

Nekatere bodo po kredite odhajale v sosednje države, kjer banke še vedno poslujejo po sprejemljivejših pogojih. Slovenske banke, ki jim krediti prinašajo dobršen del dobička, bodo začele toniti, z njimi pa tudi gospodarstvo.Ostalo potrebo po kreditih bo najverjetneje prevzel sivi trg, ki bo v tem, da banke kreditov več ne delijo, videl veliko poslovno priložnost. Slovenske banke, ki jim krediti prinašajo dobršen del dobička, bodo začele toniti, z njimi pa tudi gospodarstvo. Črn scenarij, ki se v kratkem času lahko izkaže za še kako resničnega.

Je res mogoče, da se vodilni teh posledic ne zavedajo? Kajti resnično je težko verjeti, da je število izvršb na račun nepoplačanih kreditov družin, za katere velja nenapisano pravilo, da so pri poplačevanju dolgov najbolj disciplinirane, doseglo tisto kritično mejo, ko so se odgovorni morali odločiti za ta skrajni ukrep in tvegati socialne nemire.

foto: storyblocks.com

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

96%

18.811€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.