Francoski predsednik pravi, da izobražene ženske nimajo velikih družin. Tako so mu udarec vrnile izobražene matere!

Uredništvo iskreni.net
Petek, 19. oktober 2018, 17:03
Image
Potem, ko je Emmanuel Macron izrazil skepticizem, da bi se katerakoli dobro izobražena ženska odločila, da bo imela veliko otrok, so mnoge matere z velikimi družinami začele uporabljati »hešteg« #PostcardsforMacron - Razglednice za Macrona. Pod njim na svojih profilih objavljajo fotografije svojih družin, skupaj s podatkom o svoji izobrazbi.  

Macron je na vrhu fundacije Gates, ki sicer močno finančno podpira širjenje kontracepcije in opravljanja splava, dejal, da izobražene ženske nimajo veliko otrok.

»Vedno pravim: Pokažite mi žensko, ki se po dobri izobrazbi odloči, da ima sedem, osem ali devet otrok,« je izjavil prejšnji mesec in potegnil vzporednice med prisilnimi otroškimi porokami in velikimi družinami. 

Izobražene matere velikih družin so Macronu množično odgovorile

»Eno od kritičnih vprašanj afriške demografije je, da to ni izbrana plodnost,« je dejal in nadaljeval: »Pokažite mi deklico, ki je pripravljena zapustiti šolo pri desetih, da se lahko poroči pri dvanajstih,« je izpostavil pereče probleme.

Kasneje se je dopolnil in dejal, da ne nasprotuje odločitvam žensk, ki imajo sedem ali osem otrok, če je to njihova lastna izbira - po že opravljeni izobrazbi. 

Macronova izjava je sprožila množičen odziv univerzitetno izobraženih žensk, ki imajo dovolj tega, da se jih ves čas označuje za manj izobražene ali tiste, ki "ne znajo" uporabljati kontracepcije. Macronu so pokazale, da je odločitev za veliko družino tudi odločitev najvišje izobraženih žensk iz vsega sveta - tudi Afrike.

Ena prvih, ki so fotografijo svoje družine delile na družabnih omrežjih je bila Catherine R. Pakaluk, profesorica družboslovja in ekonomije na ameriški katoliški univerzi, ki ima magisterij in doktorat iz Harvarda. Ob fotografiji, na kateri je skupaj s šestimi izmed svojih otrok, je zapisala, da se je prostovoljno odločila za osem otrok.

Sledile so mnoge druge. Ameriška pisateljica Elisabeth Foss je objavila fotografijo svoje družine z devetimi otroki in ob njej zapisala: »Vsi so moji. Kot tudi diploma Univerze v Virginiji.«

»Razglednico" francoskemu predsedniku je poslala tudi Beth Hock, ki je diplomirana inženirka elektrotehnike, z diplomo iz prestižnega Stanforda in mati enajstih otrok.

Podobne fotografije so objavljali tudi možje in otroci »izobraženih žensk z otroki«, ki so hvalili svoje uspešne matere in žene, ki so se odločile za veliko družino. Na primer ameriški pisatelj Josh Canning.

Ali Eric Kigozi iz Ugande.

Nekateri so Macrona opozorili tudi na filozofinjo Elisabeth Ancsombe, mamo sedmih otrok, ki je poučevala filozofijo na Oxfordu in Cambridgeu in ostaja ena najpomembnejših filozofinj 20. stoletja. 

Odzvale so se tudi afriške ženske, ki bi jih Macron rad "izobraževal"

Macrou je odgovorila tudi Micaelo Darr, pisateljica in mama sedmih otrok. "Ostani na svoji lastni poti, predsednik [Macron]," je napisal v Tviterju. "Afriške ženske ne potrebujejo vašega neokolonializma in si ne zaslužijo tvojega prezira. Daj jim vodo, hrano in izobraževanje brez noža, če ti je res mar."

Množični odzivi iz vsega sveta

Ljudje Macronu fotografije svojih družin še naprej pošiljajo iz vsega sveta. 

Še mnoge druge fotografije velikih družin izobraženih mam lahko najdete na tej povezavi

Foto: Twitter

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.