Dragi Filip, povej našim mulcem!

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 4. marec 2019, 15:19
Image
Filip Flisar, eden najbolj prepoznavnih vrhunskih športnikov, se je včeraj med pustnim rajanjem na Ptuju napil, nato pa pijan najprej udaril v reklamni pano, nato pa z roko razbil še vetrobransko steklo policijske marice. Noč je preživel na policijski postaji.

V uredništvu smo ob tem prejeli poziv mame, ki meni, da bi idol marsikaterega slovenskega otroka spodrsljaj lahko spremenil v poučno lekcijo.


Dragi Filip,

naredi iz svojega kiksa lekcijo za mulce, ki te občudujejo in spremljajo:

Povej jim, da je to, kar se je zgodilo, posledica tega, da si spil preveč alkohola. Da alkohol izključi center za presojanje in naenkrat ne misliš več, kakšne posledice bodo imela tvoja dejanja.

Povej, da je to nevarno, naj si bo zato, ker se spustiš v avanturo, v katero se ne bi smel, ker poveš ali pokažeš o sebi preveč, ali pa, ker razbiješ kakšno steklo (presneto, Filip, če ne bi bilo ravno vetrobransko steklo, bi se lahko huje poškodoval! A o tem pod vplivom alkohola človek dejansko ne razmišlja!).

Povej jim, kako pomembno je, da ne spiješ preveč, ker naslednji dan ni trapast samo »maček« - ko ti je slabo, te boli glava, ampak je še hujši »moralni maček«, ko te je sram zaradi dejanj, ki si jih počel. In bi včasih najraje umrl. Ali pa vsaj za nekaj dni izginil.  

Si idol našim otrokom in kot tak imaš ogromno odgovornost, da mladi generaciji daš kakšno dobro lekcijo.Povej jim, da smo vsi kdaj jezni in bi razbili vse okrog sebe. Ter da je takrat morda bolje premlatiti blazino v postelji. Tudi če bo perje frčalo, ne boš imel opravka s policijo, bes pa bo popustil in kaj kmalu boš spet normalen.

Povej jim, kaj storiti, če te drugi izzivajo, so »pametni«, iščejo prepir. Povej, kaj bi moral ti storiti v dani situaciji, da bi se bolje izteklo, pa nisi.  

Povej jim, da je vsem težko zdržati s tem, da je treba vedno »biti priden« – v šoli ali na treningu, v trgovini ali doma … in je včasih treba stvari dati »ven«. Povej jim, naj najdejo primeren način, da »dajo stvari ven«, preden se ne bodo mogli več obvladati. Bister in sposoben si in to neumnost si (vsaj, da javnost ve zanjo :)) storil prvič, zagotovo pa nisi prvič izkusil izzivanja … torej poznaš trike, kako stvari speljati v drugačno smer. Podeli jih z našimi otroki!

Povej jim, da je še posebej za fante, normalno, da kdaj začutijo bes, agresijo in moč. Ne, le da je normalno, temveč so to dobre lastnosti, ki so od nekdaj pomagale, da smo kot družba preživeli: Kako bi se borili proti jamskemu medvedu, če bi se v trenutku napada nekdo ne odzval z vso agresijo, ki jo premore? Kako bi ohranili svojo državo, če se ne bi naši pra… dedje srčno, a z besom in agresijo borili za ohranitev svoje ljube zemlje?

Povej jim, da so te lastnosti dobre, če jih uporabiš ob pravem času in na pravi način.

Povej jim, naj poiščejo način, kako bi s temi lastnostmi služili drugim in naredili svet boljši.

 Povej jim, da si ga posral, da te je sram in bi ti bilo najbolje čas zavrteti nazaj. Da so to trenutki, ko si želiš, da bi bil povsem navaden tip, in tvoja napaka ne bi bila glavna novica vseh medijev. Povej, da je včasih lažje biti »navaden«.

In povej, da se, če se ti zgodi taka traparija,  počutiš res bedno, ampak ni konec sveta.

Pobereš se, če je mogoče napako popraviš (poplačaš), se iskreno opravičiš, sprejmeš sklep, da si tega ne boš več dovolil, se potrudiš poboljšati. Seveda nič od tega ni preprosto, a prav ponižna in hkrati pogumna dejanja te peljejo v zrelost in odraslost.

Dragi Filip, povem ti: nisi naredil malega kiksa, nisi le Štajerc, ki se ga je pač malo napil in naredil »štalo«. Si idol našim otrokom in kot tak imaš ogromno odgovornost, da mladi generaciji daš kakšno dobro lekcijo.

Povem ti, da bo koristno. Zate in za naše otroke. Hvala!

Foto: Sportida

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid