Veronika Plestenjak, vodja projektov

Thumbnail

Veronika Plestenjak je žena Janezu in mama treh deklic. Če jo boste slišali, ne boste mogli zgrešiti, da prihaja s Štajerske, natančneje s Ptuja. Tam je osvajala osnove pestre družinske dinamike v 8-članski družini. Kljub pregovornemu zaklinjanju (»Žabarja pa že ne!«) je na slovenskem skavtskem jamboreeju srečala skavta iz Ljubljane, ki jo je po poroki prav tja tudi pripeljal.

Obožuje Zgodbe iz Narnije, vrtnarjenje in svojo družino. Sanja o kolesarjenju po Škotski in turi s kajakom okoli Cresa s svojim možem. Velikokrat pove, da živi v neizmerni hvaležnosti; besede »Gospod bo poskrbel« je zelo očitno že večkrat doživela in se vedno znova tudi potrjujejo.

Pot poklica in poklicanosti

Ljubljano je sicer okusila takoj po osnovni šoli, ko je poletela iz gnezda in se trmasto vpisala na ŠKG. Čez štiri leta pa še bolj trmasto na Akademijo za glasbo, kjer je končala študij viole. Že med študijem se je zaposlila v SNG Maribor kot orkestrska glasbenica, hkrati pa začela s poučevanjem na glasbeni šoli. Ravno takrat pa so patri minoriti na Ptuju dobili vrnjene prostore samostana in zanje iskali vsebino. Veroniko so povabili k ustanavljanju zasebne glasbene šole.

Verjamem, da počnem nekaj, o čemer sem vedno sanjala: sodelujem pri spreminjanju src.

Ves čas poklicne kariere je aktivno sodelovala pri skavtih ter oratoriju. Po selitvi v prestolnico in nekajletnem manevriranju na relaciji Ptuj – Ljubljana pa je spoznala, da delo ravnateljice in razdalja med krajema nista uskladljivi z družinskim življenjem. Tako se je tudi službeno preselila, eno leto je vodila pisarno enega slovenskih festivalov stare glasbe, nato pa po neverjetnem naključju (čeprav verjame, da naključij ni) prevzela vodenje pisarne tedaj Zavoda iskreni.net.

Zakaj rada dela pri Iskreni?

Iz začetnega vodenja pisarne se je Veronikino delo razširilo še med številke; zadolžena je za računovodsko knjigovodstvo ter deloma za finance ter upravljanje s kadri, srečate jo lahko tudi v prodajnem kotičku na Nazorjevi ulici v Ljubljani, kjer je sedež Zavoda Iskreni. Z možem že nekaj let sodelujeta kot voditeljski par v e-pripravi na zakon, Veronika pa je tudi sovoditeljica delavnice Iskreno o štorkljah.

Pravi, da po vseh kariernih izkušnjah vidi delo pri Zavodu Iskreni kot idealno službo. Zakaj? Nihče je ni čudno pogledal, ko je šla spet (in spet) na porodniško. Tudi, ko se skrega s šefom, se on zaradi tega bolj sekira kot ona. Predvsem pa verjame, da počne nekaj, o čemer je vedno sanjala: sodeluje pri spreminjanju src. V največje veselje so ji naklonjeni odzivi bralcev, udeležencev programov in resnične spremembe v življenjih parov ali posameznikov.