Želela je le plesati

Eva Strajnar
Torek, 5. julij 2016, 16:00
Image
Gillian-Lynne1
Prepoznate plesalko na fotografiji? Je živa zgodba o tem, kako pomembno je prepoznati otrokove talente in jih v njih podpirati.

V šoli so jo imeli za izgubljen primer. Bila je stara komaj osem let, a njena prihodnost je že visela na nitki; njena pisava je bila obupna, v razredu je bila moteča, včasih zasanjana, spet drugič nemogoča do ostalih otrok.

V očeh učiteljev je veljala za neukrotljivega otroka. Njeni starši so nekega dne prejeli pismo, v katerem je bilo navedeno, da ima učne težave, da se ne zna skoncentrirati in da je preprosto neobvladljiva. Morda bi ji dandanes zdravniki pripisali ADHD, ampak leta 1930 takšne diagnoze niso poznali.

Gillian-Lynne2

Vsak otrok je unikaten

Starši so jo peljali k zdravniku, kjer je morala sedeti na stolu in čakati, da se odrasli pogovorijo med seboj. Po približno dvajsetih minutah je zdravnik predlagal staršem, da bi govorili na samem. Prosil je deklico, da počaka v pisarni. Preden je odšel, je prižgal radio.

Ko so zapustili sobo, je zdravnik predlagal mami, naj tiho pokuka, kaj njena hči počne v sobi. Deklica je nemudoma skočila na noge in začela poplesavati v ritmu glasbe. Zdravnik je rekel mami: »Deklica ni bolna, ona je plesalka. Dajte jo v plesno šolo.«

Gillian-Lynne3

Ko prepoznamo talente, jim sledimo

Starši so upoštevali navodila zdravnika. Deklica je bila sprejeta v Royal Ballet School v Londonu in kmalu postala solistka. Kasneje je odprla svojo lastno plesno šolo. Spoznala je Lloyda Webbra; in skupaj sta ustvarila najbolj znane koreografije v zgodovini človeštva. Deklica je prinesla veselje mnogim ljudem in sama ob tem postala multi-milijonarka. Ta deklica je Gillian Lynne. Preko svojega življenja je izvedla mnogo oper, baletov, muzikalov, vključno z znanim Fantomom iz opere in muzikalom Cats, prejela je tudi ogromno nagrad.

Takšni otroci so večkrat neuslišani in prezrti. Znamo mi v svojem otroku prepoznati talente in jih razvijati?

Viri: saltcentre.wordpress.com, brightside.me, gillianlynne.com

Foto: bird-college.com, styleable.co.uk, gillianlynne.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor