Šest generacij žensk v eni družini

Mica Škoberne
Petek, 18. maj 2012, 0:36
Image
6 generacij
Najmlajša je stara dva meseca, najstarejša 111 let. Vmes pa so še štiri ženske. Gre za šest generacij ene družine iz Virginie v ZDA. Pravijo, da jih pokonci držijo trma in prožnost.

Kaj je skrivnost njihovega dolgega življenja?

»Tako trmoglave smo,« se smeji 39-letna Marlo. »Mislim, da je velik del skrivnosti prav v tem. Preveč trmaste smo, da bi odnehale!«

Verjetno pa jim je skupnega še nekaj pomembnega – neverjetna prožnost v vseh življenjskih situacijah.

Ko je bila danes 111-letna Mollie še mlada žena z dvema malčkoma v plenicah in tretjim otrokom na poti, je njen mož zbolel za otroško paralizo. Kar tri leta je potreboval, da si ji toliko opomogel, da je lahko spet poprijel za delo.

Trdo je garala tudi njena vnukinja Bette, ki je vse življenje sama pridelovala hrano za družino, prala na roke, kuhala … Ni nenavadno, da še danes 70-letnica trikrat na teden vodi vadbo joge in pilatesa. Pri tem lahko sedi na tleh z razširjenimi nogami in se z nosom dotakne tal. Pred tremi leti je možu pomagala pri premagovanju raka.

Tudi njena mati, 88-letna Louise se nikakor ne ustavi. Že tretje desetletja upokojenka služi nekaj dodatnega denarja s čiščenjem po hišah. »Da mi ni potrebno tako gledati na vsak dolar,« pojasnjuje.  

Čeprav živijo blizu skupaj in se dobro razumejo, pa poudarjajo, da so vendarle zelo neodvisne in ne pričakujejo, da bodo drugi skrbeli zanje. »Čeprav bi bilo pričakovati, da se zelo vtikamo druga v drugo, sploh ni tako,« pove Bette.

Močno samostojnost izraža tudi 16-letna Savannah, ki je pred kratkim rodila hčerko Braylin. »Moja hči v tej situaciji sploh ni iskala pomoči,« se čudi njena mama Marlo: »Najprej sem pomislila, 'od kod neki ji to', potem pa sem se spomnila, da smo prav vse enake.«  

Novica o nosečnosti najmlajše je starejše ženske kljub vsemu pretresla, vendar danes ugotavljajo, da jih je malo dete še bolj povezalo. »Vsekakor ni bila načrtovana, ampak mi pomeni vse na svetu,« o svoji deklici pravi Savannah, ki je zaročena z dekličinim očkom.

6 zensk2

Vse skupaj so se zbrale aprila na Mollijinem 111. rojstnem dnevu. Menda je bila do 109. leta povsem bistra, sedaj je malo manj. Kljub temu pa je opazila svojo praprapravnukinjo. Ko so ji jo prinesli pokazat, je v svojem značilnem hudomušnem slogu dejala: »Ampak jaz nočem biti spet varuška. Jaz hočem živeti svoje življenje!«

Vir: abcnews.go.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.