"Naj" počitniški program za otroke!

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 3. julij 2014, 5:07
Image
oratorij1
Katerega počitniškega programa se bo letos udeležilo kar 15.000 slovenskih otrok? In pri katerem mladinskem projektu sodeluje več kot 4000 mladih prostovoljcev iz 240 krajev po Sloveniji?

Tako neverjetno število otrok in mladih prostovoljcev bodo letos po podatkih Oratorija Slovenija skupaj pripeljali oratorijski programi po vsej Sloveniji. Vsaj 250 jih bo v krajih od Kopra do Lendave in od Dovja pa do Vinice, zato gre za največji počitniški program za otroke in za enega največjih slovenskih mladinski prostovoljskih projektov.

Pod imenom »oratorij« se skriva enotedenski program za otroke, ki združuje dramske predstave in ustvarjalne delavnice, igro in učenje, petje in duhovnost, sproščenost in vzgojo. V otrocih želi prebujati občutek sprejetosti in pripadnosti širši skupnosti, vodijo pa ga mladi animatorji (večinoma dijaki in študenti).

Več kot le varstvo ...

V ozadju je neka velika vsebina, je podajanje vrednot, zato je oratorij tako dobra izbira in dober program.Oratoriji so tako pisani na kožo staršem, ki v začetku počitnic ostanejo v zadregi, kam z otroki. Glede na to, da jih pripravljajo in izvajajo prostovoljci, finančno pa podprejo tudi škofije, župnije, lokalne skupnosti in druge organizacije, predstavljajo majhen strošek za starše (okrog 20 evrov za cel teden) in so dostopni vsem otrokom (za socialno ogrožene je mogoča tudi brezplačna udeležba). Kljub svoji katoliški vsebini so odprti za vse, tudi za neverujoče. S svojo široko dostopnostjo predstavljajo za nekatere otroke edino obliko počitnic.

A oratoriji so vendarle več kot zgolj varstvo otrok in niso samo igranje, kot pravi vodja Oratorija Slovenija, Boštjan Jamnik: »V ozadju je neka velika vsebina, je podajanje vrednot, zato je oratorij tako dobra izbira in dober program.«

Štirje stebri oratorijske vzgoje

Prvi oratoriji so pri nas so nastali leta 1988, potem pa so z lokalne ravni prerasli v vseslovensko gibanje. Sama ideja in pedagoška vizija oratorijev slonita na delu sv. Janeza Boska, velikega italijanskega vzgojitelja 19. stoletja in ustanovitelja salezijanskega redu.

Don Boskov vzgojni sistem je preventivni, oratorij pa je postavil na štiri glavne stebre:

  • dom: Otroci naj bi se na oratoriju čutili zares sprejete, kakor doma, vsak otrok naj bi v enem od animatorjev našel zgled in občutek domačnosti.
  • dvorišče: Zelo pomembna je igra, posebej z  vrstniki.
  • šola: Vsak oratorij naj bi otroka tudi nekaj naučil (vrednote, veščine).
  • župnija: Transcendenca, človek je bitje, ki je odprto za Boga, zato ima oratorij tudi duhovno vsebino.

Animator – zgled in prijatelj

Bistvena metoda oratorijske pedagogike je t. i. asistenca, ki pomeni, da je vzgojitelj (animator) vedno z mladimi in med njimi – še posebej med odmori. Na ta način ga otroci doživljajo kot prijatelja in z veseljem sledijo njegovemu zgledu.

Ciljna populacija Oratorija tako niso le otroci, ampak v enaki meri tudi dijaki in študentje, ki kot animatorji in oratorijski voditelji program pripravljajo in izvajajo. Preko tega pridobivajo nove izkušnje in veščine, osebnostno rastejo in se družijo v pozitivnem okolju.

oratorij2

Animatorji prostovoljci se na oratorije pripravljajo že več mesecev prej, za njihovo podporo in oblikovanje pa skrbi tudi Združenje animatorjev Oratorija, ki skupaj z Oratorijem Slovenija pripravlja raznovrstna srečanja, usposabljanja, delavnice in nudijo še druge možnosti za izmenjavo izkušenj.

Glavni junak – apostol Peter

Jedro, ki združuje vse lokalne oratorije po Sloveniji, je vsakoletni oratorijski priročnik, ki vsebuje dramsko igro in predloge za vse dele oratorijskega programa. Vse se navezuje na določeno temo oz. zgodbo izbranega junaka.

Animator je vedno z mladimi in med njimi – še posebej med odmori. Na ta način ga otroci doživljajo kot prijatelja in z veseljem sledijo njegovemu zgledu.Tema letošnjih oratorijev je zgodba apostola Petra, njihovo geslo pa se glasi: »Na tvojo besedo«. Preko sv. Petra se bodo otroci v šestih dneh srečali z naslednjimi vsebinami in vrednotami: biti apostol (naše poslanstvo), vera (trdnost v življenju), odpuščanje (sveta spoved), pripadnost (pripadamo Jezusu), papeštvo (papež Frančišek), neustrašnost (ulični misijon). Vsako leto ima oratorij tudi svojo himno in spominek, ki otroke tudi po koncu programa spominja na oratorij (letos obesek v obliki ribe).  

Kako poteka dan na oratorju?

Oratorij se začne vsako jutri okrog 8. ure z molitvijo animatorjev in pripravo na dan. Temu pa sledijo: sprejemanje otrok, igre, začetek ob zastavi oratorija, petje, kratka jutranja molitev, zgodba (uprizarjajo animatorji), kateheza (spoznavanje vrednot), molitev, delavnice, malica/kosilo, odmor, popoldanske igre (igre brez meja, velike igre, oratoriada, skriti zaklad, kolesarska tekmovanje, lahko tudi obisk kakšnega gosta, karaoke, zanimiv sprehod). Dan se zaključi okrog 16h s spuščanjem oratorijske zastave, zatem animatorji pospravijo, ovrednotijo dan in imajo zahvalno molitev. Enkrat na teden je v programu oratorija običajno izlet, kopanje v bazenu, sprehod, piknik ali kaj podobnega, vsaj enkrat na teden pa imajo skupaj tudi mašo.

Kje in kdaj letos v Sloveniji potekajo oratorijski programi, najdete na oratorijski spletni strani.  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.