9 poletnih izzivov

Mateja Kropec Šega
Ponedeljek, 8. avgust 2016, 5:29
Image
summer-relaxing
Poletje je obdobje, ko imamo nekoliko več časa. Otrok ni treba voziti otrok k nobeni izvenšolski dejavnosti, ni nobenih posebnih sestankov, dnevi pa so dolgi. In prav zato je to čas, ko lahko uvedemo ali dokončamo kakšno posebno stvar.

Vzeti si čas za lenarjenje

Dnevi dopusta so sveti čas. Nihče nima pravice posegati vanj in naša dolžnost je, da ga obvarujemo pred vsem, kar bi nas pri sobivanju gradnji odnosov in lastnemu počitku motilo.

Če občasno izklopimo vse, to še ni lenoba. Je le razbremenitev. In prav je, da si tu in tam brez sleherne slabe vesti privoščimo tudi preprosto poležavanje.

Spočijemo pa se tudi, če v prostih dneh in urah naredimo kaj, kar nas že dolgo veseli ali pa gloda, ker čutimo, da bi bilo dobro narediti, pa nikoli za tisto ni časa.

Konjički, za katere nikoli ni časa

Prepričana sem, da ima vsak kakšno dejavnost, ki si jo želi poskusiti, pa še ni prišel čas zanjo. Kaj če bi bilo to letos? Spomnim se starejše sorodnice, ki je nekoč potožila, da je vse svoje aktivno življenje neko dejavnost odlagala in načrtovala, da se je bo lotila v pokoju. In potem sta pokoj in čas prišla, z njima pa žal tudi telesne omejitve, ki so onemogočile kakršno koli udejstvovanje na želenem področju. Naj se to ne zgodi tudi nam!

Obiski

Mnogi obiski so spontani, redni, nenapovedani, načrtovani … So pa tudi obiski, ki jih odlagamo, ker se jih morda malo bojimo, ker jih čutimo predvsem kot dolžnost, ker nam budijo slabo vest, ker tisti, ki naj bi ga obiskali, živi na drugem koncu Slovenije … Zakaj ne bi tega obiska naredili letos? Sama že imam izkušnjo tega, da se je kdo poslovil s tega sveta, preden sem si uspela odtrgati čas zanj. In mi je še danes žal.

Pisanje pisem

Vem, tole je povsem nesodobna ideja. Odkar sem nazadnje na roke napisala pismo, je minilo že zelo veliko mesecev. Ampak spomnim se, da je bilo prav vsako deležno izrednega občudovanja in zahvale. Zakaj ne bi tako komu polepšali dneva? Kaj dneva, tedna! (Meni bi ga že.)

Dnevniški zapiski

Pisanje dnevnika je odličen način, da se zavemo, kaj nas veseli, žalosti, skrbi, kje smo ga spet polomili, kaj izboljšati, kako spet vstati, ko pademo. Neverjetno je, kako lahko nekaj tudi čisto nespretno napisanih misli čez mnoga leta zbudi natančno iste občutke, ki so nas prevevali, ko smo jih zapisali.

Pišimo otrokom

Eni so seveda bolj pismeni kot drugi. Ne glede na to pa lahko recimo vsakemu od otrok v manjši zvezek pišemo, zakaj smo ga veseli, kaj nas skrbi, kaj smo skupaj doživeli, kako smo to videli mi, starši. Saj ni treba pisati romanov, dovolj bo nekaj stavkov, ki bodo nekoč predstavljali neizmerno vredno doto. Dobiti takšno doto od starša, ki se sicer težko spravi k pisanju, pa je sploh dragocenost.

Molitev

Kakršne koli že molitvene navade in ustaljene prakse imamo, vedno se jih da izboljšati.

Če sicer ne molimo redno, se recimo odločimo, da bomo to poletje vsak dan Bogu namenili en sam stavek ali vzklik. Lahko je izročilne, slavilne, zahvalne ali prosilne narave.

Lahko se odločimo, da bomo ob vsakem zvoku sirene, zmolili kratko molitev za tistega, ki je v stiski.

Lahko se odločimo, da bomo zjutraj, preden vstanejo še drugi, zmolili desetko za lep dan. Lahko zjutraj blagoslovimo vsakega od svojih najbližjih posebej.

Lahko molimo za pametne odločitve svetovnih politikov ali za sosedo, ki je noseča.

Lahko prosimo za sošolce svojih otrok ali izročamo v božje varstvo vzgojiteljice in jim izprosimo dober poletni počitek.

Lahko za koga, ki je v stiski, naredimo molitveno devetdnevnico in mu to tudi povemo. Kako poboža po srcu zavest, da te v molitvi nekdo izroča Bogu!

Skupno delo

Zakaj ne bi letos skupaj z otroki spekli kruha, naredili domačih testenin, zamesili njokov, prebarvali ograje, skuhali marmelade?

Ne bojmo se umazane kuhinje in popackanih oblačil. Kje in kdaj se bo otrok naučil osnovnih gospodinjskih opravil, če pa v resnici nikoli ni časa? Presenetljivo veliko desetletnikov (pa tudi mnogo starejših) si niti gumba ne zna prišiti. Zakaj ne bi naš otrok letos prevzel pranja? Dela s perilom nikoli ne zmanjka, upravljati tiste štiri gumbe na pralnem stroju pa povprečnemu osnovnošolskemu uporabniku telefona in računalnika ne sme predstavljati nobene težave. Morda bo na začetku potrebno malo odrasle pomoči pri odbiranju barv in materialov, ampak …

Glas tišine

Svet, v katerem živimo, kar brbota od zvokov. Mnogih se sploh ne zavedamo več, ker so ves čas prisotni. So pa tudi taki, s katerimi si zapolnimo misli, da nam ni treba slišati samih sebe. Slišati sebe pa je danes privilegij in bogastvo. 

Foto: momseveryday.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.