83 let ljubezni in 186 potomcev

Mica Škoberne
Četrtek, 3. maj 2012, 10:42
Image
vail
Zakonci, ki jih občudujemo zaradi dolgih in lepih zakonov, zanje običajno ponujajo zelo preproste nasvete. Tudi zakonca Vail, ki sta skupaj preživela 83 let ...

Leta 1925 je Hitler izdal prvi del svoje knjige »Mein Kampf«, televizija je začela z oddajanjem, popularen je bil Charlie Chaplin, Louis Armstrong je ravno prihajal na sceno … v Minneapolisu pa sta se poročila 16-letna Mayme in 18-letni Clarence Vail. Srečala sta se v osmem razredu, poroka v njuni starosti pa je bila bolj pravilo kot izjema.

83 let pozneje sta bila 99-letnica in 101-letnik še vedno poročena in sta se tako uvrstila v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdlje poročeni še živeči par na zemlji.

Imela sta šest otrok in dočakal 39 vnukov, 101 pravnuka in 40 prapravnukov. Vsega skupaj sta videla 186 lastnih potomcev in z njimi praznovala 83. obletnico poroke, preden sta umrla – on v še v istem letu, ona dve leti za njim.

Ko so ju vprašali, v čem je skrivnost uspeha njunega zakona sta dejala, da nimata čudežnega recepta, da sta zgolj zares vzela, kar sta si izrekla pred oltarjem. »Zvestobo si obljubiš v dobrem in slabem,« je dejala Mayme »in potem v tem vztrajaš, pa naj bo karkoli«. Iz vere sta črpala spodbudo za vztrajanje, pa tudi pogum za to, da sta z veseljem sprejemala otroke.

Ob svoji obletnici sta še povedala, da se že vse od leta 1946 nista zares sporekla, Mayme pa je razlog za to pripisala moževemu trdnemu, molčečemu in neprepirljivemu značaju: »Zato sva se tako dobro razumela,« šaljivo pojasnjuje Mayme, »ker ni nikoli govoril v jezi. Nisem mu pustila do besede.«

Tudi Clarence je na vprašanje o skrivnosti uspeha njunega zakona dejal: »Preprosto je. Samo naredi tako, kot hoče ona.«

Da pa je Mayme ob tem vendarle spoštovala svojega moža, kaže njena izjava: »Ključ do dobrega zakona je v tem, da najprej najdeš dobrega moža, potem pa se moraš truditi, da ga ne poskusiš preveč spreminjati.«

Po poroki sta se preselila v majhni hišo z enim prostorom in medtem ko je v 20. letih vladala gospodarska kriza, potem pa divjala 2. svetovna vojna, se jima je rodilo šest otrok.

Največja preizkušnja je prišla v letu 1948, ko je Clarence zbolel za tuberkulozo. Mayme se je v tem času zaobljubila, da se bo, če mož preživi, vsak dan udeleževala maše. To ji je tudi uspevalo skoraj 60 let, dokler nista z možem prišla v dom za upokojence. Po tem pa je še vedno redno vsakodnevno molila rožni venec, kot že skoraj vse življenje pred tem.   

Trenutno najdlje poročeni še živeči par pa sta v Veliki Britaniji živeča Indijca – 106-letni Karam in 9-letna Katari Chand, ki sta poročena že 86 let, prav tako že od leta 1925.

Tudi onadva pravita: "Enostavno živiva drug z drugim in sva bila vedno usmerjena v družino - čisto preprosto." Starša osmih otrok, 27 vnukov in 23 pravnukov pa še dodajata: "Veva, da je biti poročen 86 let pravi blagoslov, prav tako pa bova pripravljena oditi, ko bo najin čas, prepuščava se božji volji, sva pa zares živela lepo življenje."

chand

Vir: today.msnbc, dailymail.co.uk 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.