5 razlogov, zakaj donirati načrtno

Uredništvo iskreni.net
Ponedeljek, 22. december 2014, 16:27
Image
ozimnica
Mnogi raje darujejo občasno, kadar jih kaka pobuda pritegne. Pri iskreni.net pa spodbujamo tudi k načrtnemu darovanju.

1. Omogočamo stabilnost

Načrtno doniranje je najprej velik dar, velik blagoslov za organizacijo oziroma pobudo, ki jo podpiramo. Omogoča ji namreč osnovno stabilnost.

Organizacija tako ni v stalnem krču, ali bo imela dovolj osnovnih sredstev za svoje poslanstvo, in lahko trdneje načrtuje svoje dejavnosti na letni ali celo večletni ravni.

Pri načrtnem darovanju je še posebej dragoceno redno darovanje. Izkušnje kažejo, da največ prispevajo prav tisti, ki darujejo redno, vsak mesec, pa četudi manjše vsote.

Ena najlepših oblik rednega darovanja je t. i. »botrstvo«, ki poveže darovalca s konkretno osebo, ki ji je dar namenjen.

2. Pomagamo zmanjšati stroške zbiranja donacij

Vsako zbiranje donacij je povezano tudi s stroški, predvsem s stroški obveščanja in promocije. Nekatere organizacije za zbiranje donacij organizirajo dogodke, ki tudi niso zastonj.

Načrtno doniranje dobrodelni, socialni, družinski, mladinski, izobraževalni organizaciji za pomoč ob naravnih nesrečah  … omogoča, da več sredstev lahko nameni za osnovni namen delovanja.

3. Krepimo svobodo pri darovanju

Če se vsakič znova odločamo, ali se odzvati na prošnjo za donacijo, vsakič znova tehtamo, ali imamo dovolj denarja in ali nimamo morda v danem trenutku drugih, pomembnejših stroškov.

Če pa se na začetku leta odločimo, kolikšen del svojih prihodkov želimo redno namenjati za donacije, se denarja, ki ga želimo darovati, že vnaprej »osvobodimo«. Tako ne tehtamo več, ali bi darovali ali ne, ampak razmišljamo, komu bi darovali in ali je naša donacija utemeljena.

4. Laže razločujemo, komu darovati

Načrtovanje pri donacijah nam pomaga tudi razločevati, komu naj darujemo. Ne moremo darovati vsem in tudi nismo poklicani, da bi podprli prav vsako pobudo ali potrebo.

Z načrtovalno miselnostjo se nam odpira prostor razločevanja, komu želimo donirati oziroma kaj smo poklicani, da podpremo.

Z načrtovanjem lahko uravnotežimo naše donacije: podpiramo tako potrebe v domačem kraju ali državi kot v tujini, tako humanitarne organizacije kot izobraževalne in preventivne.

5. Ustvarjamo prostor za spontanost

Pri darovanju za potrebe drugih je tako kot pri športu ali umetnosti: rodovitna spontanost se dogaja tedaj, ko smo dobro »trenirani«.

Pri vsakem načrtnem doniranju lahko pustimo prostor, da se odzivamo na sprotne potrebe. In tedaj, ko doniranje dela tega, kar zaslužimo oziroma kar nam je v življenju dano, postane naša življenjska drža, postanemo tudi veliko bolj senzibilni za sprotne potrebe in prošnje.

*****

Tudi Zavod iskreni.net podpira čedalje več zvestih donatorjev. S tem ko darujejo v začetku leta ali obljubijo svojo donacijo, nam omogočajo stabilnost in pomagajo, da laže načrtujemo izobraževalne programe.

Nas želite tudi vi podpreti v letu 2015? Pridružite se donatorjem iskreni.net!

Več si lahko preberete na www.iskreni.net/doniraj, kjer lahko natančneje izveste, za kaj porabljamo vaše donacije.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.