Preživel napačno zdravniško diagnozo in poskus splava

Piše: Meta Halas
Nedelja, 22. september 2013, 5:00
Image
Sarah Hagan01
Britanski materi so zdravniki svetovali, naj splavi »možgansko mrtvega« otroka. Kljub poskusu splava pa se je rodil zdrav, a nedonošen.

Da so tudi strokovni nasveti lahko povsem zgrešeni, je na lastni koži občutila Sarah Hagan, britanska mati, ki so ji zdravniki svetovali, naj splavi svojega domnevno »možgansko mrtvega« otroka. Potem ko je mnogo prezgodaj rodila povsem zdravega dečka, je Sarah Hagen vložila tožbo proti bolnišnici City Hospitals Sunderland.

Edina možnost - splav?

Pri morfološkem ultrazvočnem pregledu v 24. tednu so zdravniki Sarah povedali, da se možgani njenega sina niso pravilno razvili, da ima samo eno oko in nobene možnosti preživetja. Predlagali so ji medikamenten splav, kljub temu da se mifepristonsko abortivno tabletko lahko uporablja le za uničenje nerojenega življenja pri precej nižjih nosečnostih (v Sloveniji največ do 16. tedna). Kot drugo možnost so ji predstavili feticid – postopek, s katerim ustavijo bitje srca nerojenega otroka.

Po enodnevnem razmisleku se je Sarah odločila za prvo možnost, v prepričanju, da je to edina pot. Če bi se odločila za drugo možnost, njen sin sedaj najverjetneje ne bi bil živ.

Rojen izjemno nedonošen

Ker abortivna tabletka ni delovala, je drug zdravnik Haganovo obvestil, da se mora otrok nemudoma roditi in Aaron je prijokal na svet težak le 650 gramov, z obema očesoma in povsem zdrav, razen dejstva, da je bil izjemno nedonošen.

Takoj so ga priključili na aparate, zaradi nedonošenosti pa je utrpel več komplikacij, med drugim kronične težave s pljuči in cisto na možganih. Po skoraj  dveh mesecih intenzivne nege se je Aaronu stanje začelo izboljševati. Sarah pravi, da je prepričana, da njen sin ne bi imel nobenih težav, če bi ji zdravniki dovolili nadaljevati nosečnost.

Sarah Hagan02

Otrok, za katerega so zdravniki predvidevali, da se bo rodil možgansko mrtev

Iskanje pravice

Sarah Hagen in njen partner Darren Perry sta se odločila doseči pravico po pravni poti. Njun sin Aaron je sedaj star 15 mesecev in njegovi možgani delujejo popolnoma enako kot pri kateremkoli drugem otroku njegove starosti.

»Ne morem verjeti, kaj se je skoraj zgodilo samo zato, ker je nekdo na ultrazvoku napačno sklepal,« pravi Sarah Hagan, sicer mama dveh dečkov, in dodaja: »Srce se mi para, ko vsak dan pogledam svojega sina in pomislim, kako sem ga skoraj odpravila.«

»Želim samo, da bi tudi druge mame poznale mojo zgodbo, da se kaj takšnega ne bi nikoli več zgodilo

Vir: Daily Mail

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.