Preživel, ker so starši verjeli vanj

Uredništvo iskreni.net
Torek, 6. januar 2015, 16:00
Image
jett
Jett Morris je danes zdrav enoletnik. Toda na svetu ga ne bi bilo, če se starša ne bi uprla zdravnikom, ki so jima v 20. tednu nosečnosti svetovali splav.

Po poročanju portala dailymail.co.uk je Jettovi materi, 34-letni Mhari Morris, v 20. tednu nosečnosti začela odtekati plodovnica.

Zdravniki so staršema dejali, da otrok nima možnosti preživetja, in jima svetovali splav. Vendar starša na to nista pristala. Pri tem ju je vodilo prepričanje, da je otrok še vedno zdrav.

Vendar komplikacij še ni bilo konec. Mhari so pozneje diagnosticirali tudi placento previo (predležečo posteljico). Zdravniki so ji ob tem napovedali, da se ji bo v roku dveh dni najbrž sprožil porod, otrok pa bo umrl. Vendar se to ni zgodilo, mati se je čez nekaj časa lahko celo vrnila iz bolnišnice domov.

Če starši ne bi vztrajali kljub drugačnim nasvetom zdravnikov, Jett danes ne bi bil živ.

Jett je v maternici uspel preživeti še nekaj časa: porod se je zgodil pet tednov po začetku odtekanja plodovnice, v 25. tednu nosečnosti.

Starša sta odšla rodit v bolje opremljeno porodnišnico skoraj 130 km od njunega doma. Tudi tu so ju zdravniki opozorili, da bo lahko otrok imel možganske poškodbe in da zaradi premalo razvitih pljuč najbrž ne bo preživel.

Jett je ob rojstvu v 25. tednu nosečnosti res tehtal le 650 gramov in imel težave z dihanjem zaradi nerazvitih pljuč, ki pa so pozneje, ko so se njegova pljuča dovolj razvila, minile. 3 tedne pred predvidenim rokom poroda je bil skupaj z materjo odpuščen iz bolnišnice in 6. decembra 2014 je praznoval prvi rojstni dan. 

jett3

Ko je mami Mhari pri 20 tednih odtekla voda, je bila povsem na tleh, danes je ponosna mamica enoletnika.

Jettova starša sta pozneje medijem zaupala izkušnjo odnosa zdravniškega osebja, ki sta jo doživela.

Mati Mhari je dejala, da jo je najbolj prizadel odnos, ko zdravniki njenega sina niso videli kot otroka, ampak le kot fetus, ki nima možnosti za preživetje.

Dodala je, da razume, da morajo zdravniki povedati najslabši možni scenarij in da so pri tem hladni, a jo je prizadelo, da otroku niso dali niti najmanjše možnosti.

Starša sta povedala še, da so zdravniki nanju stalno pritiskali, naj naredita splav. Pri prvem diagnosticiranju naj bi jima osebje dalo na voljo celo samo 5 minut, da pristaneta na odločitev.

Mhari je tudi razočarana, da je bili prisiljena o možnostih, ki sta jih imela z možem, poizvedovati na spletu, namesto da bi jima jih predstavili zdravniki.

Mhari in njen mož Paul sta zdaj seveda srečna, da se je z Jettom vse lepo izteklo, skrbi pa ju, da tudi drugim staršem v podobnih primerih napačno svetujejo, tako kot so njima.   

jett4

Jett pri kengurujčkanju z očetom Paulom

Na njune navedbe v medijih pa se je odzvala tudi bolnišnica, ki meni, da sta bila starša deležna kvalitetne oskrbe in da so jima bile podane informacije o različnih možnosti ter da so se o teh možnostih z njima izčrpno pogovorili.

V bolnišnici so še dodali, da so o pritožbah izvedeli šele pred nedavnim in da so zdaj v tesnem stiku z materjo in njeno družino, da bi natančno ugotovili, kaj vse se je dogajalo.

Povzeto po: dailymail.co.uk
Foto: SWNS.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.