Močnejša od "smrtne nevarnosti"

Sreda, 6. februar 2013, 12:46
Image
Audrina
Po 3 mesecih bivanja v bolnišnici, so deklico Audrino hvaležni starši odpeljali na svoj dom. Audrina se je rodila s srcem izven svojega telesa, kar je do nedavnega za znanost pomenilo gotovo smrt. Tokrat se je izšlo drugače.

Audrina je bila rojena z redko prirojeno boleznijo, imenovano ectopia cordis, kar pomeni, da je bilo njeno srce izven prsnega koša. Ta nenavadna anomalija se pojavi v enem od 8 milijonov primerov, kar 90 % prizadetih otrok pa se običajno rodi mrtvih ali umrejo kmalu po porodu.

Zdravniki teksaške pediatrične klinike so se tokrat resnično izkazali. V operaciji, ki je trajala 6h, so srce male Audrine prenesli v prsni koš. Odslej bo na predelu prsnega koša nosila posebno zaščitno opremo, med odraščanjem pa bo potrebovala še nekaj operativnih posegov, ki bodo preprečili napačen razvoj srčne mišice. Toda zaenkrat se njena mama Ashley le veseli, da je njun otrok končno doma.

Ko so ji v 16. tednu nosečnosti povedali za življenjsko ogrožujoče stanje njenega otroka, so ji predstavili tri možne izbire: splav, donositev ob zavesti, da bo deklica umrla takoj po rojstvu, ali dovoljenje, da zdravniki takoj po rojstvu poskušajo v prsnem košu operacijsko »pripraviti« prostor za srce. Kljub velikemu tveganju so se starši odločili za tretjo možnost.

Vedela sem, da moram narediti vse za to, da bi moja hčerka lahko živela.»Potem ko so mi zdravniki povedali, kako bolan je moj otrok, ter mi predstavili možnosti, ki jih imam, me ni bilo več strah. Vedela sem, da moram narediti vse za to, da bi moja hčerka lahko živela,« je povedala mama Ashley.

Dr. Larry Hollier, vodja plastične kirurgije, dogajanje opisuje takole: »Ko so srčni kirurgi zaključili, je bila ključna poteza plastičnih kirurgov, ki so morali njeno drobno srce prekriti z mišicami in kožo.«

Pediatrična kardiologinja dr. Carolyn Altman dodaja: »Razen zapletenega položaja srca Audrina ni imela nobenih drugih sindromov ali genetskih okvar, ki bi dodatno obremenjevale njeno srce,« in zaključi: »Čeprav so bodoče prognoze neznane, je deklica trenutno izjemno močna, napredek pa je opazen z vsakim novim dnem.«  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.