20-letnica, ki osuplja zdravnike

Torek, 29. januar 2013, 12:00
Image
brooke
Brooke (na levi) s svojo tri leta mlajšo sestro
Brooke Greenberg, dvajsetletno ameriško dekle, sedaj tehta le 7 kg, rasti pa je prenehala pri svojih 5 letih. Njena zgodba ostaja za zdravnike nenavadna skrivnost, njena igrivost pa mnogim vrača veselje do življenja.
Še danes se Brooke zasvetijo oči, ko gresta z mamo nakupovati obleke – seveda na otroški oddelek. Zdi se, da staršem njena majhnost ne povzroča skrbi. Vedo, da velikost življenja ni odvisna od telesne višine, temveč od višine in globine srca, ki pa je pri Brooke zagotovo nadpovprečna.

Njena družina jo obravnava enako kot vse druge otroke. Njen oče Howard pravi: »Če bi ta trenutek nekdo potrkal na naša vrata in mi ponudil '100 % učinkovito tableto' ter mi rekel, naj jo dam svoji hčerki, da jo bo pozdravila, bi mu najprej odgovoril, da sploh ni bolna«.

Kljub temu ostaja za medicino 21. stoletja nepojmljiva skrivnost. »Celo najboljši zdravniki sveta ne najdejo vzroka njeni nenadni ustavitvi rasti. Nihče še ni videl česa podobnega,« pravi pediatrinja Lawrence Pakula iz John Hopkins medicinske fakultete v Baltimoreu.

Rodila se je mesec dni prezgodaj in tehtala le 1,8 kilograma, v otroštvu pa je imela več nenavadnih zdravstvenih zapletov, ki so se na nepričakovan način tudi pozdravili. Med četrtim in petim letom je povsem nehala rasti, mentalno pa je na stopnji malčka

»Pri Brooke ni opaziti nikakršnih kromosomskih nepravilnosti, nobenih motenj v endokrinem sistemu in nobenih drugih motenj, ki običajno povzročajo zaustavitev rasti,« pravi dr. Eric Schadt, direktor Inštituta za genetiko in molekularno biologijo v New Yorku. Ker niso našli nobenega medicinskega vzroka, so njeno stanje označili kar s »Sindromom X«.

Nekateri raziskovalci verjamejo, da bi njena enkratna genetska koda lahko omogočila vpogled v procese staranja. Dr. Schadt tako vodi posebno raziskovalno ekipo, s katero odkrivajo zaporedje Brookinega genoma, saj bi jih po njihovem mnenju prav to lahko vodilo do odkritja novih načinov zdravljenja starostno pogojenih bolezni, kot so Parkinsonova bolezen in nekatere druge.

Vir: lifescience.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.