Vasja in Nina Vezjak – 10 let potrditve, da je boljša pot potrebna in mogoča (FOTO)

Štefan Kržišnik
Sobota, 9. december 2017, 5:26
Image
Zakonca Nina in Vasja Vezjak sta z dušo in telesom predana svojemu poklicnemu poslanstvu – vodenju zasebnega vrtca Hiša otrok Antonina v Biljah pri Novi Gorici.

Preteklo soboto (2. decembra 2017) sta se v telovadnici v Biljah skupaj s svojimi štirimi otroki (Pavlo, Irenejem, Angelo in Gabrijelom), z otroki, ki obiskujejo vrtec, njihovimi starši in starimi starši ter mnogimi prijatelji veselila ob praznovanje 10. obletnice Hiše otrok Antonina.

Iz državnega šolstva v nove izzive

Vasja in Nina sta bila pred desetletjem oba vpeta v delo v državnem oziroma občinskem šolskem sistemu. Vasja je bil profesor filozofije v gimnaziji in vzgojitelj v dijaškem domu, Nina pa trenerka atletike v klubu oziroma javnem zavodu.

Izkušnja pri delu z otroki v teh okoljih jima je bila potrditev, da je potrebna in mogoča boljša pot v procesu vzgoje in izobraževanja.

Odločitev za samostojno pot je po rojstvu prvega otroka, hčerke Pavle, še zorela – zlasti, ko se je bilo treba soočiti z vprašanjem, kaj bo z varstvom po dopolnjenem prvem letu.

Pri začetnih vzgibih je malo pripomogel tudi iskreni.net. Na 1. Festivalu družin leta 2007 v Postojni je bila namreč organizirana predstavitev pedagogike montessori, kjer sta Vasja in Nina spoznala Melito Kordeš Demšar, pionirko na področju pedagogike montessori v Sloveniji.

To je Nino spodbudilo, da se je že leta 2007 udeležila prvega izobraževanje za vzgojiteljico montessori 0-3 let, ki je bilo organizirano pri uršulinkah v Ljubljani.

Rast vrtca v domači hiši

Kmalu je zaživela tudi prva skupina otrok na popoldanskih uricah montessori na domu družine Vezjak v Biljah in hitro prerasla v daljši program.

OdzivI otrok in staršev so bili lepi. Vasja in Nino je spodbujala tudi to, ko sta videla, kako se v okolju, ki sta ga vzpostavila, lepo razvija njuna hčerka. Izkusila sta, da program deluje in da je natanko to, kar sta pogrešala in iskala.

Z resnim vstopom v študij in delo v pedagogiki montessori otrok sta oba zapustila državno službo in se polno posvetila projektu.

Kot že rečeno, so z vrtcem začeli v domači hiši. Prilagodili so družinske prostore po smernicah montessori, porušili steno in tako povezali kuhinjo in dnevno sobo v prostor za skupino otrok s programom montessori.

Z večanjem skupine prostori niso zadoščali in zato so poleg domače hiše zgradili novo stavbo vrtca. Preobrazbo pa je doživel tudi status vrtca – iz čistega zasebnega varstva v vrtec s koncesijo oziroma subvencionirani vrtec.

antonina zunanjscina

 

Hkrati z rastjo vrtca se je večala tudi družina Vezjakovih. Vasja in Nina po desetih letih z veseljem poudarita, da je bila kombinacija družine in domačega okolja montessori odličen kraj za prva leta razvoja vseh štirih otrok.

Nina se je ves ta čas tudi dodatno izobraževala: program montessori 0-3 in 3-6 v Chicagu, Kateheza Dobrega pastirja v Ljubljani, študij glasbenega uvajanja po metodi Willems v Sloveniji in Italiji ter program montessori 6-12 v Ljubljani. Izobraževanje za program montessori 3-6 pa je opravil tudi Vasja.

Rast iz predšolskega v šolsko okolje

Ko so pred desetimi leti začeli z vrtcem montessori, ni bilo na Goriškem nobenega zasebnega vrtca ali zasebnega programa za predšolske otroke. Trenutno pa deluje na Goriškem poleg Hiše otrok Antonina še župnijski vrtec v Novi Gorici ter waldorfski vrtec v Bukovici.

Hiša otrok Antonina je danes vrtec z dvema oddelkoma otrok. Starši otroke vozijo od blizu (Nova Gorica in okolica) in tudi malo dlje (zgornja Vipavska dolina, Posočje), nekaj pa jih prihaja tudi iz Italije oziroma z zamejskega področja.

Z odraščanjem otrok se je pojavila čedalje močnejša želja po nadaljevanju programa montessori v šolski dobi (6-12).

Tako so lansko šolsko leto prvič začeli izvajati tudi program za šolarje. Tu ne gre za zasebno šolo z javnoveljavnim programom (kot ga ima v zadnjem času zaradi dilem financiranja zelo izpostavljenih 6 zasebnih osnovnih šol v Sloveniji z javnoveljavnim programom. Gre za čisto zasebno pobudo, starši stroške v celoti nosijo sami.

Otroci so v šolski program vključeni prek uveljavljanja pravice do šolanja na domu. V program so vključeni večinoma, a ne izključno, otroci, ki so v vrtcu zaključili predšolski program montessori.

Fotogalerija: prireditev ob 10-letnici Hiše otrok Antonina

antonina 10 pogled na oder

 

antonina 10 pogled s tribun

 

antonina 10 zborcek

 

antonina 10 darilo

Darilo Nini in Vasju za 10 let.

 

antonina 10 torta

Za otroke pa torta ...

 

antonina 10 pogostitev vecja

 

antonina 10 med pogovorom

 

antonina 10 srecelov

Na praznovanju je bil organiziran tudi srečelov.

 

antonina 10 s pavletom

S Pavletom Demšarjem, ravnateljem zasebne montessori šole v Ljubljani.

 

antonina 10 veselje

Veselje po uspešno izpeljanem praznovanju 10-letnice.

 

antonina 10 glasba

Glasba je pomemben element vzgoje v programu Hiše otrok Antonina.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.