Starši, ali veste, v kateri dohodkovni razred za otroški dodatek sodite?

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 28. december 2017, 16:05
Image
Čeprav je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve že julija napovedalo, da bodo v letu 2018 otroški dodatek prejemale družine, ki sodijo v 7. in 8. dohodkovni razred, pa je zanimanje za to informacijo veliko predvsem v zadnjih dneh.

31. decembra se namreč izteče rok za prijavo, če želite že januarja 2018 dobiti dodatek.

Pravico lahko uveljavite:

  • Na enotnem obrazcu za uveljavaljenje pravic iz javnih sredstev (osebno na CSD, po pošti, elektronsko).
  • Če ste odločbo o otroškem že dobili in zdaj z novo vlogo pravico samo podaljšujete, je najenostavnejši način elektronska vloga za ponovno uveljavljanje pravice o otroškega dodatka.

Tabela dohodkovnih razredov

Ker mnogi starši niti ne vedo, v kateri razred sodijo, objavljamo tabelo, ki vključuje tudi 7. in 8. razred. V teh dveh razredih otroškega dodatka po uveljavitvi ZUJF-a (Zakona o uravnoteženju javnih financ) ni bilo mogoče dobiti.

tabela otroski dodatek

Vir: MDDSZ.

Pri izračunu je upoštevana povprečna plača za leto 2016.

Kateri vaši dohodki se upoštevajo? Tisti, ki so izkazani v vaši odločbi za dohodnino za leto 2016. Razen pri preživnini, otroškem dodatku, denarni socialni pomoči, varstvenem dodatku in državni štipendiji, ki se upoštevajo v višini, kakršna bo veljala z dnem, ko boste dobiti otroški dodatek.

Zveni zakomplicirano? Če otroškega dodatka zaradi višine svojih prihodkov doselj niste prejemali in sumite, da ste morda s 1.1.2018 znova upravičeni, pa niste o tem čisto prepričani, vas prav nič ne stane, če vlogo oddate.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.