Starši, ali veste, v kateri dohodkovni razred za otroški dodatek sodite?

Uredništvo iskreni.net
Četrtek, 28. december 2017, 16:05
Image
Čeprav je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve že julija napovedalo, da bodo v letu 2018 otroški dodatek prejemale družine, ki sodijo v 7. in 8. dohodkovni razred, pa je zanimanje za to informacijo veliko predvsem v zadnjih dneh.

31. decembra se namreč izteče rok za prijavo, če želite že januarja 2018 dobiti dodatek.

Pravico lahko uveljavite:

  • Na enotnem obrazcu za uveljavaljenje pravic iz javnih sredstev (osebno na CSD, po pošti, elektronsko).
  • Če ste odločbo o otroškem že dobili in zdaj z novo vlogo pravico samo podaljšujete, je najenostavnejši način elektronska vloga za ponovno uveljavljanje pravice o otroškega dodatka.

Tabela dohodkovnih razredov

Ker mnogi starši niti ne vedo, v kateri razred sodijo, objavljamo tabelo, ki vključuje tudi 7. in 8. razred. V teh dveh razredih otroškega dodatka po uveljavitvi ZUJF-a (Zakona o uravnoteženju javnih financ) ni bilo mogoče dobiti.

tabela otroski dodatek

Vir: MDDSZ.

Pri izračunu je upoštevana povprečna plača za leto 2016.

Kateri vaši dohodki se upoštevajo? Tisti, ki so izkazani v vaši odločbi za dohodnino za leto 2016. Razen pri preživnini, otroškem dodatku, denarni socialni pomoči, varstvenem dodatku in državni štipendiji, ki se upoštevajo v višini, kakršna bo veljala z dnem, ko boste dobiti otroški dodatek.

Zveni zakomplicirano? Če otroškega dodatka zaradi višine svojih prihodkov doselj niste prejemali in sumite, da ste morda s 1.1.2018 znova upravičeni, pa niste o tem čisto prepričani, vas prav nič ne stane, če vlogo oddate.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

4. oktober 2019 ob 17.30

Ljubljana, Slovenj Gradec, Sveti duh, Nova Gorica, Maribor,
Cerklje na Gorenjskem