Poznate marketinške trike?

Polonca Sokol
Ponedeljek, 13. oktober 2014, 5:57
Image
Pred časom sem se udeležila marketinškega seminarja. Voditelj nam je v začetku zastavil tri vprašanja, na katera smo odgovorili pritrdilno, kmalu za tem je povedal nekaj smešnega na svoj račun ...

... in nič od tega mi v resnici ni bilo všeč. Mislila sem si: "Pa ne moreš se z ljudmi, ki se ukvarjajo z marketingom (in zato poznamo tovrstne trike), iti enakih igric ...!

Ampak, veste ... šali sem se vseeno nasmejala. Moje misli so se odprle in seminarju sem veliko lažje sledila. Čeprav vem, da je oboje marketinški trik. (Kadar imate na obisku zavarovalničarja, opazujte, kako začne pogovor - s tremi vprašanji, na katera vsak odgovori pritrdilno (Ali si želite imeti dobro pokojnino? Ali: Se vam zdi pomembno zdravje vaših otrok? Ali: Se strinjate, da premalo beremo knjige?).Marketinški strokovnjaki poznajo številne psihološke trike in tem se lahko upremo le, če jih poznamo.

Poznate trike?

Marketinški strokovnjaki poznajo številne psihološke trike in tem se lahko upremo le, če jih poznamo.

Naj jih nekaj naštejem:

  • Dražji izdelki so na policah v višini oči, cenejši pa nižje ali višje.
  • Dobra glasba vas v trgovini zadrži dlje časa.
  • Že omenjena vprašanja, na katera odgovorite pritrdilno.
  • Izdelek, ki se prodaja, je povezan z nečim zabavnim (glasbo, plesom, prijatelji, nečim, kar te nasmeje).
  • Pekarne v trgovinah niso naključje. Vonjave po sveže pečenem kruhu nam zbujajo tek, izdelki pa s polic kar sami skačejo v voziček.:)
  • Junaki iz risank se preselijo iz televizije na oblačila, torbe, zvezke ... 
  • Da se odločimo za nakup določenega artikla ali storitve, moramo dobiti vsaj 9 spodbud (več plakatov, jumbo plakatov, TV reklama, internet, radio ...)
  • Na oglasih seveda najbolj pritegne pozornost žensko telo (kar 30 % dlje se zadržimo ob oglasu, na katerem je ženska - tako moški, kot ženske!). Bistveno večji odziv je tudi, če se zraven izdelka smehlja obraz. Uporaba znanih osebnosti za prodajo artiklov je prav tako bolj učinkovita (Ne spreglejte besede uporaba: ženske, obraza, znane osebnosti. Že sama beseda pove, da z osebo začnemo ravnati kot s predmetom.)
  • Napis: "Novo!", "Akcija!" "Znižanje!" ... vedno deluje - vsaj na določen krog ljudi.

Da se odločimo za nakup določenega artikla ali storitve, moramo dobiti vsaj 9 spodbud.

Obstajajo pa tudi bolj "pokvarjene" oblike pospeševanja prodaje. Primer je recimo uporaba vonjav, ki pospešijo odločitev za nakup. Ali pa zelo zvit primer oglaševalske agencije, ki je prodajala hrano za pse: pri televizijskih reklamah so namreč uporabili zvok posebne frekvence, ki ga človeško uho ni zaznalo, pasje pa. Tako so lastniki opazili, da njihov ljubljenček v trenutku, ko je po TV-ju reklama za pasjo hrano, pozoren in bevska ... Vsak lastnik je pomislil, da si pes dejansko želi tiste hrane (in najbolj neracionalno ljudje trošimo prav pri ljubljenčkih in pri dojenčkih, seveda). Ta ista oglaševalska agencija pa je šla še dlje: tiskane oglase, ki so bili izobešeni po parkih, ob cestah ... so naškropili s pasjimi feromoni in tako povzročili, da se je pes z vsem navdušenjem približal plakatu in ga zaneseno ovohaval.

 

Seveda so bili lastniki psov prepričani, da si njihov kuža res želi prav določene hrane (če jih ni prepričala reklama na TVju, pa jih je to, kar so videli v parku).

Tudi otroci lahko razumejo marketinške trike

Da ne bi nasedali trikom, temveč kupovali stvari, ki jih resnično potrebujemo, je dobro stvari poznati, prebrati kak zapis oglaševalskih strokovnjakov, ki druge učijo marketinških veščin, in kritično opazovati okolico.

Zelo pa se mi zdi pomembno tudi to, da h kritičnemu opazovanju reklam navajamo tudi otroke

Sama se o tem s hčerko zelo pogosto pogovarjam in vidim, da že zna biti kritična. Zadnjič se je recimo pošalila, ko smo se peljali skozi Ljubljano: "Mami, še trikrat vidim plakat s tem sendvičem, pa bom začela težit, da ga hočem jest!"

Nočem, da hčerka hodi naokrog kot reklamno sporočilo.

Do šestega leta sem ji recimo kupila oblačila tudi, če so vsebovala kakšne risane junake, zdaj pa sem ji povedala, da tega ne maram, saj nočem, da hodi naokrog kot oglasno sporočilo. In to ne velja le za risane junake, temveč tudi za logotipe firm. Ta moj argument je povsem sprejela. Še preveč. Pred dnevi sem si namreč na Bolhi kupila oblekico, ki ima na sprednji strani napis znane (sicer dokaj drage) blagovne znamke, pa je prišla do mene: "Mami, lej ko delaš reklamo: tukaj ti piše ... pa tukaj ti piše ...!"  

Včasih začne prositi za kakšno igračo iz reklame (le-to vidi, kadar je kje na obisku, doma namreč nimamo televizije in tako se ogromni količini reklam na široko ognemo), pa se pogovorimo, da so reklamo ustvarili "samo zato, da bi svoj denar dala njim". Včasih pogovor zaleže, če pa želja vztraja daljše obdobje, se začnemo pogovarjati (o varčevanju, o Miklavžu, o rojstnemu dnevu ...).

Ni samo zlo ...

Toda marketing ni samo zlo. In namen marketinga in oglaševalcev ni zgolj "spleti" denar od kupcev.

Če bi to držalo, se sama ne bi ukvala s tem področjem, tako pa čutim, da je delo v marketingu lahko še kako lepo in pomembno

Kaj je o marketingu Zavoda iskreni.net komentirala moja še ne 7-letna hčerka, kdaj je marketing koristen tudi za potrošnika (in ne le za prodajalca) in v kakšnih situacijah bi morali vsi prevzemati vlogo oglaševalcev, pa v dveh naslednjih člankih ...

Marketingarji poznajo številne psihološke trike in tem se lahko upremo le, če jih poznamo.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.