Odstopiti sedež noseči ženski ali ne?

Mojca Koren Lapajne
Četrtek, 30. junij 2016, 16:00
Image
noseca avtobus
Sama sicer ne živim v mestu, zato nimam osebne izkušnje glede tega, ali je v Sloveniji praksa odstopanja sedežev nosečnicam v javnem prevozu pogosta ali ne.

Imam pa izkušnje iz čakalnic v zdravstvenem domu, iz dolgih vrst pred bančnim okencem ali blagajno v trgovini. Nihče mi ni nikoli ponudil, če želim sesti ali me spustil naprej. Niti se mi to ni zdelo nič nenavadnega, saj se kot nosečnica nikoli nisem počutila, da bi mi sedež moral pripadati. Najverjetneje bi tudi odgovorila: “Ne, hvala.”

Vljudnostna gesta …

Ne gre za pravico nosečnice do sedenja, gre predvsem za vljudnostno gesto, za izražanje prijaznosti in spoštovanja do noseče ženske.

Pri vsem skupaj pa sploh ne gre za pravico nosečnice do sedenja, gre predvsem za vljudnostno gesto, za izražanje prijaznosti in spoštovanja do noseče ženske. Gre torej za pomanjkanje manir v današnji družbi ali je vse skupaj zgolj posledica stalnega preverjanja naših pametnih telefonov, ob tem pa sočloveka niti več ne opazimo?

… ali moja pravica?

Nekatera mesta po svetu zaradi tega uvajajo prav posebne sisteme. V Londonu, na primer, lahko noseča ženska že od leta 2005 naroči posebno značko “Baby on board”, ki jo lahko nosi med uporabo Londonske podzemne železnice. Značka ji zagotavlja, da je kot nosečnica opažena, s tem pa si gotovo zagotovi tudi sedež. V podporo nosečnicam si jo je med vožnjo s podzemno nadela tudi Kate Middleton, medtem, ko je bila v pričakovanju princa Georgea.

V mestu Busan v južni Koreji pa so šli še korak dlje. Mestna občina preizkuša visokotehnološki pristop k tej “težavi”. Razvili so sistem, ki deluje brezžično in opozarja uporabnike javnega transporta, da je med njimi noseča ženska. Le-ta naj bi namreč pri sebi imela senzor (kupile ga bodo lahko na vseh prodajnih mestih za vozovnice, deloval pa bo šest mesecev), ki bi ob vstopu ženske na javni prevoz prižgal roza lučko s simbolom noseče ženske.

 

»Sedež z veseljem odstopim, vendar…«

Po testiranju na eni izmed prog so v mestu navdušeni in želijo sistem čimprej razširiti na vse vlake in avtobuse, kar pa bo najbrž trajalo še kar nekaj časa.

Zmotilo me je, da nas mora tehnologija spomniti na osnove vedenja in spodbuditi k zdravi pameti.

Tako v Londonu kot v Busanu so mnenja deljena. Medtem ko nekatere nosečnice menijo, da je uporaba te značke zanje sramotna, druge odločitev toplo pozdravljajo. Na drugi strani pa so ostali uporabniki javnih prevozov po večini odločitev sprejeli pozitivno. Nekdo je ob tem komentiral: “Sedež z veseljem odstopim, vendar včasih težko ločim, če je ženska noseča ali samo …no, debelejše postave. Takšne situacije so izredno nerodne.”

Preko tehnologije nazaj k človeškosti?

Glede na to, da nošenje značke ali senzorja ni obvezno, vsaka nosečnica pač zase presodi, če to potrebuje ali ne. Me je pa pri vsem tem zmotilo predvsem dejstvo, da mora tehnologija nadomeščati našo presojo o tem, kaj je prav in kaj ni. Kaj se spodobi in kaj se ne. Zmotilo me je, da nas mora tehnologija spomniti na osnove vedenja in spodbuditi k zdravi pameti. Ne bo me čudilo, če bodo čez nekaj let morali po mestnih avtobusih značko nositi starejši ljudje.

Foto: the-peak.ca, engadget.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana