Družina – dobiček ali izguba?

Mateja Kropec Šega
Sreda, 25. maj 2016, 5:46
Image
family newborn
Javno mnenje nas dnevno zasiplje s podatki, koliko stane imeti otroka, čemu vse se moraš zaradi tega odpovedati in kako lažje je živeti, če nimaš »obveznosti«.

Vse se začne z dvema. Žensko in moškim, ki se tako ljubita, da čutita, da je ljubezni dovolj še za enega. Brez te ljubezni ni ne življenja in ne varnega zavetja za novega človeka. Ljubezen ni nikoli precenjena, je pa prepogosto njeno ime zamenjano, napačno uporabljeno in izrabljeno.

Imeti družino – izguba?

Kaj izgubimo, če se odločimo za družino? Javno mnenje najprej našteje čas zase, finance, ki jih ne moreš več porabiti le zase in neodvisnost. Pa je res tako?

Čas zase meni osebno pomeni čas, ko rasem, se razvijam kot osebnost, dozorevam. In na svetu ni boljšega motivatorja na tej poti, kot je moj mož, kot so otroci, kot je družina.

V življenju sem doživela marsikaj lepega. Ampak tesen objem z možem in obkroženost z otroki, na dan, ko smo res »ujeti« skupaj, se ne da kosati prav z ničimer drugim.

Finance? V letih, kar sem poročena in mama, sem nemalokrat čutila enost naše družine tudi tako, da sem imela dober občutek, ko sem kupila otrokom ali možu oblačila ali jim plačala tečaj slikanja ali uresničila kakšno posebno željo.

Čemu je denar namenjen, če ne temu, da z njim zadovoljujemo svoje potrebe in želje in smo zaradi tega veseli? Tudi oblečeni, siti in izobraženi otroci so moja potreba in želja in veselje. Res je, da sebi osebno ne morem kupiti čisto vsega, kar bi si zaželela, ampak to si tako ali tako ne bi.

Neodvisnost je pa tako ali tako pojem, ki ga slabo razumemo. Neodvisni nismo, pa če še tako mislimo, da smo. Smo družbena bitja, v službi nam tempo in delo določa šef; vsak ima kakšnega. V medijih in v trgovinah nam narekujejo modo in trende. Še v restavraciji si odvisen od kuharja in tega, kaj in kako je tisti dan skuhal.

V družini je potrebno veliko prilagajanja, ampak rezultat je raznolik, vsaki družini lasten vzorec. Resda se lahko kdaj počutiš tudi utesnjenega, a to nizka cena za varnost, ki jo prinaša družina.

Družina = čisti dobiček!

Ko se z nekom zavežeš v zakonsko navezo, od takrat nikoli več ne greš spat sam. Če sta dva, lažje nosita, vlečeta ali potiskata tisto, kar nam na pot polaga življenje.

Ko prijokajo na svet otroci, je dela vedno več, vedno manj pa je časa in energije za kompliciranje. In življenje se v samem bistvu poenostavi. Kar je bežno, se samo od sebe izloči in kar je res pomembno, dobiva nove razsežnosti. Otroci znajo pobožati tako kot nihče drug na tem svetu. Prav v srce.

V življenju sem doživela marsikaj lepega. Zadovoljeni so bili vsi moji čuti, včasih hkrati. Ampak tesen objem z možem in obkroženost z otroki, na dan, ko smo res »ujeti« skupaj, se ne da kosati prav z ničimer drugim. Vsaj na tem svetu ne.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

18.002€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.