Če bi bila Barbie resnična ženska ...

Mica Škoberne
Četrtek, 9. avgust 2012, 8:28
Image
barbie zenska2
Svetli valoviti lasje, neskončno dolge noge, vitek pas in veliko oprsje – ob tej podobi ženske odrašča veliko število deklic. A če razmerja priljubljene lutke Barbie prenesemo na telo resnične ženske, so ugotovitve osupljive.

Pred kratkim je po spletu zaokrožil zanimiv prikaz telesnih razmerji lutke Barbie na telesu resnične ženske. V oči bodejo izjemno ozek pas in vrat, ki bi le stežka nosil glavo, ozka brada, velike oči …

 

barbie zenska

 

Primerjavo je v svet poslal avstralski blog So Bad So Good, pri nastanku pa je sodelovala organizacija, ki si prizadeva preobrazbo našega pogleda na telo »Healthy is new skinny«.    

Slavna Barbika, ki je od leta 1959 sicer že nekajkrat spremenila svojo postavo, pa tokrat ni bila prvič deležna kritik zaradi svoje nerealistične podobe, ki naj bi v deklicah ustvarjala zgrešeno predstavo o idealu ženskega telesa in bila tako soodgovorna za porast motenj hranjenja.

Glede na njena telesna razmerja je vprašljivo, ali bi ženska s takimi razmerji sploh lahko hodila. Pri svojih 175 centimetrih bi tehtala le okrog 50 kilogramov, njen indeks telesne mase (BMI) naj bi bil 16.24 (kar velja za podhranjenost oz. anoreksijo). Njeno razmerje prsi-pas-boki bi bilo 91-45-73 cm.

 

barbie zenska3

Finski raziskovalci so ugotovili, da bi bila skoraj zagotovo neplodna, saj ji manjka od 17 do 22 % telesne maščobe, ki je potrebna za to, da ima ženska ovulacijo. Po izračunih univerze iz južne Avstralije pa se takšna telesna oblika celo lahko pojavi, a le pri 1 od 100.000 žensk. Kenova razmerja pa naj bi bila mogoča pri 1 od 50 moških.  

Pred nekaj leti je ameriška študentka Galia Slayen, ki se je tudi sama spopadala z motnjami hranjenja, ustvarila lutko v naravni ženski velikosti po razmerjih lutke Barbie, da bi s tem spodbudila debato. Podoba je mnoge osupnila.

 

barbie zenska4

Vsako sekundo naj bi na svetu prodali dve barbiki, ciljna skupina pa so deklice med 3. in 12. letom. Povprečna ameriška deklica dobi svojo prvo lutko pred 3. letom, v celotnem otroštvu pa dobi povprečno sedem lutk. V zadnjem času pa barbiko izpodriva mlajša tekmica Bratz, ki se prav tako nikakor ne more pohvaliti z realističnimi telesnimi razmerji.

 

barbie zenska5

Vir: dailymail.co.uk, BBC 

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

100%

19.471€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.