Rudi Tavčar: “Deloholizem lahko uniči zakonski odnos” (video)

Živimo v dobi dolgih delavnikov in konstantne dostopnosti. Stvari, ki jih ne uspemo postoriti v službi, zdaj lahko celo opravimo od doma. Zaradi tega pa vse težje potegnemo ločnico med delom in privatnim življenjem. Je mogoče v takšnih okoliščinah živeti v ravnovesju?

“Če radi delamo, če v delu vidimo smisel, če želimo nekaj doseči, zase ali za druge, je to težko,” v video oddaji pojasnjuje Rudi Tavčar, psiholog in imago terapevt. “Samega sebe vedno nosimo s seboj. In tudi obratno. Če imamo doma veliko skrbi, vse to prinesemo v službo.”

Kako veš, da si deloholik?

Tavčar na tem mestu navede pogoste znake deloholizma, pri tem pa poudari, da odvisnost od dela najprej zaznajo naši partnerji. “Drugi prej opazijo. Tako je kot z vsako zasvojenostjo,” še doda. Izpostavi pa tudi, da je pot do priznanja še toliko težja kot pri ostalih zasvojenostih, ker delati veliko “ni samo družbeno sprejemljivo, ampak celo družbeno zaželjeno”. Še posebej pri Slovencih.

Lastna izkušnja deloholizma

Sogovornik v nadaljevanju oddaje pripoveduje o lastni izkušnji deloholizma in kaj je to njegovo vedenje povzročalo njegovi ženi. Opiše konflikte in prepire okrog tega problema, nenazadnje pa tudi proces, ki jima je pomagal, da sta se končno slišala. “Takrat sem začutil njeno bolečino, njeno stisko. In žena je mene poslušala.” Vendar kljub spoznanju, kako njegov deloholizem načenja njun zakon in družino, sogovornik pove, da pri tem ni šlo za razsvetljenje “in srečno sta živela do konca svojih dni”. Takrat se je proces šele začel.

Zakaj toliko delam?

Psiholog in terapevt Tavčar dalje navaja razloge, zakaj ponavadi delamo več, kot je treba, hkrati pa nam iz svojega primera pove, kakšne odločitve je začel sprejemati in katere navade je vnesel v svoj vsakdan, da se je počasi začel odvajati od “naučene rutine”.

Kot v razmislek izpostavi tudi vprašanje, ki bi si ga morali postaviti prav vsi: “Kaj je zame najpomembnejše v življenju?” Verni, ki so poročeni, pa bi se morali vprašati: “Kaj je zakrament? Je to služba ali zakon?”

Strokovnjak v oddaji prav tako odgovori še na naslednja vprašanja:

  • Kako delovati, če je tvoj partner deloholik? Kaj narediti in česa ne?
  • Kakšne vrste počitek od dela človek potrebuje, da lahko normalno deluje naprej?
  • Kako postaviti mejo, da nisi vedno dosegljiv?

Oddaja, ki nam pomaga uravnati naš odnos do dela in družine. Kajti vemo: “Edini ljudje, ki si bodo zapomnili, da smo delali ob večerih in med vikendi, bodo naš partner in naši otroci.”

Vabljeni k ogledu oddaje. Prvi del oddaje je odprt za vse, drugi del pa samo za naše naročnike.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>