Eh, ta deževna jesen...

Jesen se je že pošteno vkoreninila v naše kraje. Pojme, kot so "pisana" in "vesela" jesen, pa žal pogosto preženejo mračni, depresivni dnevi, ko si želimo, da bi se zjutraj zakopali pod goro odej in se ne bi prikazali še nadaljnih nekaj ur...

Toda kliče delo, kličejo otroci, obveznosti... Ko se vrnemo iz službe upajoč na nekaj minutni počitek, po katerem hlastaš že med pripravljanjem kosila, le-tega seveda nikakor ne dočakamo...

Vreme in vzdušje seveda vpliva tudi na otroka. Toda bilo bi preveč enostavno, če bi to vplivalo enako na njih, kot na odrasle. Otroci si seveda ne želijo počitka. Svoje nerazpoloženje občasno zakodirajo v zelooo neprijetno sitnarjenje, cviljenje, razbijanje, packanje...

In vse to seveda ravno v minutah, ki bi jih tako radi namenili počitku!

Kaj lahko storimo?

Tisto, kar je najtežje... zberimo moči, se oblečimo in pojdimo ven! Ne samo zaradi otrok. Zaradi sebe! Pol urni sprehod nam bo dal več moči in energije, kot pol urni počitek.

Prednosti sprehoda:

  • svež zrak nam pospeši prekrvavitev po telesu
  • lažje razmišljamo in delujemo bolj sproščeno in prijazno na okolico
  • mišice se oskrbijo s kisikom, smo bolj energični in zagnani za delo ali igro
  • sprehod nas spravi v dobro voljo
  • s tem, ko se ne skrivamo stalno v zaprtih prostorih, okrepimo svoj imunski sistem, naše telo se lažje bori proti virusom in bakterijam, ki jih v zaprtih prostorov kar mrgoli.
  • na sprehodu lahko naberete kostanj, najdete kakšno gobo in si zvečer privoščite skoraj brezplačno pojedino!

Slabost počitka:

  • počitek težko prekinemo
  • če je dremež daljši od 15 minut, se zaradi sproščanja hormonov počutimo še bolj utrujene in izčrpane
  • ker si ponavadi počitek privoščimo po službi in po kosilu, je to že pozno popoldne, zaradi tega smo spočiti tedaj, ko bi morali oditi spat. Posledično se nam zamakne celoten bioritem, kar pa izredno slabo vpliva tudi na zdravje. Ne pozabimo: Ena ura pred polnočjo je vredna za dve uri po polnoči!

Prednosti počitka:

  • če traja do 15 minut ima izredno pozitiven vpliv na naše delovanje.

Otroci nadvse obožujejo skakanje po lužah.
Razložite jim, da smejo čofotati v škornjih, v drugih obuvalih pa ne.
In dajte jim možnost, da bodo kdaj zares smeli čofotat!

Saj bi šel/šla na sprehod, pa...

... se je tako težko pripraviti do tega

... pada dež

... bo zdaj zdaj začel padati dež

... je vse blatno

... je mraz

... imam toliko dela

Odgovor na izgovor:

Vreme (skoraj) nikoli ni smiselen izgovor.

Dež? Še posebej otroci bodo nadvse uživali na sprehodu v dežju. Primerno jih oblecite (nepremočljive hlače), obujte jim škorenjčke in odprite dežnik. Najbolj zabavno čofotanje se lahko prične!

Piha? Zaščitite male glavice, da si ne prehladijo ušeskov, potem pa na veter -  z zmajem, preprostimi trakovi, veternicami. Zabava zagotovljena!

Megleno vreme? Pojdite se lovit, pihajte milne mehurčke, vabi tudi žoga, poganjalčki, rolerji, kolesa... obmetavanje z jesenskim listjem!

Hišna opravila ali pa miselno delo boste opravljali veliko bolje po polurnem sprehodu na svežem zraku, ali pa jih prestavite na kasneje, ko bodo vaši otroci zaspali. In zaspali bodo prej kot običajno, če je le bilo zunaj dovolj "akcije".

 

Naj vam za konec dam domačo nalogo: Danes se pa res potrudite in si namesto počitka privoščite sprehod.

In, če boste jutri spet brezvoljni, si tudi jutri preberite ta članek, kjer bo tudi jutri pisalo, da se domača naloga nanaša na "danes".

0.0
0 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.