Petra Lukan

Petra Lukan

Petra Lukan se s svojimi tremi otroki pogosto ukvarja z vprašanji, ki so tako ali drugače povezana s spolnostjo. Zakaj smo eni otroci punčke, drugi fantje? Zakaj smo si tako različni? Kako pride dojenček v trebušček? In kako pride ven? In tako naprej in tako nazaj …

Kot svetovalka FertilityCare stalno odkrivam, kako pomembno je poznati sebe in svoje telo, svoje odzivanje, svoje želje in potrebe. In kako smo v bistvu v tem relativno slabi.  Kot ženi in mami pa mi je vsak dan bolj jasno, da telesnost ter ženskost oz. moškosti niso teme, ki so samo del našega življenja, ampak so vpletene celoto naše osebnosti. In kako pomembno je, da znava mama in oče otrokom to na primeren način predstaviti, odgovarjati na vprašanja ter se pri tem ne zapletati v nepotrebno.

Osnovna znanja, ki sem jih začela pridobiti na področju spolne vzgoje, se me zato spodbudila, da to področje začnem raziskovati še naprej. Dodatne spodbude v obliki vprašanj in pogovorov z drugimi starši, so le dodatna motivacija, da ta spoznanja delim tudi pri delavnici Iskreno o štorkljah. 

Čeprav mi je bil na začetku naslov delavnice Iskreno o štorkljah malce nenavaden, ga sedaj prav z veseljem napišem 🙂 Zakaj? Ker bomo odkrito spregovorili o tem, kaj in kako z otroki govoriti o spolnosti, ob tem pa razkrivali tabuje, ki so včasih še vedno, žal, zaviti v štorklje, ki prinašajo otroke, vse to na simpatičen in sproščen način.