Kako začnemo z e-pripravo?

Kako začnemo z e-pripravo?

Posted on By 339

Čeprav je e-priprava e-, torej elektronska, je izkušnja v živo njen sestavni, nepogrešljivi del. V živo se dobimo tako na začetnem poldnevnem, spoznavnem srečanju kot na zaključnem vikendu v živo.

Tako smo se preteklo soboto, 28. januarja 2017, zbrali na spoznavnem srečanju spomladanske skupine e-priprave. (Res so bilo še globoko zimske tempretature, a skupina je vendarle spomladanska, saj bomo zaključili v cvetočem maju, na vikendu 5. do 7. maja 2017).

Zbralo se je prav vseh 11 parov, ki sodelujejo v pomladanski skupini – le v enem paru je bila odsotna zaročenka, pa še ta se je za predstavitev javila z Madagaskarja. Čeprav nismo tako velika skupina, pa smo se zbrali z vseh koncev Slovenije, od Bele krajine do gorenjskih hribov, od Maribora do Krasa in Slovenske Istre.

Prvi namen srečanja je seveda predstavitveni. Veliko lažje si je namreč pozneje, med pogovori po internetu, ustvariti podobo o drugem, če si ga prej že srečal v živo.

Na uvodnem srečanju pa odrinemo tudi na globoko, v vsebine e-priprave, na pot spoznavanja Božjega načrta za zakon, pa tudi “navodil za uporabo zakona”, kakor voditelji včasih hudomušno poudarimo.

Vsa modrost priprave na zakon je povzeta v preprostem svetopisemskem stavku z začetka 1. Mojzesove knjige: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso” (1 Mz 1,24).

In prvi del tega stavka govori o zapuščanju staršev, o poslavljanju od svoje primarne družine, da lahko svobodno stopiš na pot ustvarjanja nove. Zato je prva vélika vsebina e-priprave “Zapustiti starše”.

Po uvodnem predavanju in pričevanju voditeljev in duhovnega spremljevalca p. Tomaža smo izkušnje podelili tudi v dveh majhnih skupinah.

Pari so se pogovarjalo o tem, kje so sami še zelo navezani na dom, kje imajo morda težave pri osamosvajanju, pa tudi o tem, koliko so jih starši že spustili svobodno v svet in na poti proti novi družini, kje pa so še zelo navezani na svoje otroke.

Po še nekaj tehničnih navodilih na koncu smo se poslovili. Zdaj nas do zaključnega vikenda v maju čaka 3 mesece intenzivnega dela: tako v paru kot v internetni skupini.

Spomladanska skupina e-priprave 2017

 

Članek je bil objavljen na iskreni.net, povezava: tukaj.