Prehojenih 15 let: programi, ki bogatijo vas in nas

programi15_princese_kp

Ko sem pred približno sedmimi leti postala vodja programov, nisem čisto dobro vedela, kaj vse to pomeni, koliko dela je skritega za tem ter kakšno bogastvo vsebin in izkušenj so voditelji posameznih programov. Še manj pa sem bila pripravljena na to, kako se lahko naši programi dotaknejo vsakogar. Navdušeni očetje, žareče mame, ponovno zaljubljeni zakonci, nasmejani najstniki … so tisti, brez katerih teh 15 let ne bi bilo. In so tisti, zaradi katerih se še vedno trudimo in skušamo postajati še boljši.

Pot programov Zavoda Iskreni sovpada z začetkom portala iskreni.net. Že leta 2004 sta Maja in Igor Vovk, skupaj s p. Benom Lavrihom in g. Lojzetom Kržišnikom, oblikovala in vodila prvo E-pripravo na zakon. Temu so hitro sledili še drugi seminarji, delavnice, vikend izobraževanja … vse z namenom, da bi mladim, zakoncem in staršem pomagali na njihovi poti. 

V teh 15-ih letih se je zvrstilo ogromno različnih programov in več tisoč udeležencev. Na kratko se ne da opisati vsega, kar se je v tem obdobju dogajalo, kaj smo doživeli, čemu smo se nasmejali, zakaj smo se držali za glavo in kako nam je razbijalo srce. 

Začelo se je z E-pripravo na zakon …

E-priprava na zakon je nastala kot odgovor na željo, da bi vsi pari, ne glede na to, od kod prihajajo, imeli možnost kvalitetne priprave na zakon. Že od vsega začetka je prvi del namenjen pogovoru v paru in izmenjavi izkušenj preko spleta, zaključek pa je »v živo« – s skupnim vikendom. 

Ko se Maja in Igor spominjata prve izvedbe, pravita, da so (v primerjavi s sedaj) zelo veliko poudarka dali odnosom v skupini in vzdušju; malo manj pa sami vsebini (čeprav je bila vseeno bogata). E-priprava od zaročencev že od začetka zahteva kar nekaj časa in truda; hkrati pa par spodbudi, da se res poglobita v najrazličnejše teme.

Udeleženci 1. E-priprave na zakon, skupni vikend v januarju 2005, Klanec pri Kozini

Utrinek z načrtovanja E-priprave na zakon, julij 2006

E-priprava na zakon tako poteka neprekinjeno že 15 let. V tem času se je je udeležilo več kot 600 parov. 

… in nadaljevalo z različnimi seminarji in delavnicami … 

Pot programov Zavoda Iskreni je bila, tako kot je še danes, vpeta med odgovarjanje na potrebe zakoncev in staršev ter aktivno odzivanje na aktualno družbeno dogajanje. Zato so se naši programi skozi leta spreminjali in prilagajali. 

V nadaljevanju je nekaj utrinkov, ki bodo najbolje pokazali bogastvo vsebin, ki se je odvijalo (in se še odvija) na področju programov. 

Skupina za mamice, Repnje, 2013

Seminar Vzgoja brez nasilja, 2009

Šola za starše, 2008

Zakonska skupina

V okviru Zavoda so najprej začele nastajati »e-zakonske skupine«, nato pa »klasične«. Te so prva leta delovale v okviru Zavoda, nato pa so se osamosvojile. Fotografija zakonske skupine je nastala na pikniku ene izmed zakonskih skupin leta 2013. 

Vikend Teologije telesa na otoku Košljun

Seminarji Teologija telesa so pomembno zaznamovali naše programe. Študijske skupine so potekale nekaj tednov ali tekom podaljšanega vikenda. Utrinek je z romantičnega otoka Košljun, kjer je seminar za zakonce potekal leta 2013. 

Srečanje Skupine za očete

To, da se očetje sprašujejo o svojem očetovstvu, ni samoumevno. Fotografija je od ene izmed prvih Skupin za očete, posneta leta 2013. Očetje so se srečevali v takratnih prostorih Zavoda v Repnjah.

Na srečanju v Rimu 

Papež Frančišek je leta 2014 povabil zaročence na srečanje v Rim. Tako smo na Iskreni organizirali romanje – in nabralo se je za cel avtobus zaročencev, s katerimi smo se podali na čudovito pot. 

Teologija telesa za mlade se je dotaknila ogromno mladih src po celi Sloveniji. Utrinek je iz Stične 2016. 

Seminar sočutnega starševstva je že skoraj desetletje vsakoletna stalnica. Utrinek je iz Svetega Duha pri Škofji Loki, 2014.

Kmalu po ustanovitvi Zavoda so se odgovorni začeli spraševati, zakaj tako malo mladih zakoncev pozna metode naravno načrtovanje družine. Tako so se izobrazili prvi svetovalci za metodo Sensiplan, nato pa je zaradi čedalje večjih potreb po zdravljenju (ginekološke težave, neplodnost) fokus Zavoda premaknil na metodo FertilityCare, ki je skupaj z NaPro tehnologijo odgovarjala povpraševanju. 

Izobraževanje za metodo Sensiplan

Eno od uvodnih srečanj za seznanitev z metodo FertilityCare

Utrinek z delavnice Čudovita princesa v Kopru

Največji »hit« zadnjih let so delavnice za starše in otroke. Delavnice Čudovita princesa, Skrivnostna lepotica ter Divji bojevnik se izvajajo po vsej Sloveniji, navdušeni odzivi pa potrjujejo, kako pomembne so vsebine o odraščanju in kako pomembno je, da spodbujamo povezovanje med otroki in starši.  

… vse do danes 

V novem programskem letu 2019/2020 bo aktivnih kar 10 programov: 

Seveda imamo še veliko idej in želja; in morda se kakšna uresniči tudi že v tem programskem letu! ☺ 

Na področju programov je v vsem tem času sodelovalo več kot 80 voditeljev, programov pa se je udeležilo več kot 10.000 oseb. Večina teh je zakoncev in staršev, nekaj pa tudi predanih duhovnikov in redovnic. Vsak je s svojo življenjsko energijo in izkušnjami dodal kamenček v mozaiku. Daroval svoj čas in svoje talente, da so programi lahko potekali.   

Utrinek s srečanja voditeljev, ko smo preizkušali in izpopolnjevali svoje veščine retorike 

Hvaležni smo za vsa spoznanja, znanja in izkušnje, ki smo jih dobili v teh 15-ih letih. Za vse udeležence. Za vse voditelje. Za vse preizkušnje, ki so nas kalile. In za ves blagoslov, ki smo ga bili deležni. 

V tem času nikoli ni manjkalo idej, kaj vse bi lahko še naredili, pripravili, izvajali … Vedno si želimo postati (še) boljši, hkrati pa se zavedamo, da moramo ostali realni. Tako kot vsak zakonec in starš ve, da si je potrebno postavljati prioritete in delati izbire, tudi mi vemo, da se vsega ne da. Kljub temu pa se trudimo, da sprejemamo prave odločitve, da rastete ob naših programih. 

Ne spreglejte! Na naši spletni strani že lahko izbirate, kako boste letos investirali vase in v svoj odnos, saj so znani že skoraj vsi termini za jesen, na katere se že lahko prijavite!

Foto: arhiv Zavoda Iskreni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.