Pozdrav z Irske

Thumbnail

Fotoreportaža z Irske. Z dr. Janezom Riflom sva odpotovala na Irsko z namenom spoznati dr. Boyla in njegovi dve NaPro kliniki ter da seveda spoznava dobre prakse FertilityCare in NaPro centrov v Evropi. V okviru Zavoda iskreni.net smo takšen center pred časom ustanovili tudi v Sloveniji. Več na www.fertilitycare.si

 

dr. Phil Boyle, dr. Janez Rifel, Igor Vovk

Ponedeljkov prihod v Dublin nama je takoj postregel s “tipičnim irskim” vremenom: rahel dež.

 

Na najino začudenje nihče ne uporablja dežnika, kljub temu, da sva bila midva mokra “ko cucka” z uporabo dežnika. A naju je takoj presenetila odprtost in poštenost Ircev. Ob prvi misli, da bova morala uporabiti taksi, da naju prepelje na drugi konec Dublina, so naju takoj pomirili, da se nama splača vzeti avtobus, ki pride vsakih 15 minut in naju bo stal le 10 EUR, pustil pa točno pred najinim hotelom.

Ne da bi izgubljala čas v hotelu sva že odpešačila po vseh lužah do bližnje klinike v Dublinu. Dr. Phil Boyle naju je sprejel z izjemno odprtostjo prav tako vsi iz ekipe. S tem se je pričel razburljiv teden srkanja znanja, pristopov dela z ljudmi, spoznavanje irskega zdravstvenega sistema in poslovnega modela. V dežju nisem imel želje fotografirati. 🙂

Že prvo torkovo jutro naju je presenetilo: sonce in le nekaj oblačkov. Ljudje so bili še bolj srečni kot v ponedeljek. Janezu je večina irskih pacientk in njihovih mož dovolila, da je bil navzoč tudi pri UZ preiskavi, ki poteka povsem drugače kot pri nas – na način, da ohranja dostojanstvo ženske. A podrobneje enkrat kasneje. ☺

Vsak po svoje skušava izkoristiti vsak trenutek. Želiva si, da bi naju videno še bolj navdahnilo za nadaljno delo v Sloveniji. Hudo je, ko opazuješ, kaj pomeni odprt zdravstveni sistem in kaj pomeni zaprt domači. V Sloveniji bo res težko, a verjameva, da z železno voljo in podporo mnogih nam lahko uspe vzpostaviti sodobne pristope k skrbi za žensko in moško plodnost in tudi za zdravljenje neplodnih parov. 

Na levi strani klinika v Dublinu

 

dr. Phil, dr. Philip, dr. Janez na kliniki v Dublinu

 čakalnica 

UZ

Včeraj pozno popoldne sva imela edino priliko odpotovati v mesto. A ker na Irsko nisva prišla na turistični ogled, sva se ves čas pogovarjala, kaj in kako moramo stvari postaviti v Sloveniji. Tako da nekih posebnih turističnih doživetij nisva doživela. Vseeno nekaj utrinkov. 

Ko posije sonce, so parki v Dublinu polni.

Veiko je tudi družin.

Katedrala sv. Patrika

Moško suho striženje stane le 6 EUR. Sicer stane eno srečanje pri NaPro zdravniku 200 EUR. Striženje je primerljivo s Slovenijo, zdravljenje pa žal ne. 🙂

Le od kod je prišel bicikeLJ?

 

Danes je sledila vožnja na drugi konec Irske v mestece Galway (od koder pišem tole), kjer je zasebna klinika, v okviru katere ima dr. Boyle drugo ordinacijo. 

Ko me sodelavci iz Slovenije sprašujejo, kakšen tip je dr. Boyle, so moje prve besede “garač”. Vsako srečanje s parom traja okrog 50 minut in v tem času izjemno hitro misli, dela in govori. ☺ Potem mu ostane 5 minut do prihoda naslednjega pacienta, v tem času pa po telefonu kliče preostale paciente in odgovarja na maile. 

Zjutraj naju je dr. Boyle pobral pred hotelom in že se je začela razburljiva dvourna vožnja čez celo Irsko iz Dublina v Galway. Delno je bilo razburljivo tudi zaradi tega, ker mu je eden od štirih otrok založil denarnico in je zjutraj ni našel.

Najprej nama je uspel povedati vse o izzivih, s katerimi se je moral soočiti (težko povem, kako hitro govori), potem pa je sledilo 15 novih strokovnih vprašanj, ki jih je poslala Maja iz Slovenije, in tistih, ki so se te dni utrnila Janezu med pregledi. Sledila je debata, kako stvari zastaviti v Evropi in svetovno. Dotaknili smo se tudi aplikacije e-ciklus.

Pa smo prispeli. V ozadju klinika v Galwayju.

Notranjost klinike

Veliko število otrok, ki so se rodili po zdravljenju neplodnosti z NaPro

Sprejemnica NaPro klinike

Ta trenutek pa nadaljujeva najino dogodivščino na kliniki in se nama mudi “dalje”. Lep pozdrav v Slovenijo!

Takole pa izgleda zemljevid FertilityCare centrov po Evropi – črna pika je tudi v Ljubljani na sedežu Zavoda iskreni.net.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.