Petra Lukan, vodja programov

Thumbnail

Petra je mama štirih otrok: dveh deklic in dveh fantov. Dolenjka, poročena s Gorenjcem, je svoj nov dom našla na Gorenjskem. Čas z družino najraje preživlja doma – na vrtu, na kolesarjenju, pri igranju družabnih iger ali odkrivanju lepot narave.

Z možem sanjata, da ko bosta »velika«, bosta z avtodomom prekrižarila Evropo. Začenši z Nizozemsko :). Bolj kratkoročni cilji pa so prespane cele noči in branje knjig, ki zahtevajo kakšno možgansko celico več kot samo tiste, potrebne za branje lahke literature.

Pot poklica in poklicanosti

Da ji delo z ljudmi veliko pomeni, je odkrivala že kot oratorijska animatorka in skavtinja. Tam je ugotavljala, kaj pomeni delo z ljudmi, kaj pomeni delati v timu, voditi skupino, voditi projekte, kaj pomeni delegirati …

Delo na Zavodu Iskreni je zame v prvi vrsti poslanstvo, hkrati pa tudi velika odgovornost, da upravičim zaupanje vseh, ki Iskreni podpirate.

Odločitev za študij tako ni bila težka: dokončala je študij socialne pedagogike (in kasneje še slovenistike), kar ji je omogočalo, da je svoje poklicno udejstvovanje nadaljevala tako, da se je križalo s prostovoljskimi izkušnjami.

Poklicno pot je nato začela na Društvu mladinski ceh, kjer je iz prostovoljstva prešla v redno zaposlitev. Tam sem je ukvarjala z različnimi področji – vodila je skupino trenerjev (tj. izvajalcev izobraževanj za mlade), ukvarjala sem je s pedagogiko igre (tj. kako igro uporabiti kot pripomoček učenja) in najrazličnejšimi projekti.

Po dveh porodniških pa je čutila, da je nastopil čas za spremembo. Iz mladinskega področja je preklopila na družinsko – in se priključila Zavodu Iskreni. Najprej je sodelovala kot koordinatorka zakonskih skupin, ko pa je Zavod delo na tem področju zaključil, se je začela ukvarjati s programi. Na začetku se ji niti sanjalo ni, kaj vse bi lahko pomenilo »vodja programov«, saj je tudi Zavod takrat začel bolj sistematično razvijati to področje. Pravi, da se je z veseljem učila (kot se še vedno uči tudi danes); da ga je marsikdaj polomila, ogromnokrat bila v zadregi in dilemi … Ampak za danes pravi, da tega ne bi za nič menjala.

Zakaj rada dela pri Iskreni?

Na Zavodu Iskreni dela vodja programov. Je tudi svetovalka FertilityCare ter voditeljica delavnic za mame in hčere ter delavnice za starše o spolni vzgoji otrok. Preizkusila pa se je tudi že pri Festivalu družin. Trenutno največji izziv pa je priprava in snemanje videov za Iskreni Plus, kar je zanjo čisto nov in svojevrsten izziv.

Pri Iskreni rada dela, ker tam nikoli ni dolgčas :). Ker se vedno uči, ker delo ni monotono in ker so pred njo lahko vedno novi izzivi. Hvaležna je, da s svojim delom lahko prispeva k temu, da pari, zakonski in družine lahko svoje odnose vedno izboljšujejo ter tako tudi oni vedno rastejo.