Ta je pa za ožen't!

Polonca Sokol
Sreda, 16. september 2015, 16:00
Image

Saj veste, kaj je puberteta? Ko fantje opazijo, da so jih dekleta opazile, da so jih opazili, da so jih opazile. In takrat, ko to opazijo, tudi presojajo, ocenjujejo, se zaljubljajo in ... komentirajo. 

"Ko sem bil najstnik, smo seveda opazili vsa dekleta. Seveda smo jih kategorizirali. Joj, ne morem verjeti, kako smo tedaj razmišljali! Ena skupina deklet so bile 'hude bejbe'. To so bile tiste, ki so bile izzivalno oblečene. Ocenjevali amo jih od 1 do 10 in jih 'oblajali' s komplimenti. Kolegi so hitro zgrabili za priložnost, če je bilo kaj možnosti za kaj več. Sam sem bil k sreči bolj sramežljive sorte in si (sicer v posmeh drugim) nisem nabiral tovrstnih izkušenj. Druga skupina so bila dekleta, s katerimi smo le redko stopili v stik. Zdelo se nam je, da smo še premladi. Ta dekleta so bila tista, ki smo jih kategorizirali v "za ožen't" skupino.

Danes bi si v tisti čas poslal kar kakšno krepko. Koliko sebičnosti in dvojnih standardov je bilo v nas! Drug drugemu smo "šparali" dekleta, ki so bila v naših očeh vredna poroke in zaveze, nismo pa za njih šparali sami sebe."

Tako je povedal danes srečno poročen mladi očka. Kljub temu da on zdaj gleda na to početje precej drugače, pa se verjetno časi niso dosti spremenili.

Če si dekle: katero dekle bi bila raje: tista, ki je deležna komplimentov, ali tista, ki je vredna zaveze?

In na drugi strani, dragi fantje: ste že razmišljali, kako postati fantje, ki so vredni takšne žene, kot si jo nekoč želite imeti?

Vedno znova moramo premagovati sebičnost in iskati pot, kako postati dobra punca, dober fant. Namesto da se ukvarjamo, kje bomo našle svojega gospoda Popolnega oz. kje svojo gospo Popolno, se raje ukvarjajmo s tem, kako bi se idealu čimbolj približali sami.

Na tej poti pa nas čaka mnogo zahtevnih, a tudi zabavnih stvari.

Odkrivanje razlik med tipi in puncami je včasih boleče, včasih pa se prav ob teh razlikah lahko iz srca nasmejiš.

Iskanje oblačil, ki poudarijo tvojo resnično lepoto in ne samo telesa, se lahko zdi misija nemogoče, čudovito popoldne s prijateljico, pot do novega modnega podjetja ali pa preraste v družbeno angažiranost.

Fantovska skrb za čisto srce se lahko zdi misija nemogoče, težko bojevana bitka ali pa preraste v skupni boj. En čudoviti primer bitke je bil opisan v članku Študent, ki je odkril svobodo v spolnosti

***** ***** *****

Na Zavodu iskreni.net že več let po župnijah izvajamo delavnice Teologije telesa za mlade (Več o delavnicah). O lepoti naših teles in Božjega načrta za fante in dekleta smo spregovorili že več kot 2000 mladim. Vsako leto pa z veseljem sodelujemo z delavnico tudi v Stični. Stična mladih bo potekala to soboto, 19.9. 2015. 

Zelo smo hvaležni organizatorjem, ki nam bodo tudi letos zagotovili dovolj velik prostor za vse mlade, ki se bodo udeležili naše delavnice z naslovom: "Ta je pa za ožen't!"

Dobimo se pod belim šotorom. Delavnica je primerna za vse udeležence. (Naj vas ne zmoti, da bo šotor označen z 19+. Ta oznaka velja za dejavnosti, ki se odvijajo v šotoru pred predavanji.)

Pa še naše kratko video povabilo: 

Komaj čakamo, da se spet srečamo! Obiščete nas lahko tudi na stojnici, kjer vam bomo spet pripravili presenečenja.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor