Sprehod v najboljšem sedežu

Mica Škoberne
Sreda, 5. oktober 2016, 5:00
Image
nosi naslovna

Zveni čudno, kaj ne? Pa vendar je mogoče – če si otrok, ki ga starši nosijo v naročju oz. v nosilki, se lahko naokrog sprehajaš v najboljšem sedežu! To soboto se bomo ob mednarodnem tednu nošenja sprehajali skupaj v Ljubljani in Mariboru.

 

»Najboljši sedež v hiši« je geslo letošnjega mednarodnega tedna nošenja, ki poteka med 5. in 10. oktobrom. Otrok, ki ga starši nosijo v svojem naročju, tesno ob svojem telesu, svet okrog sebe opazuje in doživlja iz najboljšega možnega »sedeža«. V njem se počuti prijetno in varno, hkrati pa ima odličen razgled na dogajanje okrog sebe – kot bi v gledališču sedel v prvi vrsti!

Pogled na oder sveta iz prve vrste

Iz tega varnega sedeža v prvi vrsti otrok opazuje najrazličnejše "predstave" – igro bratca na igrišču, očkovo peko palačink, pogovor mame z znanko na ulici (znanka se nasmehne tudi njemu in ga ogovori), nakup v trgovini, delo na vrtu, mimovozeče avtomobile … Vse to budno spremlja in srka vase, uživa v predstavi.

nosi gleda

A kadar postane predstava preveč intenzivna, naporna ali strašljiva, lahko naredi dvoje – pogleda obraz mame ali očeta, ki ga nosi, da preveri, ali je varno in kako to doživlja mama/oče, ali pa se enostavno stisne k toplemu, varnemu, dišečemu telesu, zapre oči in mirno zaspi. (In igralci na velikem odru sveta mu tega ne zamerijo, prav nasprotno – smehljajo se mu).

Najboljši sedež je varen, udoben in ergonomski

Geslo »najboljši sedež v hiši« pa nakazuje tudi na pomen tega, da z dobrimi pripomočki za nošenje otroku omogočimo položaj, v katerem je udobno, varno in ergonomsko nameščen – tudi na tak način mu ponudimo »najboljši sedež v hiši«.

Dober sedež (kakovostna nosilka, ki otroku omogoča ergonomski položaj) ponuja naslednje:

 • omogoča razširjen in navzgor pokrčen položaj otrokovih nogic,
 • nudi zadostno oporo hrbtenici, ki mora biti z vseh strani podprta in zaokrožena v C obliki,
 • nudi oporo v vratu (pri dojenčkih, ki glavice še ne kontrolirajo, in pri spečih otrocih),
 • se prilagaja otroku in tistemu, ki nosi,
 • je kakovostno izdelana in iz primernih (preverjenih) materialov.

Več o tem, kakšen je pravilen položaj otroka v nosilki, preberite tu, kako namestiti otroka v nosilko, pa na tej povezavi

nosenje4

Pravilen položaj otroka v različnih nosilkah

Razširjena ponudba nosilk na iskreni.net

V zadnjem letu smo tudi na iskreni.net razširili ponudbo nosilk, ki si jih lahko v živo ogledate na sedežu zavoda na Nazorjevi 1 v Ljubljani. Nosilke si lahko za dva tedna tudi izposodite in jih preizkusite, nekatere od njih pa lahko na iskreni.net tudi kupite.

Za izposojo so na voljo naslednje nosilke:

 • elastičen trak Boba Wrap,
 • tkani trakovi Lenny Lamb, Didymos, Hoppediz (dolžina 4,6 ali 5,2 m),
 • strukturirane (ergonomske/mehke) nosilke Boba 4G, Fidella Fusion in Lenny Lamb (v velikosti za malčke),
 • slinga z obroči Lenny Lamb in Babylonia

Naprodaj pa so:

 • Elastičen trak Boba wrap
 • Tkani trakovi Lenny lamb
 • Strukturirana nosilka Boba Carrier 4G
 • Strukturirana nosilka Fidella Fusion

Novosti v prodaji so tkani trakovi Lenny Lamb – kakovostni, na otip zelo prijetni, za nošenje udobni in cenovno ugodni trakovi poljskega proizvajalca, ki jih doslej v Sloveniji ni bilo možno kupiti.

Nova v Sloveniji pa je tudi strukturirana nosilka Fidella Fusion, ki jo odlikuje predvsem izredna prilagodljivost, saj je nastavljiva po višini in širini, s čimer lahko lepo objame tako majhnega dojenčka kot večjega malčka.

nosi fidella

3-mesečni in 3-letni otrok v Fidelli Fusion

Delavnica za vstop v svet nošenja

Če šele vstopate v svet nošenja otrok v nosilkah in bi se želeli z njim podrobneje seznaniti in svojemu otroku ponuditi »najboljši sedež v hiši«, ste vabljeni na 4-urno delavnico, ki bo 19. novembra med 9. in 13. uro na Nazorjevi ulici v Ljubljani. PRIJAVA

To soboto sprehod z nosilkami v Ljubljani in Mariboru

Vsi straši, ki svoje otroke nosite (pa tudi tisti, ki bi to šele želeli), ste vabljeni, da se to soboto, 8. oktobra, srečamo, skupaj sprehodimo po mestu, izmenjamo izkušnje in dobimo nove ideje. Na srečanjih se boste lahko tudi srečali s svetovalkami za nošenje Trageschule in si ogledali različne nosilke.

 • V Ljubljani se srečanje začne od 10. uri na Prešernovem trgu, od koder se bomo sprehodili do kavarne LP bar na Novem trgu. Kontakt: [email protected], 031 882 378.
 • V Mariboru se srečanje začne ob 10. uri pred I. gimnazijo. Kontak: [email protected], 040 512 633.

nosi sprehod

Foto: melmuller.com, shininglightprenatal.com, babywearinginternational.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.