Sesuti samega sebe

Polonca Sokol
Četrtek, 6. marec 2014, 4:29
Image
sreda

Zatajevati sebe. Biti ponižen. Samo prah si. Odreči se sebi. Biti skrušen. Biti minljiv. Biti žalosten zaradi sebe.
Besede, ki nikakor ne sodijo v današnji čas, kajne? 

V današnjem času mnogo pogosteje poudarjamo besedne zveze, kot so: Zmorem sam/a. Imam svoj ponos. Moje dostojanstvo. Dovolj dober človek sem. To je pač realnost. Potrebujem čas zase.

Pa vendar - danes je pepelnična sreda. Dan, ko se spominjamo svoje majhnosti. Dejstva, da smo umrljivi. Da se bo enkrat - in prav nihče ne ve, kdaj - povrnili v prah. Je to žalostno? Ne, ker nam je obljubljeno tudi vstajenje.

Skrušeno in skesano srce

Skrušeno in skesano srce v direktnem prevodu iz Svetega pisma pomeni pravzaprav "spremeniti srce v prah". 
Kdaj je tvoje srce "zmleto v prah"? Ko ti je prizadejana krivica, ko si ponižan, ko nimaš možnosti, da bi ugovarjal, se branil ... Takrat pravimo, da smo "sesuti". V resnici je v prah sesuto naše srce. In ko se resnično nehamo braniti, mučiti ... takrat naredimo prostor za delovanje Boga

Zato je prav, da se na današnji dan zavemo svoje majhnosti, svoje sesutosti. In naredimo prostor za Njegovo delovanje, za Njegovo ljubezen, Njegovo milost.

Šestletnemu otroku je že mogoče razložiti, da je danes dan, ko pogledamo v svoje srce in priznamo, da nismo popolni, temveč delamo tudi napake. Da ne delamo vedno stvari tako, kot želi Jezus. Čeprav k postu otroci niso zavezani, pa jih lahko spodbudite h kakšni odpovedi (recimo gledanje risank ali bonbonom ali sladkarijam na splošno ...).

Z današnjim dnem s postom in pogumnimi odločitvami pripravimo svoja srca za duhovno pot s Trpečim - od smrti, in naprej do veselja ob vstajenju.

40 dni akcije v zakonu

Na iskreni.net danes začenjamo tudi s postno akcijo 40 dni akcije v zakonu

Včasih je težko priznati: ne zmoreva. Sama ne. Potrebujeva Nekoga, ki nama pomaga na tej poti. Naj si še tako zvesto obljubljava, da si bova vzela čas za najin zakon, za molitev, vedno naju obveznosti "sesujejo". In včasih se je lažje za 40 dni odreči kozarčku alkohola/sladkarijam/mesu, kot pa si utrgati čas. Potrebujeva pomoč.

Zato smo pripravili Postno akcijo 2014. Da bi z Njegovim navdihom pomagali vajinemu zakonu. 

Začeli smo danes - preverite vsebino TUKAJ.

Prvi teden je dostop do postne akcije odprt za vse, kasneje pa bo ostal odprt za vse, ki naše delovanje podpirajo z donacijo 29€ ali več.

Postne odločitve

Jezus nam je naročil, da se, kadar se postimo, ne smemo držati kot kake limone. (»Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo.  Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.«)

Zato menim, da je dobro, če se kljub temu, da je danes pepelnična sreda, tudi malo nasmejimo (in poskrbimo, da bodo kljub postu naši obrazi žareči :)) 

Na Facebooku smo včeraj objavili tole sliko:

postna14

Mnogo ljudi jo je "všečkalo", razvila pa se je tudi debata, ali so postne zaobljube samo za ženske. :)

Tako smo kmalu, malo za šalo, malo zares, objavili še listo "taskov" ("odkljuknic" po slovensko) za moške:

postna14-on

Želimo vam lep in duhovno bogat postni čas! 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor