Preberite si nekaj simpatičnih prigod z letošnjih programov iskreni.net (FOTO)

Petra Lukan
Sobota, 30. december 2017, 5:18
Image

Izobraževalni programi iskreni.net so pravo bogastvo – z vidika vsebin, odnosov in ljudi. Za to bogastvo sem vsako leto neizmerno hvaležna.

Z vami želim deliti nekaj simpatičnih utrinkov, ki smo jih doživeli med letom. Kot vodja programov pri Zavodu iskreni.net sem ponosna na to, kaj vam zmoremo ponuditi. In na odzive udeležencev po zaključenih izvedbah.

Hvaležna sem za vsak trenutek, ki ga voditelji vložijo v pripravo in izvedbo programov; za vse ideje, ki se krešejo; pa tudi za vso iskrenost, ko vidimo, da več ne gre. In za iskrenost, ko si rečemo, koliko »manevrskega prostora« še imamo na določenem področju, pa nekako ne zavijemo v pravo smer.

Vedno znova pa se v ekipi trudimo, da bi za vas, ki nas berete, se udeležujete naših programov, naredili še nekaj več, še boljše in še bolj pristno.

Delavnice za mame in hčerke

Letos smo izvajali vse naše redne programe. Z vsakim smo zadovoljni. Delamo korake naprej – ponekod so bili ti letos večji, ponekod pa le drobceni.

Največji letošnji uspeh so delavnice za mame in hčerke. Programa se je letos udeležilo več kot 200 hčerk, kar je res lepa številka. Na vsaki izvedbi se mame navdušeno zahvaljujejo, punce pa se sramežljivo in veselo nasmihajo.

Na teh izvedbah pa vidimo, koliko novega védenja lahko damo dekletom – tudi čisto preprostih stvari. Tako na primer na vsaki izvedbi predstavimo različne pripomočke za menstruacijo, med njimi tudi tampone. In tako sva izvajalki na eni izmed izvedb dobili vprašanje na listku (tako jim je pogosto lažje vprašati), preden sva se lotili razlage, kaj so te »čudne vate na vrvicah« in kaj z njimi počnemo :).

lepotice LJ2

Tako so dekleta sramežljivo pozirala ob koncu delavnice.

 

lepoticeLJ

Menstrualni cikel želimo dekletom čim bolj plastično prikazati.

 

princese KP

Mame in hčerke med izmenjavo drobnih pozornosti. Na vsaki delavnici eden najlepših trenutkov.

 

princese Selca

Delavnice izvajamo tudi na terenu. Fotografija je iz župnije Selca.

Teologija telesa za mlade

Z mladimi pa delamo tudi na delavnicah teologije telesa. Letos je bil največji uspeh, da smo razširili ekipo izvajalcev, ki sedaj že izvajajo na terenu. Po župnijah je ponekod že stalnica, da imajo birmanci tudi to vsebino, kar me res veseli.

Tale simpatična prigoda pa se je zgodila, še preden smo začeli izvajati z novo ekipo. Takole pravita zakonca Sokol: »Ko se pogovarjamo o moških in ženskah, temo začneva tako, da vprašava, če med nama opazijo razliko. Itak najprej zavpijejo »velikost«, potem naprej: očala, lasje, oblačila ... No enkrat pa je en dečko rekel, še preden so vsi kriknili »velikost«: On je za hruške obirat, ona pa za pobirat!« :)

TTM Tomaz

Zakonca Sokol v akciji. Tomaž pred fotoaparatom, Polonca pa tokrat za objektivom.

FertilityCare

Na področju FertilityCare smo bili letos v starem ritmu – letos se je v izobraževanje vključilo enako število klientov kot lani. Prav tako pa je v starem ritmu urejanje licenc, na katere smo vezani v povezavi z ZDA, kjer so FertilityCare standardizirali.

Ampak od ZDA smo res zelo oddaljeni … Tako da se nam je letos zgodilo, da so nas kontaktirali, naj pošljemo imeni dveh novih svetovalk, ki sta bili letos na izobraževanju. Zdelo se nam je zares čudno, da ne bi nič vedeli, da je bila v izboraževanje vključena kakšna Slovenka … No, na koncu se je izkazalo, da so nas zamešali s Slovaško … Ah ja … :)

FC UPS

Uvodno predstavitveno srečanje na iskreni.net

Skupine za očete

Krasno je, ko vidim, da se »prebuja« tudi področje očetovstva. Čeprav skupine niso velike, je dogajanje tam toliko bolj močno, čisto moško. Pa očetje so res zadovoljni, da so se vključili, saj pravijo, da veliko odnesejo.

Takole simpatično vesel je bil letos eden izmed očetov. Po srečanju, ki ga je udeležila tudi terapevtka Janja, da je pomagala pri igri vlog, ko so »preigravali« temo odnos z ženo, je rekel: »Ne morem verjet, da to res deluje - sem probal tisto od zadnjič (iz igre vlog, ki sva jo igrala z Janjo) in sem samo ponovil, kar je žena rekla, brez rešitve ali česarkoli, pa se je žena kar umirila in potem je šel dan lepo naprej.« :).

zakljucno srecanje1

E-priprava na zakon

Pri e-pripravi na zakon smo letos začeli z vsebinsko prenovo, prav tako pa smo zopet začeli na nadgradnji duhovniške ekipe. Poleg tega pa sta tako kot prejšnja leta potekala dva termina priprave na zakon.

Eden najbolj zabavnih delov internetnega dela ponavadi je, ko fante in dekleta spodbudimo, da razmišljajo o moškosti in ženskosti, vendar to začnemo s tem, da začnejo s konkretnimi razlikami med njima. Te razlike nas mnogokrat bogatijo, včasih pa tudi bremenijo. Pari ob tem napišejo tudi zabavne razlike, ob katerih se mnogokrat zelo nasmejimo :).

Ena taka je bila, da je moškim večinoma vseeno ali se pred spanjem stuširajo ali ne, ženske pa imajo navadno vsaj tri pogoje: umiti zobje, umite noge in sveže spodnje hlače. Ali pa, da si moški večinoma ščetkajo zobe pred ogledalom, ženske pa med ščetkanje postorijo še marsikatero stvar v stanovanju. :)

epriprava fantje

Fantje in dekleta na epripravi na zakon se na vikendu delček časa posvetijo tudi ločeno moškim in ženskim temam.

 

epriprava dekleta

 

epriprava skupina

»Seminar sočutnega starševstva« za starše in »Zazrita si v oči« za zakonce

Poleg vseh naštetih programov smo izvedli tudi Seminar sočutnega starševstva – letos prvič ob morju. Udeleženci so rekli, da je bil to dodatni balzam za dušo! :)

Izvedli smo tudi kar dva vikenda Zazrita si v oči. Tudi ta ob vodi, vendar ne ob morju, ampak ob Blejskem jezeru. Prav tako je letos potekalo tudi kar nekaj terapij, kjer pa so vsake toliko časa edina voda pretočene solze stiske, olajšanja in zadovoljstva …

Vikendi so intenzivni in pari, ki se jih udeležijo, pogosto »padejo not«, da so povsem neobčutljivi za dogajanje okoli sebe. Takole pripovedujeta Polonca in Tomaž Sokol:

»Ko sva popoldne med časom za zakonce šla na sprehod, sva že od daleč zagledala en par. Nasmihala sva se jima, ju glasno pozdravila, se ustavila vštric z njima, Tomaž je glasno komentiral: 'Glej, sploh naju ne opazita' ... in dejansko sta se v intenzivnem pogovoru tako oddaljula, kot da svet zunaj njiju ne obstaja. Smeje sva odšla naprej, navdušena nad tem, kar sva videla!«

socutno IgraVlog

Na Seminarju sočutnega starševstva je zelo pomemben del učenja iz igre vlog, ki jo odigrajo terapevti.

 

Zazrita februar

Udeleženci februarskega Zazrita si v oči skupaj s p. Andražem Arkom.

 

Zazrita februar romantika

Prijetno vzdušje, romantika, drobne pozornosti … Vse to je del vikenda Zazrita si v oči.

 

ZazritaNovember Obljube

Nepozaben trenutek na novembrskem Zazrita si v oči: obnovitev poročnih obljub.

 

ZazritaNovember voditelji

Voditelji že nestrpno pričakujejo udeležence.

Srečanje voditeljev

Eden najlepših dogodkov v letošnjem letu pa je bilo zame srečanje voditeljev. Energija, motivacija, povezanost … Vse to je bilo skorajda otipljivo.

Ni pa manjkalo tudi smeha. Še vedno mi gre na smeh, ko se spomnim, kako smo si lovili jezike ob preprostem stavku Pešec prečka cestišče. Enostavno? Poskusite ga izgovoriti jasno, tekoče, glasno, pri tem pa morate biti malce pod stresom, ker vas gleda in posluša (ter se pri tem še zabava) kup ljudi! :)

voditejli retorika

Pešeč prečka češtišče??

 

voditelji skupine

Delo voditeljem po skupinah. Ideje švigajo na polno …

DECEMBRSKA DONACIJSKA AKCIJA

Ker želimo, da bi bili naši programi cenovno dostopni, za ljudi v finančni stiski pa celo brezplačni, vsako leto v decembru organiziramo donacijsko akcijo, s katero zbiramo denar za programe in socialni sklad. Če menite, da so naši programi kvalitetni in koristni, vas vabimo, da nas po svojih močeh finančno podprete.

Pomagajte nam nadaljevati z delom za zakonce in družine!

doniraj-sedaj-iskreni

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.