Kdo in kaj je v ozadju letošnje adventne akcije?

Mica Škoberne
Petek, 28. november 2014, 5:36
Image
polonca adventna

Le še dva dneva nas ločita do začetka adventa, ko bo v vaš nabiralnik prvič priletel »Leteči vitez«. O tem, kdo to je, kako je nastal in k čemu vas vabi, je spregovorila glavna avtorica advente akcije, Polonca Sokol.

 

Pri iskreni.net v adventu družinam ponudimo posebno spodbudo v obliki adventne akcije, ki vsak dan adventa prinese del napete zgodbe s kupom nepričakovanih zapletov, pobarvanko (za najmlajše), temo za pogovor (za malo večje otroke ali zakonca), izziv, nalogo ali spodbudo (za tiste, ki bi radi še več ...) ter povabilo k molitvi.

Glavni junak letošnje zgodbe »Leteči vitez« je smučarski skakalec Miha iz petčlanske družine, ki se iz vasi preseli v Ljubljano, in biva v hiši, kjer z mamico in prababico živi tudi 5-letna edinka Liza. Miha v svoji sobici izobesi tudi križ, ki pri Lizi vzbudi veliko zanimanja. Ob večerih se med Mihom in Lizo spletajo prijetni pogovori, ob katerih oba rasteta.

To bo že četrta adventa akcija, ki jo ustvarja naša sodelavka Polonca Sokol. Glavna tema prve akcije je bila božična zgodba, naslednje leto so bili angelčki in otroci, lani smo spremljali Malega volka, letos pa zgodbo o Lizi in Mihu. 

Polonco smo povabili, da je razkrila še nekaj zanimivih podrobnosti o nastajanju in ozadju letošnje akcije.

Polonca, se nisi pisanja adventnih akcij še nič naveličala, ti ne zmanjkuje idej?

Ne. Včasih se zgodi, da mi je 20. in 21. dan akcije je že malo naporen, ampak ravno letos imam občutek, da se bo lepo izteklo. Morda imam še premalo dni glede na to, kako fino se mi razvija zgodba.

Kaj pa te je tako potegnilo? Kaj te tako močno motivira? 

Ne vem... letošnja zgodba mi je res všeč in sama v njej res uživam. Lika Lize in Miha sta mi blizu, vzljubila sem ju. Veliko idej imam, kaj vse vključiti v zgodbo … morda sploh ne bo za vse prostora. Mislim, da mi je res dan talent za ustvarjanje zgodb, zato tudi čutim, da sem ga dolžna dati  naprej in z njim nekaj ustvariti za družine.

Izziv mi je približati vero otrokom na nek otroški način, a vseeno zelo živo, realno, vpeto v vsakdan. Liza in Miha se namreč pogovarjata tudi o stvareh, kot sta Kristusovo trpljenje in vstajenje, o ključnih vsebinah krščanstva.Letos sem tudi malce prepustila ideje za teme za pogovor in za ustvarjanje Katji Tušek, tako da se lahko še bolj posvečam zgodbi. Mi je pa bilo prejšnja leta v veselje tudi iskanje teh idej, čeprav sem bolj tiste sorte mamica, ki na Pinterestu gleda in načrtuje, kaj vse bo naredila, potem pa je bolj malo iz tega. J

Kaj je tisto temeljna vsebina, ki si jo letos želela vključiti in posredovati?

Izziv mi je približati vero otrokom na nek otroški način, a vseeno zelo živo, realno, vpeto v vsakdan. Liza in Miha se namreč pogovarjata tudi o stvareh, kot sta Kristusovo trpljenje in vstajenje, o ključnih vsebinah krščanstva. Liza recimo prej sliši o smislu odrešenja, kot pa izve, da smo ravno v pričakovanju Jezusovega rojstnega dne. Liza namreč o veri ne ve ničesar razen tega, kar ji je povedala babica, da so v nebesih angeli in Bog. Miha pa ima v sobi križ, ki vzbudi Lizino radovednost. Kmalu spozna, da Jezus ni nekaj takšnega kot Vincent, njen namišljeni prijatelj.

Naj bi otroci ob tem spoznavali, kaj so temelji krščanstva?

To se mi morda zdi malce visokoleteč opis, predvsem, ker sama nimam poglobljenega teološkega znanja. So pa vsekakor vključene nekatere pomembne stvari o veri. Zaupam, da mi pri tem snovanju pomaga Sveti Duh in bodo stvari tako napisane, da bodo nagovarjale otroke in posredovale prava sporočila. Sicer pa se mi zdi, da je že ta odnos, ki se med razvije med junakoma, zelo lep in nagovarjujoč in mislim, da se bodo lahko otroci po malem našli v obeh.

Kako se ti je porodila ideja za zgodbo?

Vedno mi je težko, dokler nimam ideje. Da se mi potem začne razvijati, pa ne potrebujem veliko. Včasih je dovolj, da vidim kak naslov, besedno zvezo ...Vedno mi je težko, dokler nimam ideje. Da se mi potem začne razvijati, pa ne potrebujem veliko. Včasih je dovolj, da vidim kak naslov, besedno zvezo in se začne »dogajati«. Pri adventni akciji je zelo pomembna cela ekipa – s Klavdijo, Petro, Štefanom smo malce nametali na kup ideje, med njimi je bilo to, da bi šlo za deklico in dečka, da je eden od njiju športnik … Iz tega pa je potem hitro raslo naprej. Prva misel je bila zelo stereotipna o uspešne športniku edincu, v katerega starši vlagajo vse. Potem pa smo se spomnili na Petra Prevca, ki ne ustreza temu stereotipu.

Pred pol leta sem prebrala knjigo Gospod Bog, tukaj Ana, v kateri je tudi prikazan odnos med majhno punčko in starejšim fantom. Ob razmišljanju o vsebini sem se spomnila tudi na to knjigo, saj mi je bila zelo simpatična, nekaj posebnega.

Ko je enkrat osnovna ideja v glavi, pa potem zgodba zori povsod – med vožnjo v avtu, na troli, ideje se same porajajo … Glavni osnutek zgodbe je nastal celo med tekom, čeprav na splošno tek pride pri meni premalokrat na vrsto J. Se spomnim, da sem se hotela kar takoj spraviti k pisanju.

polonca nalepke

Koliko je zgodba v resnici povezana s Petrom Prevcem?

Zgodba je v celoti izmišljena, Peter mi je služil zgolj kot navdih, v začetku pisanja sem ga imela zelo pred očmi.Zgodba je v celoti izmišljena, Peter pa je služil zgolj kot navdih – kot uspešen fant, ki je ohranil svojo preprostost, v tem, da izhaja iz velike družine, da je bil v veri vzgajan in mu verski način življenja ni tuj, kar se vidi tudi iz njegove izjave. V začetku pisanja sem ga imela zelo pred očmi in se še sedaj včasih malce zatipkam in napišem Peter namesto Miha. J Sicer pa nekatere Mihove prigode izvirajo tudi iz resničnih prigod, o katerih mi je pripovedoval prijatelj, ki je treniral smučarske skoke.

Koliko pa ti je navdih hčerka prvošolka, njena vprašanja?

Vsekakor mi je. Verjetno je v večini družin, ki sodelujejo v akciji, več otrok, Liza v letošnji zgodbi pa je edinka, tako kot moja hčerka. Tudi na ta način pomagam Juliji sporočiti, da obstajajo tudi take družine. Ker se stalno gibljemo v krogih, kjer je več bratcev in sestric, ji je včasih težko. V tem, kar sprašuje Liza, pa niso ravno Julijina vprašanja, ker ona z vero raste že od malega, za Lizo pa je vse novo. So pa verjetno odgovori taki, kot bi jih dajala midva z možem njej. Julija pa zdaj že meni kaj razloži. J

Ali vaša družina na enak način kot druge družine sledi adventni akciji?

Itak. J Julija me je sicer zadnjič prosila, če lahko prebere polovico polovičke zgodbice, pa nisem pristala (kljub njenim argumentom, da je to "... samo četrtinka! Veš kok je to mal!"). Navdušujem jo za akcijo, ji povem, da mi je zelo všeč, kar ustvarjam, nočem pa razkriti ničesar pred začetkom adventa. Julija se adventne akcije vsako leto zelo veseli in posamezna sporočila, zgodbice ali dejavnosti še dolgo nosi seboj. Bi pa bilo meni zelo fino enkrat iti skozi adventno akcijo, brez da bi vedela, kaj bo v njej. J  

Za katere starosti otrok pa je primerna letošnja akcija?

Se mi zdi, da otroci razumejo veliko več, kot si starši mislimo.Težko je presoditi, občutek imam, da bo malce starejšim otrokom bolj pisana na kožo. Se mi pa zdi, da otroci razumejo veliko več, kot si starši mislimo. Pri Juliji so denimo prvem razredu OŠ poslušali zgodbo o Antigoni. Nikoli ne bi pričakovala, da jim je lahko taka zgodba tako všeč in jih tako močno nagovarja!

V adventni akciji so tudi stvari, v katerih se bodo lahko našli tudi majhni otroci. Liza je velikokrat v zgodbi kar precej jezna in bo zanimivo videti, kako se srečuje s predelovanjem jeze ali razočaranja.

Ideje za delo in pogovor bodo oblikovane tako, da bodo primerne tudi za čisto majhne. Recimo ideja, ko Liza čaka, da bo prišel Miha, in ima nos prilepljen na šipo. Tisti dan bo dejavnost taka, da bodo tudi otroci doma poskusili, kako izgledajo, če skozi okno gledajo »prilepljeni na šipo«. J

Bo akcija nagovarjala tudi starše?

O, ja, lahko bodo našli kaj zase. Malce iz tega, da Miha včasih deluje zelo očetovsko, nekaj iz tega, da Lizina starša nista skupaj, ker … no to naj ostane skrito. Bo pa vsekakor tudi spodbuda k razmišljanju, kako si postaviti prioritete v življenju in pri vzgoji. Vsakemu delu zgodbe bomo dali tudi temo za pogovor zakoncev.

Vsakemu delu zgodbe bomo dali tudi temo za pogovor zakoncev. Sama zgodba bo spodbuda k razmišljanju, kako si postaviti prioritete v življenju in pri vzgoji.

Kako je prišlo do sodelovanja s Katjo Tušek in z ilustratorko Moniko Zupanc?

Katjina družina vsako leto spremlja adventno akcijo in večkrat mi je poslala kake dobre predloge, komentarje, kritike, pa sem jo letos povabila, da sodeluje že pri nastajanju. Čeprav ne gre za obširen del, mislim, da je to res njen dar drugim družinam. Je zelo zaposlena že z družino in službo. A prispeva dobre ideje, ki jih jaz samo oblikujem v končno obliko.

Z Moniko pa sva se srečali na hodniku v šoli, ker sta najini hčerki v paralelki, in sva se hitro povezali, pa je beseda nanesla na adventno in sem izvedela, da z družino že od začetka sledijo adventnim akcijam, da imajo vse natisnjene, pospravljene v mapicah, vključno s tem, o čemer so se pogovarjali, in s pobarvankami, ki jih je najmlajša barvala med poslušanjem zgodbe … V risanje se je res poglobila. Sličice nastajajo tako, da mi pošlje osnutek, potem črno belo različico, ki jo bomo uporabili za pobarvanko, in nazadnje še pobarvano verzijo, ki je vključena na spletno stran.

Tudi ilustracija nalepk je njeno delo. Zdi se mi res lepa. Na prvi pogled morda že kar malo preveč polna, ampak ko pomislim, kako si znajo otroci vzeti čas in zreti v slike in na njih opaziti detajle, ki jih odrasli sploh ne, se mi pa zdi res vrhunska!

polonca nalepke2

Prvi teden adventa boste adventno akcijo na mail dobivali vsi, ki prejemate naše tedenske maili, do konca adventa pa bodo vanjo avtomatično (razen, če je ne bi želeli prejemati) vključeni vsi naši podporniki, ki nas letno podprete z darom najmanj 29 evrov.

Pakete nalepk (24 nalepk - vsak dan adventa nalepijo po eno) še vedno lahko naročite na naslov pisarna@iskreni.net. Več o adventni akciji najdete TUKAJ.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor