Kako se zavedati vrednosti svoje ženskosti, svoje moškosti?

Polonca Sokol
Sreda, 6. november 2013, 5:00
Image
gorca1

Dolga pot, malo treme in veselje v srcu. Tako je v soboto minevala najina vožnja proti vasi Gorca, kjer sva imela s Tomažem prvo letošnjo delavnico Teologije telesa za mlade. 

Pred župniščem je stala skupina pingvinov, ki je prepevala: "Si že videl kdaj, pingvina piti čaj?! ..." No, čeprav so po pingvini mahali z rokami in se zabavali s celimi telesi, je šlo za skupino mladih - med 13 in 21 let. Vsi so se zabavali in bili so videti zelo prijetni! Spoznali smo se s p. Damjanom Tikvičem, ki naju je povabil v Gorce, in kmalu smo skočili na globoko. V Teologijo telesa.

Z mladimi smo odkrivali, kaj vse se skriva v zgodbi o stvarjenju. Kakšen načrt je imel z nami Bog (dokler nista Adam in Eva skoraj vsega zasr**, khm, sesula), kako ga lahko ponovno prebujamo v sebi in kaj pomeni biti pravi moški, kaj prava ženska.

Kako se zavedati vrednosti, ki jo imam kot ženska, kot Božja hči? Kako naučiti moške, kako se sme ravnati z menoj, kje so meje, česa ne dovolim? Kako poudariti svojo lepoto, kako se zavedati lepote, ki mi je dana samo zato, ker sem ženska? Kako nositi v sebi ta veliki ponos in hkrati živeti skromno, preprosto in osrečujoče?


gorca2

Kakšen moški sem v odnosu do žensk? Šmeker, osvajalec src, narejen "gentleman", težak ali tisti, ki se daruje za žensko? Ki svojo moč, velikost in spretnost uporabi zato, da poskrbi za ženske? Ne zato, ker bi bile šibkejše, ampak preprosto zato, ker to želim?

Kako dojemamo svobodo? Kako lahko razumemo, da nam pravila lahko pomagajo do boljšega in bolj izpolnjenega življenja. Je to, da se odločim upoštevati usmeritve, ki mi jih daje Bog, omejevanje svobode, ali njen izraz?

Pogledali smo si nekaj videov in nekaj fotografij. Imeli smo "vzgojo za medije" in se spoznavali z retuširanjem, izrabo ženskega telesa za oglase.  

Pogovarjali smo se po pornografiji - vsebini, ki privlači, ki vznemirja, katere posledice se za vedno vpišejo v naše telo. Večina mladih se namreč z njo sreča čisto prezgodaj. Pogovarjali smo se o tem, kaj se dogaja z igralci, kaj se dogaja z ustvarjalci in kaj z gledalci.

Ker smo odkrili, da večina hrepeni po poroki, po ljubeči ženi, po zvestem možu ..., smo pred koncem spregovorili še o poročni obljubi, čeprav je za nekatere še precej daleč.

Delavnico, ki je trajala celo popoldne (skupaj s slastnim kosilom debelih sedem ur!) sva zaključila s pričevanjem - najino zgodbo, ki nikakor ni svetniška, ne idealna, ne pravljična in ne tragična. :) Povsem povprečna. In morda je ravno to tisto, kar nagovarja. Ne glede na to, kakšno napako v življenju storiš, ti Bog lahko odpusti. Bog ti "spimpa" dušo. Te resetira, da lahko začneš znova, se pobereš, delaš drugače, poskušaš bolje. 

Z mladimi na Gorci je bilo več kot imenitno. Midva sva se počutila zelo prijetno!

Polonca in Tomaž Sokol sta pri iskreni.net voditelja delavnic Teologije telesa za mlade, ki jih izvajata po župnjijah in v drugih organiziranih skupinah.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor