Kako nositi otroka v nosilki?

Uredništvo iskreni.net
Petek, 7. november 2014, 9:00
Image
nosenje starsi

In katero nosilko sploh izbrati? Kaj so prednosti in slabosti posameznih tipov nosilk? Kako v njih nosimo otroke? Ali je zavezovanje traku za nošenje dojenčka zelo komplicirano? Pridite in poglejte!

29. novembra organiziramo delavnico o nošenju otrok v nosilkah, na kateri se bomo podrobneje posvetili zgoraj naštetim vprašanjem, s katerimi se srečujete mnogi starši. Dobrodošli ste tako tisti v pričakovanju, ki se še odločate, ali sploh, kako in v čem nositi prihajajočega dojenčka, kot tudi starši z dojenčki, ki bi želeli spoznati različne nosilke in se naučiti zavezovanja v traku spredaj. 

Na 4-urni delavnici boste, ki bo potekala 29. novembra med 9. in 13. na Nazorjevi 1 v Ljubljani, boste:

  • spoznavali, kakšne so prednosti nošenja in kako nosijo svoje otroke v drugih kulturah,
  • se posvetili dojenčkovi anatomiji in njegovemu optimalnemu položaju v nosilki,
  • spoznali nekaj tipov nosilk in nekaj načinov nošenja,
  • se srečali z eno od osebnih izkušenj nošenja in
  • v praksi preizkusili način zavezovanja in nošenja v traku spredaj.

"Najbolj mi je bil všeč praktični prikaz," o svoji izkušnji z delavnice pravi mamica Simona, "saj tudi če v trgovini kupiš kakšno od nosilk, prodajalke redko lahko natančno pokažejo, kako nositi; če pa nosilko kupiš preko interneta, pa dobiš le navodila. Praktične izkušnje, ki sem jih dobila tekom delavnice, sedaj pridno uporabljam na svojem 4-mesečniku, ki se zelo rad nosi tako zunaj (v trgovini ali pa na sprehodu), kot tudi noter (ko sesam ali kuham)."

Delavnico vodi svetovalka za nošenje, ki se je izobraževala pri Trageschule Dresden, poteka pa v skupini do 10 udeležencev. Če bi želeli bolj individualen pristop, pa je na voljo tudi možnost osebnega svetovanja

Da bo nošenje varno

Če želimo, da bo nošenje varno in ustrezno zdravemu razvoju otroka, je potrebno upoštevati nekaj smernic, po katerih tudi ločimo kakovostne ergonomske pripomočke za nošenje od manj primernih.

Najpomembnejša načela pri nošenju otroka so:

  • Otroka vedno nosimo obrnjenega k telesu in ne navzven, optimalen je (primerno podprt) pokončni položaj na boku, trebuhu ali hrbtu starša.
  • Otrokove nogice morajo biti razširjene in pokrčene navzgor v položaj »žabice«, v katerem so kolena višje od ritke. Nosilka mora otroka podpirati vse do pod kolen.  
  • Otrokova hrbtenica mora biti pri nošenju ravno prav podprta, da se ne seseda vase ali vstran, in naravno zaokrožena (v obliki črke C).
  • Otrok mora imeti v nosilki primerno podprto glavico (posebej novorojenčki in speči otroci). 
  • Položaj med nošenjem mora omogočati neovirano dihanje (najbolj ga otežuje ležeč položaj, v katerem otrokova brada pritiska na prsi) in možnost, da otrok sam premakne glavico v za to najbolj ugoden položaj. 

Za prikaz načel varnega nošenja v živo, pa vabljeni na delavnico! Prijavite se lahko tukaj.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.