Kako je nastajala adventna akcija?

Polonca Sokol
Ponedeljek, 19. november 2012, 12:56
Image
talenti

Potem, ko je bil lanski odziv na akcijo tako topel, da smo lahko še nekaj dni živeli od navdušenja in pohval, sem seveda hitro začela razmišljati o vsebini za adventno akcijo 2012!

Izredna spodbuda so bili odgovori na anketo, s katerimi nas resnično znate spodbuditi. Hvala vam za vaše odzive! Vedno znova nas navdušite s svojo iskrenostjo in zahtevnostjo! Kolikor zmoremo, vaše predloge in usmeritve tudi upoštevamo!

"Mal manj nabijaj po tipkovnici :)"

Ko se je oblika nove zgobe rodila v glavi, sem se lotila pisanja. Klap - klok - klap ... klik, klik ... klap-klok-klap so v pisarni odmevale tipke in klikanje miške! Sem imela včasih že občutek, da se izgubljam med črkami, besedami in stavki!

A, seveda, tudi izbrisalo se je vmes kaj. In je bilo potrebno na novo spisati. A čeprav ti taka napaka požene lase po konci in morajo sodelavci namesto mlatenju po tipkovnici, prisluhniti še godrnjanju, sem se kmalu spomnila modrosti moje mami, ki mi jo je povedala ob tem, ko sem si doma izbrisala del nekega besedila. Rekla je, da se je to zagotovo zgodilo zato, da bom v drugo napisala še bolje. In veste kaj? Res sem! In nadejam se, da je tako tudi pri adventni :).

Naslov tega odstavka so besede, ki sem jih sredi bližnjega sestanka sodelavcev dobila na mail  od sodelavca. Očitno sem res "padla notr".

Spodbujati lepo obnašanje, a ne moralizirati

Zgodba seveda ne more biti enaka kot lani, pa čeprav resnčna Božična zgodba ni v ničemer drugačna! Tako smo letos dogajanje iz zgodovine prestavili v sedanjost, iz Izraela pa v Slovenijo in v nebesa. Poleg zanimivih družabnih večerov, ki se pogosto dogajajo v nebesih, se angeli pogovarjajo tudi o svojih varovancih: Jakobu, Evi, Juliji, Anžetu ... S svojim prijaznim in lepim obnašanjem so svoje angele varuhe tako navdušili, da o tem pripovedujejo svojim so-angelom.

Bodo zgodbice, ki pripovedujejo o krepostih otrok, spodbudile tudi vaše otroke? Upam ... vsekakor pa ni namen, da bi z zgodbicami moralizirali, ali pa Bog-ne-daj, da bi vi sami svoje otroke pretirano primerjali s tistim iz zgodbic. Starši - samo za zgodbo gre :)!

Na vaš predlog je letos pripravljena daljša in krajša oblika (za različno stare otroke) zgodbe. A če vašim otrokom utreza nekaj vmes, zgodbo mirne volje prilagodite po svoje.

Od pogovora do izbuljenih oči

Vsak dan:

  • boste lahko izdelali prav posebnega angelčka,
  • boste poleg zgodbe prejeli tudi pobarvanko!

Poleg slednjega pa vas čakajo še čudovite naloge:

  • super teme za pogovore,
  • peka,
  • ustvarjanje,
  • spodbuda za dejanja ljubezni,
  • spodbuda za dobrodelnost,
  • nabiranje,
  • sajenje,
  • ... in še mnogo drugih stvari!

POBARVANO  klik  NEPOBARVANO  print  POBARVANKA

Vsaka zgodba ima tudi prikupno ilustracijo. Avtorici ilustracij sta mamici Tadeja Klobučar in Maša Demšar. Z veseljem sta sprejeli povabilo k sodelovanju. Da lahko ilustracije zares izžarevajo duha zgodbe, sta se dela lotili na prav poseben način:

Potem ko sta posamezne zgodbe prebrali vsaka zase in razmislili, kaj ju v posamezni zgodbi najbolj nagovarja, sta se slišali in predlagali vsebino ilustracije. Tako sta si določili, kaj bo katera risala. Njune krasne ilustracije skeniramo, nato vektoriziramo in računalniško pobarvamo. S klikom na barvno sličico, ki bo poleg vsake zgodbe, pa se vam bo odprla .pdf datoteka, ki omogoča, da nepobarvano ilustracijo preprosto natisnete in jo uporabite za pobarvanko. Ob barvanju se lahko pogovorite o zgodbi, razstava pobarvank v stanovanju pa vas bo spominjala na že prebrane zgodbe.

talenti cb

Takole pa bo izgledala pobarvanka. Preproste oblike za lažje barvanje. Starejši otroci si lahko dajo duška z uporabo akvarelnih barvic ali vodenk. Detajle (npr. obraz) lahko zrišete sami ali pa pustite, da vam čustva spregovorijo o tem, kakšne volje in čutenj so liki na sliki.

Ekstra prilagodljiva

Vaše želje smo v največji možni meri upoštevali. Tudi letos je adventna akcija ekstra prilagodljiva: prilagajate lahko dolžino, kraj, čas in obliko (elektronsko ali naprintano) branja pa seveda dejavnosti. Jih je preveč? Preskočite barvanje ali pa izdelavo angelčka. Jih je premalo? Naj bodo otroci bolj natančni in stvari izdelajo bolj v podrobnosti. Ne zmorete danes izpolniti izziva? Nič zato, izpolnite ga jutri.

Zagotovite si dostop do adventne akcije!

Ker z adventom začnemo že zelo kmalu, si čimprej uredite članstvo na portalu www.iskreniPLUS.si. Če imate članarino že poravnano oz. takoj, ko jo poravnate, preverite še svoje uporabniško ime in geslo, da bo na 1. dan adventa vse nared!

Prvi mail s podrobnejšimi navodili boste prejeli že ta petek!

 

PS: Če pa so vas lanske nalepke zelo navdušile, jih imamo še nekaj na zalogi. Naročite jih lahko na info@iskreni.net. Cena kompleta (karton, nalepke in poštnina) le 5€.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor