»Kaj nas čaka po poroki?«

Tilen Mlakar
Ponedeljek, 12. januar 2015, 16:07
Image
1IMG 4981

Pretekli vikend je za 17 parov zaročencev minil v znamenju intenzivne priprave na poroko. V Svetem Duhu pri Škofji Loki se je namreč odvil vikend e-priprave na zakon, ki ga že leta pripravlja iskreni.net.

Tri skupine e-priprave so program v petek začele s prepoznavanjem osebnih razlogov za poroko, ki jih ima vsak od zaročencev. To smo storili z iskanjem najpomembnejših argumentov, zakaj se odločiti za poroko. Pri tem smo se razloge iskali bodoči možje in žene posebej. Zanimivo je, da smo kljub zelo različnemu procesu iskanja prišli do zelo podobnih rezultatov. Naj vam zaupamo: glavna argumenta sta ljubezen in odnos z Bogom.

 

IMG 4724.JPG

 

IMG 4738.JPG

 

IMG 4745.JPG

IMG 4747.JPG

V soboto smo si najprej pobliže ogledali poročno obljubo. Le-ta je namreč, če je le vzamemo poglobljeno in zares, pravi recept za srečen zakon. Glavno besedo so imeli zaročenci sami, ki so imeli veliko časa, da si po parih zaupajo svoja doživljanja in hrepenenja za svoj zakon, nato pa smo si to podelili v skupinah.

 

IMG 4804.JPG

 

IMG 4850.JPG

 

IMG 4853.JPG

Nadaljevali smo z razmišljanjem o zakonski zvestobi. Svoj pogled nanjo so predstavili s. Polonca, ena izmed duhovnih asistentov, ter eden od voditeljskih zakonskih parov. Pred kosilom pa smo se ustavili še ob vprašanju, kaj pomeni, da je zakonska zveza tudi zakrament.

 

IMG 4805.JPG

 

IMG 4809.JPG

 

IMG 4851.JPG

Popoldne je zaznamovalo razmišljanje o spolnosti in ustvarjanju družine. Voditeljski zakonski pari so na kratko predstavili teologijo telesa oz. katoliški pogled na človekovo spolnost ter metodo naravnega načrtovanja družine. Spet so besedo dobili pari, ki so si izmenjali svoje misli najprej med seboj, nato pa še v skupinah.

 

IMG 4839.JPG

 

IMG 4846.JPG

 

IMG 4774.JPG

In sobotni večer? Tega je sestavljala priprava drobnih presenečenj za svoje najdražje sveta maša ter prosti večer.

 

IMG 4873.JPG

 

IMG 4757.JPG

 

IMG 4905.JPG

Ali ste vedeli, da zakonsko duhovnost lahko primerjamo kolesu? O njej smo govorili v nedeljo zjutraj. Svoje kolo zakonske duhovnosti je izdelal tudi vsak par zaročencev, po skupinah pa so izdelali vsaka svoj voz, ki jo je predstavljal. Za osebno in duhovno rast sta namreč skupnost ter občestvo izrednega pomena.

 

IMG 4921.JPG

 

IMG 4925.JPG

 

IMG 4949.JPG

 

IMG 4954.JPG

Po vsem tem več ni ostalo veliko časa. Izkoristili smo ga za kratko refleksijo vikenda ter za sveto mašo. Po okusnem zadnjem kosilu pa je bil že čas, da se vrnemo v domači vrvež vsakdanjega življenja.

 

IMG 5000.JPG

 

IMG 4992.JPG

In še kratka anekdota, ki je med vsemi prav gotovo požela največ smeha …
V soboto zjutraj voditeljski par predstavlja svoje doživljanje poročnega dne: »Pred poroko se nama je zdelo pomembno, da se nanjo tudi duhovno pripraviva, zato sva šla teden dni prej za cel teden na duhovne vaje …« Eden najmlajših spremljevalcev dogajanja, 2-letni Tevž, zatopljen v svoje skrbi in igro, ravno takrat na glas zavzdihne: »O-JOJ!« Očitno je teden dni duhovnih vaj malo predolga doba! :)

 

IMG 4860.JPG

 

Foto: Matevž Cerar

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.