Iskreni.net na terenu – za zakonce in pare v Slovenj Gradcu o sočutnem starševstvu (FOTO)

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 10. januar 2018, 5:47
Image

V Slovenj Gradcu je po družinskem praznovanju božiča in prešernem vstopu v novo leto prvi vikend v januarju tradicionalno namenjen seminarju za zakonce. Letos so mu dali naslov »Slišal sem Tvoj klic in zdaj sem tu«.

Veseli nas, da smo lahko bili v Zavodu iskreni.net letos del tega dogodka, saj sta bila gosta na seminarju zakonca Igor in Maja Vovk.

30 parov, čez 50 otrok, animacija, druženje in odkrivanje sočutnega starševstva

Na srečanju, ki se je začelo s sveto mašo v župnijski cerkvi, se je zbralo 30 parov, ki so s seboj pripeljali tudi čez 50 otrok.

IMG 1081

Nato se je seminar nadaljeval v Elizabetinem domu, kjer so se lahko zakonci v miru posvetili temi, animatorji pa so prevzeli skrb za otroke.

Igor in Maja Vovk sta najprej kot zakonca in starša štirih otrok iskreno spregovorila o svoji poti – o srečanju v mladosti in odločitvi za skupno pot ter seveda o življenju v družini.

P1071147

Sledilo je kosilo, po njem pa sta gosta predstavila svoj pogled na sočutno starševstvo, kot imenujemo vzgojno držo, ki je ljubeča in odgovorna, a ne permisivna, brez omejitev.

S konkretnimi primeri iz družinskega življenja sta to vzgojo predstavila še bolj plastično in na trenutke hudomušno.

Zakonci so se pozno popoldne razšli, »vsak s kakšnim novim spoznanjem ali drobno idejo, kako še izboljšati odnose v družini, obenem pa vsi zadovoljni s skupnim druženjem in v upanju, da se kmalu spet srečajo,« kakor so nam prijazno zapisali v odmevu, ki so nam ga poslali po seminarju.

P1071152

Korošci gostoljubni, polni življenja in vprašanj

Igor in Maja sta v Slovenj Gradec prispela že v soboto zvečer z vsemi otroki. Za njiju in predvsem njune otroke se je doživetje začelo s prenočevanjem pri prijateljih Andreji in Slavku Lenart. Po srečanju sta povedala:

»Z izjemno hvaležnostjo gledava na gostovanje v Slovenj Gradcu. Najprej sva hvaležna  za prijetno druženje pri Lenartih, ki so se ravno preselili v novo hišo, a so nam nesebično že odprli vrata.

V nedeljo pa sva bila pozitivno presenečena, ko sva zagledala toliko parov, zakoncev in staršev, polnih življenja in vprašanj. Navdušili so naju tako ljudje kot koncept srečanja, ker ni šlo za »kar eno srečanje«, ampak za seminar na nivoju, v okviru katerega so pripravili odlično kosilo s sladico in kavico vred. Hvaležna sva, da sva smela biti nekaj ur del tako odlične družbe in živega župnijskega občestva.«

P1071148

Trenutki ob ognju, ko se grejemo in razmišljamo, kako toplino posredovati drugim

Takole pa je svoje vtise strnil Simon Potnik, župnik, odgovoren za pastoralno zvezo župnij Slovenj Gradec (Pameče, Sele, Slovenj Gradec, Stari trg):

»Ta seminar in podobne dogodke doživljam kot trenutke, ko o ognju, ob katerem se grejemo, ne samo govorimo, ampak tudi razmišljamo, kako ga bomo ohranili, ga še komu prižgali ... Ta plamen je lahko potem ognjišče slehernega doma in navdušujoča svetloba in toplota v trenutkih stisk ter dilem.

Vesel sem slehernega, ki si upa prisluhniti drugemu, vsekakor pa gostov, ki si upajo spregovoriti. Ne kot boljši, ampak kot tisti, ki se skupaj z drugimi in z Gospodom podajajo v Življenje. Bogu hvala.«

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid